Інтернет магазин VINUR
Корзина

Особливості вибору акумулятору для сонячних батарей

Сучасні виробники випускають сонячні батареї для опалення, внутрішнього і вуличного освітлення, а також для інших побутових і виробничих потреб. Кожний пристрій оснащено певним акумулятором, призначеним для накопичення енергії, яку виробляють сонячні батареї. Завдяки цьому користуватися їхньою енергією можна навіть вночі. За великих навантажень і в похмуру погоду акумулятор підживлює систему, тим самим забезпечуючи електропостачання будинку та прилеглої до нього ділянки.

Різновиди


Різновиди акумуляторів для сонячних батарей


Сучасні виробники випускають різні конфігурації АКБ. Між собою вони відрізняються принципом дії та умовами роботи. Перейшовши за адресою, покупці можуть придбати якісні накопичувачі від відомих фірм-виробників.

GEL та AGM

Гелеві (GEL) накопичувачі для сонячної електростанції наділені позитивними характеристиками. Їх резервуари наповнені гелевим електролітом, що знаходяться в желеподібному стані. При пошкодженні корпусу електролітна речовина не витікає. Під час зарядки накопичувачі не виділяють отруйних парів.

Акумулятор для сонячних батарей AGM оснащено абсорбуючими склопакетами, в яких знаходиться у зв'язаному стані електролітна речовина. Його можна встановлювати в будь-якому положенні. Глибина розряду пристрою становить близько 80%.

Вони здатні витримати до 500 циклів. Відрізняються високим рівнем заряду. Температурний діапазон використання варіюється від 15 до 25° С. На зарядку апаратів не потрібно багато часу.

Термін їх експлуатації не перевищує 5 років. При транспортуванні вони не втрачають накопиченого заряду. Добре працюють за недостатньої вентиляції приміщень. Перезаряд призводить до виходу з ладу джерел AGM. Недозаряд не чинить на них негативного впливу.

Лужні

Дані накопичувачі без негативних наслідків переносять глибокі розряди різних величин. Джерела володіють великими розмірами і ефектом пам'яті. При неповному розряді АКБ у подальшій підзарядці втрачає певну частину своєї ємності.

Літієві

Накопичувачі, що відносяться до цієї категорії, мають невеликі розміри. Їх відмітною особливістю є здатність без втрати ємності витримувати глибокі розряди. Заряд пристрою відбувається відносно швидко.

OPzS

Принцип роботи апаратів аналогічний свинцево-кислотним конструкціям. Завдяки трубчастому аноду вони володіють збільшеною кількістю циклів «заряд-розряд», що підвищує надійність роботи системи.

Автомобільні

Сонячна електростанція, оснащена автомобільним АКБ, буде функціонувати нестабільно. Автомобільні акумулятори не можуть забезпечити її тривалу роботу. Тому, їх використовують рідко.

Процес підключення


Підключення акумулятору для сонячних батарей


У сонячних системах застосовується по декілька акумуляторів. Підключають їх послідовно, паралельно і комбіновано. У всіх варіантах необхідні накопичувачі, виготовлені одним виробником, що відносяться до однієї серії і мають однакові характеристики. Щоб контролювати процес розподілу напруги, знадобиться встановлення контролеру.

Рекомендації щодо вибору

Віддавайте перевагу ударостійким конструкціям.

Бажано, щоб виріб володів наступними технічними параметрами:

  • можливість до самозаряду;
  • широкий температурний діапазон;
  • великий струм;
  • хороша ємність;
  • тривалий термін експлуатації.

Номінальну ємність виробник вказує в характеристиках до пристрою. Необхідну ємність для кожної системи можна розрахувати виходячи з показників запланованого енергоспоживання.

Щоб акумулятор для сонячних батарей не розряджався повністю, залишайте 50% запасу. Звертайте увагу на габарити, масу, а також час заряду і розряду накопичувача.

Бажано, щоб мимовільна втрата енергії в АКБ була мінімальною. Для зменшення показників саморозряду найменша температура використання повинна бути більше 20°С.

Підрахувавши кількість циклів заряду і розряду, можна дізнатися термін служби накопичувача. Якщо ємність установки складе 60-70% від номінальних показників, вона може стати непридатною для подальшого використання.

Зверніть увагу на ККД інвертору. Якісні перетворювачі постійного струму мають високу продуктивність.

Правила використання акумуляторів

За великих навантажень сонячну електростанцію оснащуйте декількома АКБ, об'єднавши їх в одну групу. Декілька накопичувачів забезпечать більшу ємність (тільки при послідовному з'єднанні).

Заряджайте їх, дотримуючись інструкції, що додається виробником. Захищайте накопичувачі від впливу прямих сонячних променів. Періодично перевіряйте щільність електроліту.