Інтернет магазин VINUR
Корзина

Як зробити ваш будинок електрично автономним


Якщо відсутність електрики є тимчасовою, для багатьох це не матиме серйозних наслідків. Однак варто підготуватися до більш тривалого відключення електрики, якщо ви проживаєте в регіонах зі складними погодними умовами, наприклад, або в районах, де часто трапляються аварії на лініях.

Без телевізора людина цілком проживе, але без холодильника, електроплити, а взимку ще й електрообігрівачів - це буде набагато складніше. Ще серйозніша ситуація з підприємствами: відсутність електрики означає припинення робіт, а це завжди пов'язано з величезними втратами.

Одним із рішень подібної проблеми є електрогенератор, тобто генератор енергії. На ринку пропонуються різні електрогенератори:

Ви можете підібрати як малопотужні агрегати, призначені для домашнього господарства, так і стаціонарні електрогенератори підвищеної потужності для великих компаній.

Як вибрати

Електрогенератор для дому має бути адаптований до вашого звичайного енергоспоживання. Це не так складно, як здається на перший погляд. Досить порахувати потужність побутових приладів, які найчастіше використовуються, і додати до неї 50%.

Такий великий резерв необхідний, оскільки електричним пристроям під час запуску зазвичай потрібно трохи більше енергії. Однак навіть такий великий запас не означає, що в приватному будинку необхідний потужний електрогенерувальний пристрій. Цілком можливо, що буде достатньо електрогенератора потужністю всього 3 кВт.

Інвестувати в більш потужний генератор - не найкраща ідея. З одного боку, він буде дорожчим, а з іншого - споживатиме більше палива. В умовах постійного зростання цін на паливо цей факт не можна недооцінювати.

Що можна підключити до домашнього генератора?

Перш за все, холодильник та освітлення, а також інтернет. Сумарно це кілька сотень ват. На випадок тривалої несправності непогано поміркувати про агрегат, який "оживить" пральну машину (близько 2 кВт додатково).

Час від часу нам хочеться з'їсти що-небудь тепле або випити гарячого напою. Мікрохвильова піч та чайник споживають близько 1 кВт кожен. Однак важливо не вмикати ці пристрої разом із пральною машиною. Також краще відмовитися від використання електричної духовки без електрики від мережі. Останньому пристрою необхідна потужність до 2,5 кВт.

Телевізор не є пристроєм першої необхідності, хоча споживана потужність світлодіодних і РК-телевізорів не є дуже високою (у межах кількох сотень або навіть кількох десятків Ватт). Комп'ютер споживає трохи більше електроенергії. У ситуації, коли він нам не потрібен для роботи чи спілкування, краще відмовитися від його використання.

Генератор з урахуванням домашньої майстерні

Якщо в домогосподарстві присутні різного роду ремісничі майстерні або тваринницькі споруди, то потужності в 3000 Вт явно недостатньо. До необхідної потужності слід додати потужності розташованих там пристроїв із запасом (дрилі, болгарки, трансформаторні зварювальні апарати, циркулярні пилки тощо).

Для їхнього запуску в пропозиції різних магазинів без зусиль можна знайти електрогенератори потужністю в кілька десятків кіловат. Зрозуміло, всі пристрої не будуть увімкнені одночасно, і у випадку короткочасного вимкнення електроенергії увімкнуться тільки найнеобхідніші ресивери.

Альтернативні джерела енергії для захисту від збоїв електропостачання

Для забезпечення енергетичної безпеки будинку, офісу чи виробництва варто розглянути альтернативні джерела енергії, а саме:

  • біогаз або біомаса;
  • вітряна енергія;
  • сонячна енергія;
  • геотермальна енергія тощо.

Звісно, не кожне відновлювальне джерело енергії можна використовувати в усіх умовах. Ядерну енергетику часто називають альтернативним джерелом енергії, але важко уявити, що атомна електростанція буде збудована для потреб окремого будинку, малого чи навіть середнього підприємства.

Інші альтернативні джерела енергії стали широко використовуватися на підприємствах та в індивідуальних домогосподарствах. В останньому випадку фотоелектрична енергія, тобто використання сонячної енергії, вже деякий час користується великою популярністю.

Дедалі більше компаній надають перевагу встановленню фотоелектричних систем. Надлишок енергії, виробленої за допомогою фотогальваніки, потім можна перепродати. У такій ситуації вони не тільки не несуть витрат на придбання електроенергії, а й диверсифікують свої джерела доходу.

Інші поновлювані джерела електроенергії передбачають використання геотермальної енергії, енергії води та вітру. Як домогосподарства, так і компанії можуть отримувати електроенергію від вітряних або гідроелектростанцій.

Переваги та недоліки кожного рішення

Електрична автономність будинку за допомогою фотовольтаїки ефективно знижує рахунки за електроенергію на кілька десятиліть, але залежить від сонячної інтенсивності та потребує місця для встановлення.

Вітряна електростанція не створює забруднень, але заважає екосистемі, загрожуючи птахам, а отримана таким чином енергія не дешевша за ту, яка виробляється традиційним способом.

Гідроелектростанція виробляє дешеву енергію без забруднення, але її будівництво вимагає великих витрат, при цьому вона галаслива, а також заважає екосистемі, ускладнюючи міграцію риб.

Міні-електростанції, які спалюють біомасу та біогаз, не виділяють парникових газів, але виробничий процес трудомісткий, а виробництво комплектуючих коштує дорого й погіршує навколишнє середовище.

За альтернативними джерелами енергії, безумовно, майбутнє. Однак не можна забувати про деякі обмеження. ГЕС не можна розміщувати далеко від річки. Також не завжди є вільні місця для будівництва вітряних електростанцій, електростанцій на біомасі та біогазі. Іноді навіть є проблема встановити фотоелектричні панелі.

У цих умовах оптимальним рішенням стають генератори електрики, які при правильному виборі забезпечать електричну автономність вашого будинку, офісу або цілого підприємства.