Інтернет магазин VINUR
Корзина

Скільки безперервно може працювати бензиновий генератор


Чимало потенційних покупців цікавить цілком закономірне питання: « Скільки годин може працювати генератор без перерви »? Прямої та однозначної відповіді на нього немає, і в цій статті ми розглянемо причини цього.

Здавалося б, виходячи зі звичайної логіки, можна припустити, що генератор може працювати безперервно доти, доки в паливному баку залишається паливо. З одного боку - це справді має сенс, і багато виробників у посібнику з експлуатації прямо вказують час роботи генератора при повному баку.

Як правило, залежно від моделі, типу палива та потужності, автономний час безперервної роботи може становити від 7 до 14 годин для портативного переносного генератора. При цьому говорити про те, що цей стандартний час для всіх типів генераторів буде не зовсім вірним.

Портативний та стаціонарний генератор

Не можна порівнювати за всіма можливостями та функціоналом стаціонарний генератор з переносним аналогом. Стаціонарний електрогенератор розроблено та створено з урахуванням постійного використання. Він запускається автоматично, коли вимикається електрика, і автоматично зупиняється, коли електрика подається.

Паливна ємність стаціонарного генератора дуже висока, причому газові моделі можуть безпосередньо підключатися безпосередньо до газової магістралі вашого будинку, вимагаючи мінімального обслуговування. Конструкція та принцип дії стаціонарних генераторів розраховані на тривале використання при найвищих навантаженнях.

З іншого боку, портативні генератори використовуються лише як резервні джерела живлення. Люди використовують портативний генератор для особливих цілей, наприклад відразу після сильного шторму або при виникненні проблем на лінії зовнішнього живлення.

Деякі портативні генератори можна взяти з собою на рибалку, в кемпінг, використовувати під час корпоративних та урочистих заходів на виїзді. Сам принцип портативності передбачає, що використовувати генератор безперервно цілий день не вийде, адже запас палива обмежений.

Навіть якщо виробник вказує на можливість безперервної роботи від 7 годин і вище, вам не слід запускати його так довго регулярно. І на це є кілька причин.

Особливості різних генераторів

Двома основними типами переносних генераторів залишаються бензинові та дизельні пристрої. Принцип дії у них однаковий: двигун внутрішнього згоряння використовується для спалювання палива та одержання електрики.

При цьому конструкції бензинових та дизельних установок також відрізняються. Багато в чому це пов'язано з особливостями згоряння бензину, для якої потрібна іскра від запалювання свічки, в той час, як дизель згоряє за рахунок компресії і високого тиску в циліндрах.

Дизельні установки більш тяжкі та потужні, при цьому вони можуть працювати істотно довше за бензинові генератори через свої особливості. Паливо в них одночасно виконує і функцію моторного масла, змащуючи елементи двигуна, що стикаються, і запобігаючи їх надмірному нагріванню.

Бензинові агрегати, у свою чергу, є стандартними двигунами внутрішнього згоряння з:

  • карбюраторами;
  • свічками запалювання;
  • фільтрами;
  • моторним маслом та іншими компонентами.

Вони схильні до більш високого зносу через критичні температури і високі швидкості обертання колінчастого валу (від 1800 до 3600 об/хв).

Моторесурс бензинових генераторів значно нижчий, ніж у дизельних установок. Він зазвичай становить не менше 600-800 годин безперервної роботи, тоді як у дизелів цей показник значно вище (до 10 тисяч годин і більше).

Рекомендації експертів

Навіть із таким моторесурсом багато, хто воліє купувати для приватного будинку саме бензинові генератори. Вони істотно дешевші за аналогічні за потужністю дизельні аналоги, що робить початкові інвестиції більш вигідними.

При заявленому моторесурсі в 600 годин та використанні генератора кілька годин на тиждень він прослужить вам не менше 3-4 років. При цьому слід пам'ятати, що для нормальної роботи, що безвідмовно, потрібно робити невеликі перерви при використанні бензинового електрогенератора.

При цьому не рекомендується заправляти генератор під час роботи – це небезпечно через сильне нагрівання корпусу та можливість загоряння палива. Бажано запустити ваш портативний бензиновий генератор приблизно на 2-4 години в безперервному режимі, а потім зупинити його і дати трохи відпочити, щоб двигун охолонув.

Під час цієї зупинки можна перевірити рівень моторного масла та поповнити його за потреби. Також поповнюється бензином паливний бак, і агрегат перевіряється на наявність протікання з паливопроводів та маслопроводів.

Пам'ятайте, що час роботи генератора залежатиме від кількості палива в баку та підключеного навантаження. Більш потужні генератори швидше витрачають паливо, а інвертори, що мають невеликий бак, здатні працювати годинником за рахунок автоматичного контролю над навантаженням.

У будь-якому випадку, якщо ви використовуєте бензиновий генератор, робіть перерви по 15-20 хвилин після 2-4 годин безперервної роботи. Це дозволить двигуну охолонути і знизить ризик передчасного зношування деталей. Також використовуйте якісне паливо та витратні матеріали, не забуваючи своєчасно проводити технічне обслуговування обладнання.