Інтернет магазин VINUR
Корзина

Як використання генераторів впливає на довкілля та як це можна скоротити


Все більш широке використання генераторів у будинках та офісах часто ніким не регулюється, що призводить до додаткового забруднення навколишнього середовища продуктами відпрацювання та збільшення загального рівня шуму.

Багато фахівців з охорони навколишнього середовища стверджують, що практично кожен власник такого обладнання не усвідомлює повною мірою негативного впливу цих енергоємних машин на екологію – повітря, ґрунт, воду, тварин та інше оточення.

Особливо ця проблема актуальна для країн і країн, в яких ведуться або нещодавно велися військові дії. Відсутність електростанцій у необхідній кількості або їх руйнування не залишають мешканцям та бізнесу можливості вибору.

В результаті практично у кожному домоволодінні, в офісі, у виробничому цеху встановлюються бензинові або дизельні генератори потужністю від 5 кіловат і вище. Вони просто необхідні для забезпечення життєдіяльності та роботи.

При цьому під час свого використання генератори постійно викидають тверді частинки, що містять згорілі вуглеводні та оксиди азоту, які ще більше забруднюють повітря. Якщо генератор не в дуже хорошому стані, він також може виділяти вуглеводні, що не згоріли, ще гірше для навколишнього середовища.

Шумовий дискомфорт

Уживані генератори часто-густо досить галасливі. Відомо, що згідно з допустимими нормативами та стандартами якості довкілля граничний рівень шуму в житлових районах було встановлено на рівні 55 децибел вдень та 45 децибел вночі.

Дизельні генератори можуть генерувати до 88 дБ шуму, тоді як генератори, що працюють на бензині або газі, можуть навіть перевищити цей показник (до 95 дБ). Безумовно, говорити про якийсь комфорт у цих умовах неприйнятно.

Що стосується максимально допустимої верхньої межі вмісту твердих частинок (пилу) у повітрі, то він становить у середньому 300 мг/л. гранична концентрація оксидів азоту – 600 мг/л. У багатьох житлових кварталах країн, що інтенсивно використовують генератори, ці показники перевищують норму в 2-3 рази.

Нещодавно було підраховано, що сумарні викиди від генераторів приблизно в 1,5-2 рази перевищують викиди електростанцій тієї ж потужності. Багато в чому це пов'язано з тим, що електрику ми отримуємо від різних електростанцій, включаючи ті, які використовують для виробництва енергії поновлювані природні ресурси.

Люди думають про генератори як про ефективну альтернативу джерелам енергії, але їхня небезпека для навколишнього середовища, як і раніше, дуже висока. На даний момент не існує законів, що регулюють використання генераторів, а в деяких домоволодіннях використовуються промислові генератори потужністю до 30 кВт, які створюють ще більше шуму та забруднення повітря.

Сучасні реалії

У разі бензинових та дизельних генераторів досить складно знайти серйозні альтернативи. Безумовно, вони є причиною серйозного рівня шуму і забруднення повітря. При цьому електрогенератори можуть бути смертельно небезпечними у разі неправильного використання.

Сьогодні вони стали критично важливими у разі надзвичайної ситуації як для підприємств, так і для приватних осіб. Починаючи від перебоїв у подачі електроенергії та закінчуючи ліквідаціями наслідків стихійного лиха, генератори регулярно включаються в роботу для забезпечення резервного живлення.

Вони незамінні як ефективне джерело живлення на віддалених будівельних майданчиках, у місцях проведення масових заходів на природі, на концертах та фестивалях, на ярмарках, у кемпінгах, на базах відпочинку та в приватних майстернях.

Вони практичні та зручні в експлуатації, але якою ціною це досягається? Необхідно усвідомлювати, що генератори на викопному паливі, як і раніше, занадто брудні і галасливі. Вони ефективні, у цьому немає сумнівів, але з екологічного погляду вони не витримують жодної критики.

Це один із найпереконливіших аргументів на користь розгляду як альтернатива більш екологічних джерел енергії, таких як:

  • сонячні генератори;
  • генератори, що працюють на більш екологічному та має менший вуглецевий слід природному газі.

Небезпека отруєння чадним газом

Крім забруднення повітря та дискомфортного шуму, генератори можуть становити дуже серйозну небезпеку здоров'ю при неправильному використанні. Це особливо актуально, коли бензинові та дизельні генератори використовуються у закритих приміщеннях, навіть у разі наявності нормального провітрювання.

Чадний газ (СО) є неминучим побічним продуктом роботи двигунів внутрішнього згоряння. І цей продукт смертельний: для того, щоб людина померла, достатньо лише кілька хвилин її впливу. Чадний газ - тихий і підступний вбивця, а багато хто вижив після отруєння їм говорить про те, що вони навіть не підозрювали про те, що вдихають отруту під час сну.

Насправді статистика свідчить, що смертність від отруєння чадним газом через викиди генераторів зростає. Цей сумний стан справ спонукав вжити великої кількості заходів щодо стандартизації викидів портативних генераторів. На жаль, для багатьох ці заходи стали запізнілими.

Як скоротити негативний вплив на довкілля

Незважаючи на те, що сьогодні багато виробників працюють над тим, щоб серйозно скоротити викиди CO, CO2 і NO генераторами, це обладнання поки що складно назвати екологічно чистими або безпечними.

У той час як більшість бензинових та дизельних двигунів автомобілів оснащені складною технологією контролю викидів, більшість портативних генераторів не мають такої технології в принципі.

Сучасні генератори сьогодні поступово оснащуються деякими технологіями контролю за викидами. Це дозволяє їм працювати набагато чистіше та тихіше, ніж старі моделі. Однак під час своєї роботи вони, як і раніше, виділяють багато твердих частинок та інших забруднювачів повітря.

Наприклад, середній портативний генератор, що працює під навантаженням, робить таке ж викидів, як і автомобіль, що працює на холостому ході. Знову ж таки, це очевидна причина шукати більш чисті та екологічно безпечні альтернативи.

Генератори на пропані та природному газі, наприклад, також приводяться в дію двигунами внутрішнього згоряння, але при цьому є найчистішими в цьому сімействі. Вони легко запускаються, працюють тихіше, а під час використання пропану паливо може зберігатися дуже довго без погіршення властивостей. Їхні вихлопні гази майже не мають запаху, що є ще одним плюсом.

Коли справа доходить до екологічно безпечних та відповідальних варіантів резервного живлення, сонячна енергія є безперечним чемпіоном. Сонячні генератори можуть давати стільки ж енергії, як і звичайна газова чи дизельна модель. А їхнім єдиним недоліком є те, що ви повністю залежите від погодних умов.