Інтернет магазин VINUR
Корзина

Бензинові генератори: види та особливості

Бензиновий генератор являє собою резервне (читай: аварійне) джерело електроживлення, в основі якого лежить двигун внутрішнього згоряння. Принцип його роботи полягає у використанні явища електромагнітної індукції, а саме в перетворенні механічної енергії в електричну шляхом обертання замкнутого провідника між двома магнітами. Паливом для генератору служить бензин, що забезпечує рух рухового валу.

Подібний пристрій застосовується повсюдно, включаючи сільське господарство, будмайданчики, складські приміщення, приватні будинки та дачні ділянки, ремонтні майстерні та інші побутові умови.

Зацікавленим у придбанні бензинового генератору слід не лише знати, як обрати відповідну модель, а й мати певне уявлення про його підтипи, сфери і умови використання. Приміром, врахувати, скільки і яких електричних пристроїв буде живитися від джерела енергії, а також термін його експлуатації (запасний генератор на невеликий час поломки основного джерела живлення чи постійний).

Класифікація генераторів за типом

Рамні. Найбільш поширені бензогенератори, більше застосовуються у побуті. Повсюдно застосовуються в якості джерела живлення для великогабаритного побутового обладнання та електромереж. Відрізняються великими розмірами (від 60 см в довжину) і вагою (від 40 кг), що ускладнює їх транспортування.


Види генераторів


Інверторні. Компактні і сучасні пристрої, призначені для подачі більш стабільного і якісного електроживлення. Саме інверторні генератори найкраще підходять для енергозабезпечення складної електроніки, на кшталт комп'ютерів і серверів, чия працездатність сильно залежить від стабільності напруги. Також відмінною рисою підтипу є його компактність (вага варіюється в межах 10 — 18 кг при порівняно невеликих габаритах).


Як обрати бензиновий генератор

 

За двигуном

Двотактні. Бензогенератори на основі двотактних двигунів не можуть похвалитися високою вихідною потужністю (не більше 1 кВт) і довговічністю, але і сфера застосування подібних джерел живлення лежить за межами постійної роботи. Найкраще двотактні двигуни підходять для короткочасного використання в якості аварійного генератору або інверторного, для підзарядки не найбільш енерговитратних пристроїв.


Бензогенератор на основі двотактного двигуна


Чотиритактні. Висока напруга і надійність, тривалий час використання і великий асортимент джерел живлення на його основі — все це характеризує чотиритактний двигун, який, в цілому, є повною протилежністю двотактного. Слід пам'ятати, що такий тип вимагає куди більшої кількості палива для роботи, однак натомість дає стабільний потік електроенергії високого рівня потужності, що дозволяє застосовувати його в якості постійного джерела живлення.


Бензиновий генератор на основі чотиритактного двигуна


За фазністю (напругою)

Однофазні. Рівень напруги однофазного бензинового електрогенератору не перевищує 300-400 ват. Таким чином, однофазні джерела електрики є найкращим вибором для забезпечення енергією декількох одиниць домашньої побутової техніки та електроніки.


Однофазна електростанція бензинова


Трифазні. Серйозним недоліком трифазних джерел залишається неможливість їх використання в умовах низьких температур, з огляду на те, що мастило в них швидко застигає, від чого включити генератор стає практично неможливо. У прийнятних же умовах такі бензинові джерела живлення розраховані на 5-10 годин безперервної роботи і дають стабільний електричний струм для енерговитратного обладнання.


Трифазний генератор бензиновий


За типом генератору

Синхронний. Це джерело живлення завдяки індуктивним котушкам на роторі відрізняється меншими скачками напруги (коливання не перевищують 5% від номінальної потужності), що обумовлює його більш високу вартість. Застосовується для енергозабезпечення чутливої до перепадів апаратури, на кшталт домашніх комп'ютерів, телевізорів, електроплит та іншої техніки. Однак, синхронний бензиновий генератор не має достатнього захисту від впливу зовнішніх сторонніх чинників, включаючи вологу і коротке замикання.


Бензинова електростанція з синхронним генератором


Асинхронний. Генератори асинхронного типу оснащені непокритим ротором, що надійно захований у герметичному корпусі, так що, на відміну від синхронних, куди краще захищені від механічних і природних впливів. Подібні установки не варто використовувати для забезпечення високоточних приладів, але вони ідеально підходять для живлення серйозного електричного обладнання, на кшталт автомобільних двигунів.


Бензиновий електрогенератор асинхронного типу

Переваги бензинових генераторів

Одним з головних плюсів бензогенераторів залишається їх економічна ціна і низький рівень шуму, завдяки чому цей вид компактних джерел живлення все ще найбільш затребуваний і поширений на ринку. До того ж, більшість бензинових моделей зберігають працездатність навіть при морозі.

Недоліки бензинових генераторів

Втім, переваги не скасовують того факту, що дані джерела живлення мають порівняно малий ресурс роботи і тривалість користування. До того ж, витрата палива у бензинових генераторів на порядок вище, ніж у дизельних, від чого бажаючим купити їх слід додатково потурбуватися про витрати на пальне.

Висновок

Паливні генератори на основі бензину залишаються одним з найбільш затребуваних джерел електроживлення, чому сприяє як їх вартість, так і компактність. Жителям Києва та України, які шукають місця, де можна придбати найбільш надійні моделі за прийнятною ціною радимо ознайомитися з каталогом у нашому магазині vinur.com.ua, в якому ви зможете придбати бензинові джерела живлення різних типів і комплектації.