Інтернет магазин VINUR
Корзина

Що робити підприємствам під час «віялових» відключень електроенергії?

В даний час на всіх рівнях обговорюється збереження нинішніх тарифів на електроенергію для побутових споживачів. При цьому менш активно йде дискусія щодо ситуації з непобутовими абонентами, тобто з виробничими підприємствами. Щоправда, прагнення уряду зберегти тарифи на електроенергію в нинішній досить складній ситуації в країні може дуже негативно позначитися на стані енергоринку та енергетичних компаній.

В чому проблема?

Вся справа в тому, що збереження тарифів, що діють, загрожує енергетичним компаніям чималими збитками і, як наслідок, проблемами з постачанням електроенергії споживачам. Тобто до «віялових» відключень, оскільки зниження фінансових можливостей учасників ринку може спричинити складнощі з підтриманням у належному стані електромереж та обладнання.

«Тарифи не зростають, і це складна ситуація для енергокомпаній. Особливо з огляду на те, що при девальвації гривні їх витрати значно зросли. На обладнання, паливо. Усюди перерахунок на валюту. Думаю, збільшуватимуться борги компаній» - каже експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук. Він також висловив думку, що наступної зими у енергетичних компаній, за відсутності рішення про держпідтримку енергогалузі, буде недостатньо грошових ресурсів, додаючи, що ухваливши рішення підтримувати армію, СБУ та розвідку, Верховна рада України не розглядає ситуацію щодо допомоги енергетиці.

А Андріан Прокіпа – експерт з питань енергетики Українського інституту майбутнього, говорить про «вічну» тарифну історію, вважаючи, що під час війни збільшувати їх не варто, але після завершення сезону опалення слід подумати про їхню зміну.

«З огляду на девальвацію та інфляцію, після закінчення опалювального сезону варто подумати про перегляд тарифів. Енергетичні компанії зазнають збитків, незважаючи на те, що спецзобов'язання є на експортерах електроенергії» - вважає експерт. При цьому він вважає, що уряд знайде вирішення проблеми і компенсує енергокомпаніям їхні витрати.

На думку директора енергетичної програми Центру Разумкова Володимира Омельченка, низькі тарифи відчутно впливають на енергетику.

«Цей чинник уже діє. Енергетична галузь знаходиться у фінансовій прірві. Без фінансів про стабільну роботу не може бути й мови. Якщо Держава хоче підтримувати неринкові ціни, що можна допустити під час війни, вона має шукати компенсатори. А зараз, по суті, «Нафтогаз» – майже банкрут, «Енергоатом», ДТЕК – у боргах, складна ситуація із погашенням боргів «Укренерго» – каже Володимир Омельченко. Він додає, що потрібний ремонт енергомереж. При цьому пропонується скасувати RAB-тариф для обленерго, щоб перерозподілити кошти на інші генерації. Але зараз потрібно ремонтувати мережі. На відміну від електрики, газ не завжди доступний, але електромережі потрібно ремонтувати, а на це завжди потрібні кошти. Але якщо прибрати RAB-тариф, то ситуація з електропостачанням може стати гіршою.

Крім цього, на думку фахівців, «Енергоатому», під час проходження опалювального сезону, швидше за все, не вдасться виконати запуск усіх 15 блоків українських АЕС, а повна зупинка Запорізької станції може викликати дефіцит виробництва електричної енергії.

Наслідки для промпідприємств

Для виробничих підприємств, загроза можливих «віялових» відключень може стати серйозною проблемою, яка може призвести до порушення виробничих циклів. Наслідками нестачі електроенергії можуть стати:

  • падіння якості продукції;
  • збільшення собівартості товару;
  • зниження конкурентоспроможності;
  • скорочення працівників;
  • поява боргів.

Однак, є варіанти того, як вийти із цієї ситуації.

Як вирішити проблему?

Оптимальним варіантом вирішення проблеми, пов'язаної із раптовим відключенням електропостачання, може стати використання на підприємствах альтернативних джерел енергії. У тому числі дизельних промислових генераторів, потужності яких може бути достатньо для тривалого енергозабезпечення багатьох енергоємних виробничих процесів.

Однак про це варто подумати вже сьогодні.