Інтернет магазин VINUR
Корзина

Використання генераторів у комбінації з альтернативними джерелами енергії


Якщо ми говоримо про альтернативні джерела енергії, перше, що спадає на думку, це фотоелектричні установки. Це найбільш простий та доступний спосіб для кожного власника приватного будинку, наприклад, отримувати екологічно чисту енергію.

Деякі розглядають як джерело резервного живлення та генератори, які досить практичні у ситуаціях з постійними перебоями та відключеннями живлення. Але що буде, якщо поєднати можливості фотоелектричної установки та стандартного генератора?

Чи зможуть ці компоненти взаємодіяти ефективно та рівноправно для забезпечення вашої енергетичної незалежності? Що потрібно врахувати при купівлі систем фотогальваніки і чому їм бажано передбачити «запасний варіант» із забезпеченням живленням?

Електрогенератор та фотогальваніка – ваша енергетична безпека

Фотоелектричні установки – це не тільки спосіб економії електроенергії, але й отримання від відновлюваного джерела. Установка фотоелектричних панелей дозволяє використовувати екологічно чистий спосіб виробництва енергії.

Багато користувачів розглядають це обладнання як можливість стати незалежними від мережі живлення та захистити себе у разі відключення електроенергії. Це цілком зрозумілий і виправданий підхід, адже збої на лініях досить часті.

Вони можуть бути викликані як стихійними лихами, наприклад, і аварійними ситуаціями на підстанціях. Проблеми з живленням у мережі можуть бути спричинені значним зниженням ефективності електростанції або надмірним тимчасовим попитом на електроенергію. Ще однією причиною можуть бути планові відключення електроенергії.

При цьому розглядати фотоелектричні установки як головний елемент вашої енергонезалежності було б не до кінця правильним рішенням. Справа в тому, що для роботи таких систем потрібна електрика, тому переважна більшість приватних та корпоративних фотогальванічних установок потужністю не більше 50 кВт працюють від розетки.

Це означає, що як тільки в мережі зникне напруга, вироблення енергії від установки з сонячними панелями також припиниться. Безумовно, можна використовувати, наприклад, безперебійники (ДБЖ) для резервного живлення сонячної установки.

Але, як показує практика, це рішення є досить дорогим і не дуже ефективним. Якщо не використовувати джерело безперебійного живлення як сховища резервної енергії, то можна розглянути як альтернативу систему резервного електропостачання від генератора.

Як це працює

Слід розуміти, що електрогенератор та фотовольтаїка будуть взаємозамінними елементами вашої енергонезалежної системи. Коли напруга в мережі зникає, фотогальванічна установка не може генерувати енергію, тому в цей момент починає працювати генератор.

Обидві установки можуть розташовуватися в межах однієї будівлі, що рідко працюють паралельно. Причин такого стану речей кілька. Електрогенератори використовуються для виробництва електроенергії, а не для її зберігання навіть на короткий час. В результаті вони не можуть збирати електроенергію, яку виробляють панелі фотоелектричної установки.

Наявність фотогальваніки поруч із електрогенератором — рішення, яке буде особливо цікавим компаніям та громадським організаціям. Є багато областей виробництва, промисловості та навіть складського господарства, де перебої у подачі електроенергії неприпустимі.

Це може призвести до дуже дорогих проблем і навіть може стати проблемою для здоров'я та безпеки людей або худоби. Також проблема з відсутністю живлення є актуальною для багатьох громадських об'єктів.

У таких місцях як резервні джерела енергії найчастіше використовуються електрогенератори. Додавання кооперації фотогальваніки з генератором енергії – це спосіб найефективніше використовувати переваги обох джерел.

Один забезпечує вироблення енергії при нормальній роботі мережі, інший виробляє електроенергію у разі відключення електроенергії. Це також призводить до відчутних переваг, як-от економія на рахунках за електроенергію.

Безумовно, таке рішення можна застосувати не тільки в комерційних цілях. Воно також матиме успіх у будинках, власники яких хочуть захистити себе від будь-яких випадковостей, пов'язаних із перебоями чи відключеннями живлення.

Особливості створення ефективного зв'язування генератор-фотогальваніка

Отримання енергії від різних джерел вимагає використання автоматики, яка координуватиме роботу інвертора та електрогенератора. Щоб автоматика працювала, генераторна установка повинна забезпечувати відповідні параметри струму та мати властивості, задані проектувальником системи.

І хоча обидві установки не можуть працювати паралельно, ваш електричний генератор повинен бути продуктом найвищої якості, що відрізняється:

  • довговічністю;
  • ефективністю;
  • надійністю;
  • простотою та низькою вартістю обслуговування.

Практично всі фахівці рекомендують використовувати у зв'язці з фотогальванікою дизельні генератори. До функцій, які повинен мати такий електричний генератор, відносяться, зокрема, система регулювання напруги AVR і функція автозапуску при відключенні напруги в мережі.

Не менш важливо для користувача і те, що агрегати з дизельним двигуном є дуже економічними пристроями, а за підтримки фотовольтаїки, що знижує рахунки за електроенергію з мережі, загальний баланс витрат на електроенергію знижується ще більше.

Крім того, мастило, що живить дизельний двигун, зберігає свої властивості тривалий час, навіть до 4 років. Все це призводить не тільки до низьких витрат на технічне обслуговування, а й зручності експлуатації.