Інтернет магазин VINUR
Корзина

Розрахунок ємності акумулятора для сонячної батареї


Важливість правильно підібраного акумулятора для вашої сонячної енергетичної системи не варто недооцінювати. Проте багато власників приватних будинків або автофургонів, коли починають міркувати про встановлення системи сонячних батарей, помилково вважають, що саме ці батареї живитимуть їхні пристрої.

Однак насправді обрані вами сонячні батареї тільки забезпечать потужність, необхідну для зарядки електроніки та підтримки роботи ваших пристроїв. Сонячні панелі - це просто система, яку ви використовуєте для зарядки акумуляторів.

Таким чином, навіть якщо вибір правильних сонячних панелей має вирішальне значення, інвестиції у високоякісні батареї достатньої ємності ще важливіші. Дійсно, чим вища ефективність батарей, тим більш автономною може бути система сонячних батарей.

Доступні типи акумуляторів для вашої сонячної системи

Хоча високопродуктивні літієві батареї - мрія всіх власників сонячних систем фотовольтаїки, вони часто не відповідають вимогам бюджету та місця використання і установки. На щастя, є кілька варіантів для розгляду, а саме:

  • Залиті свинцево-кислотні акумулятори (FLA).

Акумулятори FLA є одними з найдешевших варіантів для кемпінгу та автофургонів (будинків на колесах). При цьому вони використовують для накопичення заряду одну з найстаріших і надійних технологій з точки зору хімії. Свинцево-кислотні акумулятори вимагають високого рівня обслуговування, включно з вентиляцією, видаленням забруднень і доливанням електролітичної рідини.

  • Акумулятори гелієві (AGM).

Ці акумулятори є одним з найпопулярніших варіантів для фургонів. Вони відносно недорогі та ефективні і можуть працювати роками без втрати ємності, якщо за ними правильно доглядати і своєчасно обслуговувати. 

  • Літієво-залізо-фосфатні акумулятори.

Акумулятори LiFePO4 - найкращий вибір преміум-класу для людей, які живуть у автофургонах та віддалених місцевостях. Вони, безсумнівно, дорогі та малоймовірно вписуються в чийсь бюджет через високу початкову вартість. Проте, вони надзвичайно прості в обслуговуванні і дуже ефективні, тому ви, ймовірно, побачите швидке повернення своїх інвестицій, якщо житимете у своєму фургоні або будинку весь час.

Визначення корисної ємності в ампер-годинах вашого акумулятора

Отже, ми дізналися, що сонячні панелі заряджають акумулятори вашої сонячної системи, а акумулятори, які накопичують заряд, забезпечують енергією підключені прилади та пристрої. У свою чергу, ємність і кількість акумуляторів повинні відповідати кількості пристроїв, які необхідно зарядити, і годинам, протягом яких вони зазвичай використовуються.

Але як зрозуміти, якою має бути потужність акумулятора у ватах або ємність в ампер-годинах, щоб енергія згенерована сонячними панелями, даремно не " зникала" і використовувалася в повному обсязі? Почати слід з номінального значення ємності в ампер-годинах вашої батареї, а наступним кроком буде зрозуміти, скільки "корисних" ампер-годин ви дійсно можете використовувати.

Якщо ви інвестували в літієві батареї, загальна ємність в ампер-годинах відповідатиме номінальному значенню. Наприклад, літієва батарея ємністю 1 х 100 А/год забезпечить 100 А/год, а 2 літієвих акумулятори по 100 А/год забезпечують, відповідно, 200 А/год.

Якщо у вас є AGM або свинцево-кислотні батареї, корисна ампер-година буде вдвічі меншою за номінальну ампер-годину. Наприклад, батарея AGM ємністю 1x100 А/год забезпечує 50 А/год, а два акумулятори AGM по 100 А/год забезпечують лише 100 "корисних" А/год.

Визначаємо потужність сонячної системи

Корисні ампер-години ваших батарей на автофургоні, наприклад, визначають потужність вашої сонячної системи. Ось як ви її обчислюєте:

  • Корисна ємність 100 Ач дає 1280 Вт потужності для ваших пристроїв (стандартна батарея 100 Ач x 12,8 В = 1280 Вт).
  • Враховуйте години сонячного світла - ваші сонячні панелі повинні будуть видавати 1280 Вт за 6 годин, щоб повністю зарядитися за один день;
  • 1280 Вт ÷ 6 годин = 213 Вт. 213 Вт - це потужність ваших сонячних батарей.

Любителі автофургонів також повинні пам'ятати, що чим більша система сонячних батарей, тим швидше вона буде заряджати наявні акумулятори. Таким чином, ви можете додати додаткові панелі, щоб компенсувати похмурі дні, тінь або просто менше годин сонячного світла.

Якщо у вас обмежений простір на даху і ви можете легко отримати необхідний рівень потужності, пам'ятайте, що ви завжди можете використовувати генератор змінного струму або стандартну мережу для зарядки акумуляторів.