Інтернет магазин VINUR
Корзина

Варіанти мобільного електроживлення


У сучасному світі, який стає дедалі більш мобільним та енергозалежним, вкрай важливо мати надійне джерело резервної електроенергії як у дорозі, так і вдома. Бажано, щоб воно при цьому залишалося компактним і мобільним для легкого перенесення та транспортування.

Серед безлічі варіантів доступних на ринку можна виділити два популярних типи подібних установок:

Але яке рішення краще підходить для задоволення ваших конкретних потреб?

Інверторний генератор та його особливості

Інверторний бензогенератор - це мобільне, легке й ефективне енергетичне рішення, призначене для виробництва чистої та стабільної електроенергії. Якщо порівнювати його зі стандартними генераторами, які працюють з постійною швидкістю незалежно від споживаної потужності, то в даному випадку агрегат керує швидкістю обертання двигуна, виходячи з наявного навантаження.

Ця технологія дозволяє підвищити паливну економічність, знизити рівень шуму та виробляти високоякісну потужність, безпечну для чутливої електроніки.

Як працюють інверторні генератори

Інверторні генератори використовують передову електроніку та трьохетапний процес вироблення енергії. По-перше, двигун приводить у дію генератор змінного струму для вироблення потужності. Потім ця потужність змінного струму перетворюється в постійний струм (постійний струм) через випрямляч.

Нарешті, потужність постійного струму перетворюється назад у змінний струм за допомогою інверторного модуля, забезпечуючи чистий та стабільний вихідний сигнал, який дуже схожий на електрику з мережі.

Плюси та мінуси інверторних генераторів

Інверторні генератори мають низку переваг:

  • Стабільна та чиста потужність.

Інверторні генератори часто демонструють мінімальні загальні гармонійні спотворення (THD) в генерованих ними електричних сигналах. Ця характеристика забезпечує вироблення чистої та надійної енергії, яка робить її безпечною для використання з чутливими електронними пристроями.

  • Економія палива.

Вони також дуже економічні, що дозволяє збільшити час роботи на одному баку. Інвертори споживають стільки палива, скільки потрібно для вироблення енергії для наявних ресиверів. Це призводить до економії палива.

  • Тиха робота.

Інверторні генератори зазвичай тихіші за традиційні установки. У них використовуються передові технології шумопоглинання, глушники та продумана конструкція двигуна, які дозволяють мінімізувати рівень шуму.

  • Паралельне підключення.

Інверторні генератори забезпечують можливість паралельного підключення, що дозволяє об'єднати вихідну потужність двох генераторів та ефективно подвоїти загальну потужність.

Незважаючи на безліч переваг, ці агрегати мають і деякі обмеження та недоліки, до числа яких відносять, наприклад:

  • Обмежена вихідна потужність.

Інвертори зазвичай мають нижчу вихідну потужність порівняно зі звичайними бензогенераторами. Цього може бути недостатньо для додатків з високими вимогами або великомасштабних потреб у резервній енергії.

  • Високі початкові інвестиції.

Інверторні генератори, як правило, коштують дорожче, ніж звичайні генератори або портативні зарядні станції. Передові технології та функції, які вони містять, сприяють їхній більш високій ціні.

  • Обмеження щодо застосування.

Інвертори призначені для застосування на відкритому повітрі або в приміщенні зі встановленою системою вентиляції. Хоча вони можуть здатися зовні безпечними, під час роботи двигун виділяє вихлопні гази, які можуть бути шкідливими або навіть смертельними при вдиханні.

Портативна зарядна станція

Це компактний автономний пристрій, який зберігає електричну енергію в акумуляторі та може забезпечувати живлення через різні розетки. Ці станції часто оснащуються як розетками на 220 вольт змінного струму, так і роз'ємами USB та постійного струму для одночасного підключення різних пристроїв.

Портативні зарядні станції використовують технологію акумуляторних АКБ для зберігання енергії. Пристрої можна зарядити одним із таких способів:

  • підключити до сонячної панелі;
  • використовувати настінну розетку;
  • підключити до автомобільного прикурювача.

Після зарядки доступ до накопиченої енергії можна отримати, під'єднавши пристрої безпосередньо або через доступні розетки на електростанції.

Плюси та мінуси 

Портативні зарядні станції мають низку переваг:

  • Портативність та універсальність.

Вони спеціально розроблені так, щоб бути компактними, легкими та зручними для перенесення. Вони служать портативним джерелом живлення, куди б ви не пішли, що робить їх ідеальними для активного відпочинку, походів, дорожніх поїздок або надзвичайних ситуацій.

  • Чиста та безшумна робота.

Це обладнання працює тихіше, ніж інверторні агрегати. У ньому використовується технологія акумуляторного зберігання, що робить станції екологічно чистими та повністю безпечними навіть для внутрішнього застосування. 

  • Кілька варіантів зарядки.

Станції мають розетки 220 вольт (змінний струм), роз'єми постійного струму, порти USB та часто сумісні з сонячними панелями. Це дозволяє заряджати і живити широкий спектр пристроїв, включно зі смартфонами, ноутбуками, планшетами, камерами, дрібною побутовою технікою та багато іншого.

  • Розширювана ємність акумулятора.

Деякі станції пропонують можливість збільшити ємність акумулятора шляхом підключення додаткових акумуляторів або модулів розширення.

  • Безпека.

Станція не виробляє шкідливих чадних газів, що робить її винятково зручним та безпечним варіантом для сімей з маленькими дітьми або людей, які живуть у квартирах, де вентиляція може бути обмежена.

Однак є кілька мінусів, до яких відносять:

  • Обмеження на виробництво резервної енергії.

Агрегати цього типу не мають автономних можливостей вироблення енергії. Але ви завжди маєте можливість "перетворити" їх на сонячний генератор, додавши сумісні сонячні панелі.

  • Обмеження на об'єм збереженої енергії.

Ємність акумулятора станції визначає кількість енергії, яку вона може зберігати. Залежно від моделі та вимог до використання доступної енергії може бути недостатньо протягом тривалого періоду часу без підзарядки.

Що обрати

Хоча і інверторні генератори, і портативні електростанції пропонують зручні й портативні рішення для електропостачання, вони різняться методами та можливостями виробництва електроенергії. Інверторні генератори засновані на двигунах, які працюють на паливі, і забезпечують більш високу вихідну потужність, що робить їх придатними для ширшого спектра застосувань.

З іншого боку, портативні електростанції використовують технологію зберігання енергії в акумуляторах, забезпечує тихішу роботу, нульовий рівень викидів та більшу портативність, хоча й з нижчою вихідною потужністю.