Інтернет магазин VINUR
Корзина

Термін експлуатації дизельних та бензинових генераторів


Ми живемо в епоху, коли наявність електрики важко переоцінити. Все наше життя та робота буквально «зупиняються» під час відключення електроенергії. У різних ситуаціях, коли відбуваються подібні проблеми, генератор стає найпростішим рішенням для більшості з нас.

Багато хто цікавиться: «Скільки років служить генератор?». Це справді важливе питання, адже вартість такого обладнання буває дуже високою, тому важливо оцінити можливі ризики (надійність, безпека, довговічність тощо).

Спочатку слід уточнити один момент. Виробники вказують у техпаспорті кількість годин напрацювання – 1000, 2000, 5000, 10000 тощо. Це так званий гарантований моторесурс двигуна, протягом якого при правильному та регулярному обслуговуванні ваш генератор безперебійно працюватиме.

Другий важливий момент - необхідність періодичної зупинки генератора. Це пристрій, що працює від двигуна, тому йому потрібна перерва та певний інтервал часу, щоб продовжувати працювати далі ефективно та безвідмовно.

Зазвичай зупинка генератора відбувається після того, як він виробить паливо в баку. Недорогі моделі здатні працювати без перерви всього 2-3 години (бензинові генератори), тоді як окремі різновиди промислових дизельних установок цілком здатні працювати цілодобово без зупинки.

Скільки годин прослужить ваш генератор

Усі ми хочемо мати генератор, який прослужить максимально довго. Слід розуміти, що тривалість робочих годин і термін служби генератора залежить від різних чинників.

Серед них:

  • сфера застосування (будинок, майстерня, будівельний майданчик, офісна будівля);
  • популярність бренду, що впливає на якість генератора;
  • своєчасне технічне обслуговування;
  • якість палива та витратних матеріалів;
  • наявність зовнішніх впливів тощо.

Фактичний термін служби генератора можна дізнатися з гарантії та гарантійного терміну генератора. У цей період ви можете використовувати всі можливості обладнання по максимуму. Більшість виробників генераторів надають обмежену гарантію від двох до трьох років.

Але насправді генератор прослужить набагато більше, якщо ви забезпечите належне обслуговування. Наприклад, якщо ви використовуєте свій фірмовий електрогенератор по 600 годин на рік, він може прослужити від 30 до 40 років.

Дизель проти бензину

Який ресурс має дизельний генератор? Більшість дизельних агрегатів працюють із низькими оборотами двигуна (1800 об/хв). Це дозволяє знизити зношування основних компонентів пристрою і забезпечити досить солідний термін служби.

У середньому виробники дизельних генераторних установок гарантують ресурс від 10 тисяч до 30 тисяч годин. Цей показник варіюватиметься у більший чи менший бік залежно від технічного обслуговування, якості палива та навантаження. Якщо ви регулярно перевіряєте та обслуговуєте свій генератор щомісяця та щорічно, тривалість його терміну служби збільшується.

Тепер розглянемо, який ресурс має бензиновий генератор. Як уже говорилося вище, дизельний генератор працює з низьким числом оборотів, тоді як бензиновий агрегат через особливості функціонування працює при частоті обертання 3600 об/хв.

Тому йому потрібно частіше зупинятися для охолодження та огляду. Його компоненти швидше зношуються і частіше виходять з ладу, що потребує ремонту та додаткових витрат часу та грошей. Загальний термін служби або ресурс бензинового генератора, звісно, ​​менший.

Як правило, виробники бензинових генераторів гарантують ресурс двигуна в межах від 2000 до 3000 годин. Цей період може змінюватися залежно від регулярності обслуговування, інтенсивності використання, використання якісних розхідників тощо.

Як продовжити ресурс

Безумовно, кожен агрегат необхідно регулярно обслуговувати та оглядати. Йдеться не лише про його загальний стан, а й про ретельний огляд та заміну повітряних фільтрів, які згодом забиваються та потребують регулярної заміни.

Те саме стосується і заміни масла, яке завжди повинно бути чистим і невикористаним. Це дуже схоже на догляд за двигуном автомобіля, коли відпрацьована олія втрачає свої змащувальні властивості і може призвести до блокування частин, що рухаються, і, зрештою, до пошкодження двигуна через тертя.

Паливний фільтр – елемент, яким часто нехтують, але він залишається дуже важливим. Особливо це актуально, коли у користувача агрегату є схильність залишати паливо в баку при тривалому простої техніки. Пам'ятайте, що паливо, яке довго залишається в баку, не тільки починає втрачати свої властивості, а й має властивість випадати в осад.

Осад не тільки забиває паливний фільтр, а й потрапляє до карбюратора, де забиває форсунки. При використанні електрогенераторів також слід пам'ятати про регулярну перевірку стану підключених до них пристроїв – якщо вони не є повністю справними, їх взагалі не слід підключати.

Крім того, варто звернути увагу на основу, на якій стоїть сам генератор. Воно не повинно бути похилим чи нестійким. Ще більше інструкцій з експлуатації та технічного обслуговування конкретної моделі є в інструкції до кожного генератора будь-якого виробника.

В інтересах покупців та користувачів агрегатів уважно прочитати та дотримуватися їх. Ця практика означає більшу безпеку у використанні та більш високу надійність електрогенератора. Крім того, вона дає змогу збільшити його ресурс.