Інтернет магазин VINUR
Корзина

Стандартні комплекти резервного живлення для котла


В даний час ми використовуємо найрізноманітніше електричне обладнання для своїх потреб. Кожен пристрій має свої відмінні риси та сферу застосування. Спільне у них одне: для нормальної роботи устаткування необхідно забезпечити його енергією.

Якщо ми розглядаємо, наприклад, котли опалення, то вони потребують певних параметрів мережі для нормального функціонування. Насамперед це стосується напруги, параметри якої, на жаль, у наших реаліях далекі від ідеального значення.

Загальна зношеність енергетичних мереж і зростаюча кількість споживачів з кожним роком призводять до того, що стрибки і просідання напруги стають цілком повсякденною справою. Як результат – згоріла побутова техніка, або дороге обладнання, яке потребує ремонту або навіть заміни.

Сучасні електричні або газові котли є досить складними у конструкційному плані пристрою, вартість яких залежить від функціональних можливостей і може бути досить суттєвою для будь-якого сімейного бюджету.

Якщо ви не бажаєте проблем з їхньою працездатністю, якщо не хочете нести витрати на незапланований ремонт, слід заздалегідь купити та встановити відповідний комплект резервного живлення для котла, що включає електрогенератор та стабілізатор напруги.

Що вибрати – огляд варіантів

Електрогенератор - корисне і необхідне в багатьох ситуаціях силове обладнання, яке підбирається, виходячи з особливостей експлуатації, запитів і потреб власника, типу навантаження, що підключається. Серед варіантів, що є на ринку, можна виділити кілька основних типів:

  • бензинові;
  • дизельні;
  • газові.

Найдоступніший варіант - бензиновий генератор, який вибирають для періодичної роботи протягом декількох годин на добу. Його вартість суттєво нижча, ніж у дизельних та газових аналогів, але експлуатаційні витрати дещо вищі.

Вам потрібно буде періодично змінювати моторне масло, стежити за станом паливного, масляного та повітряного фільтрів. Крім того, витрата палива в бензиновому генераторі приблизно в 2-3 рази вища, ніж у дизельному агрегаті.

Дизель генератор можна рекомендувати для ситуацій, коли електрику вимикають на тривалі періоди. Особливістю такого обладнання є можливість використання його у безперервному режимі. Експлуатаційні витрати низькі, а потужність, як правило, вища, ніж у бензинових генераторів.

Щодо газових генераторів, то початкові витрати на придбання та підключення будуть максимальними. Здебільшого це стаціонарні моделі, які обирають власники великих заміських будинків.

Щоб ваш котел залишався функціональним протягом тривалого часу, крім генератора вам знадобиться стабілізатор напруги. Заради справедливості відзначимо, що деякі моделі електрогенераторів вже мають вбудований стабілізатор або регулятор напруги, але здебільшого виробники не встановлюють цей блок, намагаючись зробити генератори максимально доступними за ціною.

Як вибрати стабілізатор для котла

Чи потрібен стабілізатор напруги для електрокотла або без нього можна обійтися, уникнувши зайвих витрат? Тут кожен користувач вирішує самостійно, проте, фахівці рекомендують все ж таки вкластися в його придбання.

Це необхідна інвестиція, яка убереже вас від проблем із дорогою технікою на роки. Згорілі плати управління через стрибки напруги в мережі – це не гарантійний випадок, тому всі витрати на ремонт у таких ситуаціях ви будете нести особисто.

Визначившись із тим, що стабілізатор вам необхідний, слід вибрати правильну потужність та тип. Потужність визначається, виходячи з паспортних даних електрокотла, до яких додається 30% запасу. Якщо котел має потужність 2 кіловати, то аналогічний параметр у стабілізатора повинен бути в межах 2,5-2,7 кВт.

Що стосується типів стабілізаторів, то на ринку можна зустріти кілька варіантів, що відрізняються за ціною, принципом дії та точності:

  • сервопривідні;
  • релейні;
  • електронні (тиристорні).

Який варіант краще вибрати – недорогий релейний чи електронний стабілізатор із високою точністю вихідної напруги? Для відповіді це питання необхідно розглянути особливості їх роботи.

Сервопривідні або електромеханічні стабілізатори коштують відносно недорого, проте вимагають регулярного обслуговування та заміни вугільних щіток. Їхня похибка дуже низька, що дозволяє підтримувати вихідну напругу із заданою точністю.

До мінусів можна віднести високий рівень шуму та нестабільну роботу в умовах недостатньої вентиляції. Як правило, для електричних казанів такий тип стабілізатора не рекомендується.

Релейні стабілізатори – це варіант із непоганим співвідношенням швидкодії та надійності. Такі прилади відмінно переносять навантаження, тому можуть використовуватися в найсуворіших умовах експлуатації.

Точність стабілізації у релейних пристроях дещо нижча, ніж у електромеханічних, проте для нормальної роботи це не критично. Вони менш галасливі і тому часто використовуються для встановлення у житлових приміщеннях.

Стабілізатори тиристорного типу - це електронні пристрої з максимальною швидкодією і високою точністю напруги, що видається на виході. Спеціальний блок контролю відстежує флуктуацію напруги в безперервному режимі, коригуючи параметри при необхідності.

Електронні стабілізатори - найдосконаліші пристрої, які стійкі до перевантажень та працюють безшумно. Вони надійні та довговічні за рахунок безконтактного принципу роботи. Єдиний мінус - висока вартість, тому дозволити собі таку покупку можуть не багато, віддаючи перевагу більш дешевому релейному аналогу.