Інтернет магазин VINUR
Корзина

Експлуатація бензинового генератору. Частина 1: Монтаж та підключення бензинового генератору

Велика популярність сучасних електрогенераторів цілком зрозуміла їх доступністю і універсальність. Це досить прості в експлуатації установки, які здатні досить ефективно забезпечувати аварійне електроживлення частих будинків, офісів, підприємств торгівлі та майстерень. При цьому, продуктивність їх функціонування та довговічність багато в чому залежить від їх правильного використання.

Підключення бензогенератора до електромережі

Щоб забезпечити функціонування установки у стабільному режимі, необхідно переконатися, що вона підключена правильно. Насамперед, підключення бензинового генератора до мережі слід виконувати за повної відсутності у ній напруги. Інакше може постраждати і апарат, і включені в сет пристрої.

Найпростіша і найнадійніша схема підключення передбачає установку, між автоматами захисту та електролічильником, додаткового триполюсного перемикача. До одного з його входів приєднуються відведення лічильника, а до іншого – електрогенератора. При цьому відведення перемикача приєднується до автоматів.

Таким чином, якщо відключається основне джерело електроживлення, потрібно лише вибрати потрібне положення перемикача та запустити електростанцію.

Якщо підключення бензинового генератора з автостартером, то може бути встановлений і автоматичний перемикач.

Монтаж бензогенератора

Як автономне джерело електроживлення, бензиновий генератор є мобільним пристроєм. Однак якщо передбачається тривала експлуатація на постійному місці, його варто попередньо підготувати.

У разі використання станції на вулиці потрібно передбачити навіс, що захищає її від примх погоди.

Установка бензинового генератора у приміщенніпередбачає формування системи відведення вихлопних газів і тепла, що виділяється функціонуючим агрегатом. Для цього можуть бути використані існуючі вентканали або гофровані жаростійкі труби. Обов'язково необхідно переконатися у герметичності з'єднання вихлопної труби електростанції та відводів.

Оскільки робота апарату супроводжується деякими вібраціями, необхідно переконатися, що він стоїть на досить міцній основі. Його в жодному разі не можна монтувати на тендітній і хиткій конструкції.

Виконуючи монтаж бензинового генератора, не варто забувати і про заземлювальний контур, тип і розміри якого повинні відповідати рекомендаціям виробника генератора.

Правила запуску

Процедура запуску електрогенератора є досить простою. Насамперед, потрібно відкрити паливний кран, щоб бензин заповнив карбюратор. Багато моделей наділені ручкою підсмоктування палива, що сприяє запуску холодного ДВЗ. Запуск бензогенератора, який прогрітий до температури функціонування, виконується без повертання заслінки.

Після того, як двигун запущено, до роз'єму установки підключаються кабелі, а перемикач переводиться в потрібне положення. При цьому слід пам'ятати, що її можна вимикати тільки після зняття з неї навантаження.

Деякі особливості експлуатації

Перед початком експлуатації бензогенератора, необхідно врахувати, що його нестабільна робота може призвести до виходу з експлуатації особливо чутливої​​електроніки, підключеної до нього безпосередньо. Ці пристрої слід підключати тільки через стабілізатори напруги, безперебійники та інші подібні пристрої.

Обов'язковою є обкатка бензинового генератора після його придбання. Її тривалість повинна бути вказана в інструкції з експлуатації, що додається. При цьому навантаження не повинно перевищувати 70% номінальних можливостей електростанції.

При тривалому простої, рекомендується періодично запускати двигун, щоб очистити карбюратор від бензину, що застоявся, що втратив свої властивості.