Інтернет магазин VINUR
Корзина

Розумне місто Фудзісава у Японії

Останнім часом у світі піднімаються питання щодо створення розумних і екологічних міст. Такі міста вже існують у різних країнах світу. Недалеко від столиці Японії з'явився черговий екологічний проект — розумне місто Фудзісава. Відразу кілька дизайнерських і проектних організацій працювали над даним проектом. Такі проекти стануть популярними в майбутньому, оскільки вони дозволять створювати екологічно чисті і максимально комфортні міста. У місті Фудзісава використовувалися нові технології, економічні та ефективні ініціативи, які дозволять місту економити на споживанні електроенергії і створять кращий рівень життя для населення. Давайте розглянемо це місто зсередини.

Інформація про Фудзісава

У півсотні кілометрів від столиці Японії на 19 гектарах землі був реалізований проект зі створення розумного міста. Земля була виділена для будівництва різних будівель, тут також були зведені і багатоповерхові житлові та громадські споруди. Також у місті є торгова і промислова нерухомість. На сьогоднішній день у місті проживає не більше 3 тисяч чоловік, які розселені у понад 1 000 будинків та квартир. Інвестиції на створення розумного міста склали $ 500 млн. Ідея створення екологічного та ефективного міста прийшла від компанії Panasonic, яка посприяла залученню інвестицій.

Еко-місто Фудзісава знаходиться в безпосередній близькості від Тихого океану. Кліматичні умови тут сприятливі для проживання з помірною вологістю і теплою погодою. Температура влітку не перевищує 28 градусів, а взимку не опускається нижче 11 градусів.

Житлові будинки

Котеджі в місті відрізняються скромним дизайном і виконані в світло-сірих тонах. Це двоповерхові споруди, в яких проживає одна сім'я з дітьми. Загальна житлова площа такого будинку становить не більше 130 кв.м. Також у проекті передбачено будівництво будинків з більшою площею, в яких зможе проживати до 3 поколінь однієї родини.


Розумне місто Фудзісава


Прибудинкова територія навколо будинку невелика. Можна завести невелику клумбу або галявину, а також створити парковку на 1 автомобіль. На наш погляд, це дуже щільна забудова території, але за японськими мірками це вільне, а не щільне будівництво.


Вулиці розумного міста


Архітектура міста розроблена таким чином, що між будинками залишили місце не менше 1,6 метра, щоб у будинки проникала достатня кількість світла. Вулиці мають таке спрямування, щоб прохолодні морські бризи могли сприяти зниженню температури в місті у літній період. Такий підхід забезпечить економію електроенергії, так як люди не будуть встановлювати кондиціонери на фасади будівель і залишати їх включеними на ніч.

Якщо перевести за курсом, то вартість такого будинку в Японії становить 500 000 гривень. Купити такий будинок може дозволити собі інженер або добре оплачуваний фахівець, а також громадянин Японії із середнім достатком.

Інфраструктура міста

Сьогодні в світі вважається дуже популярним використовувати різні технології з альтернативних джерел енергії. Можна часто побачити сонячні батареї, які встановлені на дахах будинків. В Японії також використовують сонячну енергію в своїх розумних містах. На відміну від України, де багато споживачів намагаються купити однофазний стабілізатор напруги, щоб забезпечити нормальні умови для роботи побутової техніки, в Японії використовують інноваційні розробки компаній Panasonic та Tokio Gas.

У місті Фудзісава в кожному будинку встановлений генератор електроенергії, який не завдає шкоди навколишньому середовищу, так як є екологічно чистим обладнанням. А також ефективні генератори тепла, в яких використовується природний газ. Система акумулюючих батарей здатна забезпечити безперебійну роботу мережі в дбайливому режимі протягом 3 діб в разі аварійного відключення центральної електромережі.


Генератор тепла в домі


Природний газ за допомогою парового риформінгу розщеплюється на оксид вуглеводу і водень, які використовуються в енергетичній системі нових будинків. Електроліз, що відбувається в паливному генераторі зі спеціальними комірками, насичує воду такими компонентами, як водень і кисень, що призводить до виділення тепла і електричного струму. Звичайно, теплова енергія необхідна для обігріву будинків, а електрика для підключення побутових приладів. Така індивідуальна електростанція виробляє напругу до 0,75 кВт, чого не достатньо для повноцінного використання в години пік.


Газовий генератор і акумуляторні батареї


Тому японці обладнали кожен будинок акумуляторними батареями, які накопичують напруження вночі і вдень, щоб віддати його в вечірній час. Таке електрообладнання будинків дозволяє звести до мінімуму споживання електрики з магістральних мереж.


Пульт управління ефективністю використання електроенергії


Таке додаткове обладнання дозволяє споживати на 30% менше електроенергії. Також на 70% скорочено викид вуглецю в атмосферу. Також в розумному місті для побутових потреб активно використовується дощова вода, що скорочує споживання з центральної системи водопостачання на 30%. Деякі комунікації розумного міста підключені до центральних систем.

Уся інформація про надходження і реальне споживання енергоресурсів записується на міському сервері. Кожен житель міста за допомогою мобільного телефону або смарт-ТВ може наочно побачити цю інформацію. Надаються дані про енерговитрати і ефективність споживання електрики, води і тепла. Оператор може порекомендувати мешканцям міста змінити застарілі побутові прилади, які призводять до збільшення споживання електричної енергії.


Сонячні батареї


У вільних і сонячних зонах міста встановлені сонячні батареї, які виробляють електрику для міста.