Інтернет магазин VINUR
Корзина

Релейні стабілізатори напруги

Сьогодні перші місця з продажу на ринку електричного обладнання займають симісторні та сервоприводні пристрої, але також багато виробників продовжують використовувати релейні силові ключі при створенні стабілізаторів напруги. Тобто перемикання відводів виконують силові реле, що дозволяє коригувати вхідну напругу до номінального значення 220 В ±10%. У більшості випадків релейні стабілізатори напруги використовуються для забезпечення нормальної роботи побутової техніки та устаткування — газових котлів та інших. Стабілізатор для газового котла дозволяє забезпечити оптимальний запас пускового струму.

Ринок стабілізаторів напруги

Крім усього релейні стабілізатори напруги коштують недорого. Ви можете купити дане електрообладнання різних виробників — Volter, ДІА-Н, Елтіс і Електромір. Це стабілізатори напруги українського виробництва, які відрізняються невисокою вартістю і високими техніко-експлуатаційними характеристиками. Релейні стабілізатори даної категорії випускаються потужністю до 3 кВт, але можна і купити стабілізатор напруги 10 кВт.

Український виробник, компанія Volter, випускає релейні стабілізатори напруги потужністю 0,25 кВт — 2,2 кВт, які мають 4-ступінчасту схему регулювання напруги. Такі пристрої можуть працювати в діапазоні напруг 155-250 вольт. Якщо вхідна напруга перевищує показання даного діапазону, то стабілізатор відсікає її подачу на побутовий прилад або обладнання. Включення пристрій проведе через 4,5-7,5 секунд, якщо показники повернуться до допустимого значення.


Графік роботи силових реле і форма напруги


Також сьогодні на ринку продаються стабілізатори компанії Ексім-Стандарт, які можна знайти під брендом Powercom. Компанія є офіційним дистриб'ютором даного бренду на території України.

У компанії Елекс — українського виробника електрообладнання, є гібридні релейно-симісторні стабілізатори, які так і називаються «Гібрид». Потужність даних пристроїв може бути від 5,5 до 9,0 кВт. Робочий діапазон вхідної напруги від 135 до 315 вольт. Оптимальна для побутового використання точність стабілізації ±7,5%. Таке електричне обладнання має 9 ступенів регулювання і функцію байпасу. Ця функція отримала патент і не використовується в аналогічних електричних пристроях інших виробників. Вона дозволяє поєднувати високу надійність симісторних і невисоку ціну релейних стабілізаторів в одному пристрої.

Великою популярністю в Україні користуються стабілізатори релейного типу Gemix, які випускаються потужністю 0,35 - 7 кВт. Робоча напруга даних пристроїв складає 140 - 260 вольт, а точність стабілізації становить ±6,8%. Дана марка стабілізаторів реалізується на території України компанією Ексім-Стандарт. Дане електрообладнання можна купити кількох серій: GX, GMX, GDX і WMX. Хоча стабілізуюче обладнання продається і 4 серій, але найбільшим попитом користуються саме стабілізатори GDX: статистка показує до 50% продажів по даній продукції. Друге місце зайняли пристрої серії GX, які вважали за краще 30% покупців.

Також можна купити стабілізатор напруги зі ступінчастим регулюванням на релейних схемах під брендом Schneider Electric. Для побутового використання ми б рекомендували пристрої серії Line-R, які розділені на 2 категорії: LE від 0,6 до 1,2 кВт і LS потужністю 0,6, 1 і 1,2 кВт. Чому ми рекомендуємо ці дві серії? Перша добре себе показала на вітчизняному ринку, так як має оптимальні технічні та експлуатаційні характеристики. Друга в 2015 році була визнана кращим з бюджетних стабілізаторів напруги.

Що краще: плавне або ступінчасте регулювання?

Перед покупкою стабілізатору напруги ми починаємо вивчати параметри пристроїв, які здатні створити оптимальні умови в електричній мережі нашого будинку. Порівнюючи показники стабілізаторів безперервного типу і зі ступінчастим регулюванням, бачимо, що вихідна напруга аналогічних пристроїв лежить у певному діапазоні значень. Але щоб зрозуміти різницю, потрібно вивчити принципи роботи і внутрішню начинку даного обладнання. Стабілізатори сервопривідного типу мають плавне регулювання напруги і дозволяють отримати точне значення напруги на виході з похибкою до 1%.

Електричні пристрої із ступінчастим регулюванням напруги виконують це завдання з певним кроком, наближаючи напругу на виході до номінального значення. Роботу двох пристроїв ми продемонстрували на графіках, наведених нижче.


Плавне і ступінчасте регулювання напруги


На першому графіку ми бачимо, що відбувається плавне регулювання напруги у вузькому діапазоні значень. На другому графіку видно, що напруга не виходить за значення номінальної напруги, але вона має коливання вгору-вниз з певним кроком.

Сьогодні стабілізатори серії Universal, які виробляються компанією Укртехнологія в Україні, мають 36 ступенів регулювання, які можуть максимально наблизити графік до плавного регулювання. Точність складає ±1,5%, що впритул наближає ступінчасте регулювання до симісторного. При цьому пристрої володіють високою точністю і великим терміном експлуатації. У середньому ресурс таких пристроїв при безперервній роботі становить 8 років.

Де купити стабілізатор напруги 10 кВт

Якщо вам потрібно купити стабілізатор напруги 10 кВт або іншої потужності, то варто детально вивчити технічні характеристики даного електрообладнання. Консультації за вибором електрообладнання можна отримати у спеціалістів за телефонами (044) 33-111-90, +38 (067) 218-85-71 і +38 (050) 339-17-74.