Інтернет магазин VINUR
Корзина

Експлуатація бензинового генератору. Частина 3: Технічне обслуговування бензинових генераторів

Регулярне технічне обслуговування бензогенератора, безсумнівно, сприятиме його продуктивній роботі та довговічності. Його рекомендується проводити через кожні 50-100 годин експлуатації установки. Однак, якщо станція використовувалася в місцях зі значною вологістю, високою температурою, сильною запиленістю, а також з тривалим і підвищеним навантаженням, це варто робити частіше.

Природно, що при проведенні заходів враховуються особливості конструкції, рівень автоматизації виробу та інтенсивність його застосування.

Обслуговування бензинового генератора – це цілий комплекс різних заходів, у процесі яких, у тому числі, змінюються фільтри та мастильні матеріали, перевіряються системи захисту, рівень вібрації, у робочому режимі, затягування всіх болтів, надійність контактів тощо.

Основні роботи з технічного обслуговування

До найважливіших заходів, з числа проведених, під час ТО, слід віднести:

  • заміну олії. Його потрібно робити після кожних 50 годин роботи установки. Якщо ж вона ще нова, то періодичність заміни олії у бензогенераторі не повинна перевищувати 25 годин. Слід використовувати мастила, рекомендовані виробником. Робочі рідини змінюються при попередньо розігрітому двигуні шляхом доливання до певного рівня;
  • очищення або заміну повітряного фільтра. Елементи фільтрації служать для попередження попадання всередину двигуна пилу та інших забруднень, які можуть утримуватися у повітрі, що надходить у карбюратор, для змішування з паливом. Звичайно, вони поступово забиваються і вимагають заміни або очищення. Повітряний фільтр для бензогенератора очищається шляхом промивання в чистій гасі. Після просушування він ставиться на своє місце. Ігнорування цієї процедури призводить, не тільки до збоїв у функціонуванні ДВЗ, але і до його швидкого зносу;
  • обслуговування свічки запалювання. Брудна свічка збільшує витрату бензину, погіршує функціонування двигуна та знижує потужність виробленого струму. Вона вкручується спеціальним ключем та очищається дротяною щіткою, із застосуванням спеціального складу. У деяких випадках може знадобитися регулювання зазору між електродами. Оптимальною відстанню є 0,8 міліметра;
  • очищення паливного фільтра, що запобігає попаданню в паливо забруднень.

Консервація бензогенератора

Заходи з консервації установки проводяться, якщо передбачається, що вона не експлуатуватиметься понад три місяці. У цьому випадку провадиться:

  • повний злив палива з бензобака;
  • злив залишків палива з карбюратора та паливної системи;
  • заміна олії в бензиновому генераторі на нове;
  • перевірка міцності та підтяжка всіх болтів;
  • обробка всіх поверхонь з металу промасленою ганчіркою.

Крім цього, потрібно до упору вивести ручку стартера.

Приміщення для зберігання електростанції повинно бути сухим і добре провітрюваним.

Тривале зберігання, без консервації, може призвести до зниження якості та продуктивності електростанції, а також скорочення терміну її експлуатації.