Інтернет магазин VINUR
Корзина

Як працює однофазний генератор


Електричні генератори незамінні сьогодні у багатьох ситуаціях. Вони використовуються в промисловості і в побуті, причому користувачам доступні різні моделі в залежності від планованої сфери використання. Ви можете вибрати агрегати, які працюють на різному паливі, що володіють різною потужністю та функціональними можливостями.

Застосування електрогенераторів є цілком виправданим, коли ви не можете дозволити перебоям у подачі електроенергії впливати на важливе промислове виробництво або жертвувати при цьому власним комфортом у себе вдома.

Їх використовують у ситуаціях, коли необхідне додаткове альтернативне джерело енергії, відмінне від того, яке ми беремо з електромережі. Генератори часто використовуються в місцях, де немає доступу до електрики – віддалені від цивілізації будмайданчика, бурові установки тощо.

Але як же влаштований такий пристрій? Як ми отримуємо від нього таку необхідну електрику? Яким є принцип його дії при відключенні зовнішнього живлення? Давайте розумітися.

Базова структура пристрою

Будь-який електрогенератор є електромеханічним пристроєм, робота якого полягає в перетворенні механічної енергії в електричну. Електрогенератори складаються з кількох основних компонентів, які можуть відрізнятися в залежності від типу пристрою, з яким ви маєте справу.

Основними елементами агрегату є:

  • синхронний генератор;
  • двигун внутрішнього згоряння;
  • електричний розподільний пристрій;
  • контрольно-вимірювальні прилади.

Додатково слід наголосити на важливості корпусу пристрою, який захищає його від несприятливих погодних умов і робить його роботу, по можливості, менш галасливою.

Ключовим обладнанням електричного генератора є статор синхронного генератора, який намотана обмотка. Від того, скільки обмотки використовується в котушці, залежить тип пристрою (однофазний або трифазний). Принцип роботи у своїй залишається незмінним.

Усередині статора знаходиться магнітний ротор, на якому розташована обмотка. На валу розташований ротор, на якому встановлена ​​котушка збудження, до якої підведені зовнішні джерела. Завдяки йому в роторі створюється відповідне магнітне поле, а при його обертанні змінюється потік поля. Через котушки проходить магнітне поле, що дозволяє за рахунок електромагнітної індукції отримувати змінний струм.

Принцип роботи електрогенератора

Електрогенератор - це не що інше, як електродвигун, що перетворює кінетичну енергію (рух) на електрику. Генератор складається зі стаціонарного магнітного поля (статора), в якому обертається обертовий електромагніт (якір), що виробляє електричний струм.

Генераторні двигуни працюють на різних видах палива, серед яких природний газ, дизельне паливо чи бензин. У разі однофазного бензинового генератора двигун внутрішнього згоряння приводить в рух обертовий вал, тим самим обертаючи якір.

Запуск генератора в залежності від моделі може бути ручним, з використанням пускового пристрою або кнопки запуску або автоматичним, що бере пускову енергію від акумуляторної батареї.

Звичайній людині, як правило, не потрібно поглиблюватися особливо роботи та принцип дії однофазного або трифазного агрегату. Базової інформації про використання достатньо для більшості користувачів.

Однак, якщо є необхідність придбання такого обладнання, варто звернутися за консультацією та допомогою до професіоналів у всіх технічних аспектах експлуатації та обслуговування генератора. Це дозволить вам купити правильний пристрій та убереже вас від розчарувань та витрачання зайвих грошей.