Інтернет магазин VINUR
Корзина

Як вибрати компресор і на що звернути увагу


Не секрет, що вибір та встановлення компресора повинні виконуватися з урахуванням цілей та завдань, які має вирішувати подібне обладнання. Тим часом багато покупців не особливо заморочуються з правильним підбором пристроїв для виробництва стисненого повітря.

Фахівці стверджують, що підбір компресора потребує ретельного планування. Це гарантує, що ваше обладнання буде виконувати необхідні завдання з максимальною ефективністю та без зайвих витрат електроенергії чи палива.

Плануючи придбання пристрою для виробництва стисненого повітря, потрібно брати до уваги такі моменти, як:

  • ефективна потужність пристрою;
  • необхідний для роботи інструменту, що підключається об'єм повітря в л/хв;
  • ємність накопичувального бака;
  • тиск повітря на виході;
  • тип конструкції тощо.

Мається на увазі, що для простого підкачування коліс вашого авто підійде недорогий поршневий мінікомпресор, а для використання в автомайстерні або на виробництві знадобляться професійні продуктивні компресори лопатевого або гвинтового типу з баком до 500 літрів і тиском на виході до 15 бар.

Яку ефективну потужність повинен мати компресор?

Який краще придбати компресор із урахуванням специфіки його майбутнього використання? Якщо ви плануєте підключати до нього пневматичний інструмент, слід його «потреби» в стислому повітрі для ефективної роботи.

Наприклад, продувний пістолет вимагатиме від 150 до 250 л/хв. У випадку, коли ви тільки зрідка використовуєте таку насадку для очищення та продування, не варто купувати дорогий гвинтовий компресор – цілком вистачить функціоналу поршневих моделей.

Пневматичні інструменти завжди потребують серйозних об'ємів стисненого повітря. Якщо ми говоримо про професійні будівельні пневмоінструменти, вони часто використовуються тривалий час без зупинки.

Скільки споживає пневмоінструмент? Це залежить від його типу:

  • пневмошліфувальні машини – від 220 до 450 л/хв;
  • пневмодрелі – від 150 до 600 л/хв;
  • пневмогайковерти ударного типу – від 150 до 550 л/хв;
  • пневмоподрібнювачі та пневмодробарки - від 250 до 450 л/хв;
  • фарборозпилювачі – від 100 до 440 л/хв;
  • цвяхи та будівельні степлери – від 0,3 до 1,6 л на один цвях або скобу;
  • піскоструминні пістолети від 500 до 750 л/хв і так далі.

Вибір компресора завжди здійснюється з урахуванням специфіки використання. Якщо обладнання має працювати на підприємстві, у шиномонтажній майстерні, на станції техобслуговування, у саду або на фермі, його продуктивність має бути максимально високою.

Якщо ви не знаєте, яка модель підійде для ваших потреб, слід звернутися до експертів, які проконсультують вас з усіх питань, починаючи з етапу вибору компресора і закінчуючи його встановленням із введенням в експлуатацію.

Який компресор купити – вибираємо конструкцію

Вибір повітряного компресора має враховувати як основні робочі параметри та характеристики, так і тип конструкції. Серед основних різновидів подібних пристроїв можна виділити три основні типи:

  • поршневі;
  • гвинтові;
  • лопатеві.

Лопатеві компресори вважаються найбільш продуктивними і довговічними. Їхньою основною сферою застосування залишається велике промислове виробництво, енергетика, транспорт. Недолік – надто висока вартість.

Для більшості приватних та професійних застосувань підійдуть найдешевші поршневі моделі та гвинтові пристрої. У першому випадку в конструкції присутній від одного до 3 робочих циліндрів з поршнями, що всмоктують і стискають повітря по черзі, у другому – використовуються два гвинти для стиснення робочої суміші.

Який компресор краще купити? Багато користувачів щиро вважають, що тип конструкції та принцип дії – це не головне, і для будь-яких потреб підійде найдешевший компресор. Але, якщо ви хочете серйозно розвивати своє виробництво чи бізнес, варто замислитись про купівлю компресора гвинтового типу.

Незважаючи на дорожчу вартість, у довгостроковій перспективі таке придбання завжди окупиться. Воно більш економічне та енергоефективне, а також гарантує отримання стисненого повітря в будь-якому необхідному об'ємі.

Недоліком поршневих моделей є їхній швидкий перегрів. Працювати довго в безперервному режимі таке обладнання не може через тертя та нагрівання робочих елементів. Якщо такий компресор не відключати періодично, масло перегріється і не зможе виконувати свою функцію з охолодження та змащуванню.

З роками поршнева конструкція компресора втратить ефективність, у результаті доведеться змінювати або сам поршень, або купувати новий пристрій. Гвинтовий компресор, як правило, набагато тихіший у роботі, ніж поршневий аналог, і може працювати максимально довго без перерв.

Крім того, середня довговічність роботи пристроїв гвинтового типу втричі-вчетверо перевищує термін служби поршневих аналогів. Це необхідно враховувати, якщо вас цікавить, який купити компресор у плані довгострокової економії та захисту ваших інвестицій.

Коли краще використовувати поршневий та гвинтовий компресор

Купівля такого обладнання виправдана у таких ситуаціях:

  • ви не плануєте постійно використовувати вироблене повітря;
  • задоволення всіх потреб достатньо близько кубометра виробленого одночасно повітря;
  • шум під час роботи не є критичним фактором;
  • основне застосування пов'язане з простими роботами (накачування шин, очищення від бруду, продування тощо).

Якщо ви плануєте придбання компресора для особистого гаража, поршневі моделі на 2 циліндри можуть стати чудовим рішенням. Але коли слід віддати перевагу саме гвинтовим типу конструкції? Вони стануть найкращим вибором, якщо:

  • вам потрібно постійно споживати повітря у великому об'ємі;
  • є необхідність забезпечення енергоефективної та економічної роботи підприємства чи бізнесу;
  • потрібна тривала безперервна робота компресора;
  • забезпечення відсутності простоїв підприємства;
  • необхідність великого тиску та високої продуктивності (більше кубометра на хвилину).

Як правило, поршневі моделі частіше вибирають для приватних застосувань, тоді як гвинтові компресори є кращим вибором для комерційних та промислових додатків.