Інтернет магазин VINUR
Корзина

Як підібрати генератор для зварювального інвертора


Електрогенератор – це пристрій, необхідний живлення зварювального інвертора у місцях, де немає прямого доступу до електрики, і навіть у разі пропадання мережного живлення. Приймаючи рішення про живлення зварювального апарата подібним агрегатом, перед покупкою слід проаналізувати ряд факторів та вибрати відповідний для цього випадку пристрій. Що слід враховувати у цьому випадку?

При виборі агрегату для зварювального інвертора слід враховувати самі чинники, як і за виборі інших електричних пристроїв. Насамперед слід зазначити, чи живиться пристрій від однофазної або трифазної мережі.

Власникам трифазної мережі, які планують живити однофазне навантаження від генератора, слід зупинити свій вибір на однофазному генераторі, тому що трифазний генератор використовується тільки для живлення трифазних пристроїв.

Як тільки ми дізнаємося, яка генераторна установка буде підходящою, однофазна або трифазна, нам необхідно визначити сукупну потужність всіх пристроїв, які будуть підключені до неї одночасно. Якщо ви плануєте використовувати генераторну установку тільки зі зварювальним апаратом, ситуація проста, і вам потрібно враховувати лише її потужність, яка знаходиться на паспортній табличці пристрою. До цього значення варто додати ще 20-30%, щоб генератор витримав навантаження.

Рекомендації спеціалістів

Орієнтовні дані щодо вибору правильної потужності генератора наступні:

  • сила струму зварювального інвертора 160 Ампер вимагатиме генератора потужністю 3,6-4 кіловати;
  • від 180 до 225 Ампер - генератор потужністю 5,5-6 кіловат;
  • 250 Ампер - генератор потужністю 6-7 кіловат

Важливо, що інверторні зварювальні апарати завжди повинні використовуватися з якісною вхідною потужністю. Ось чому ви повинні придбати хороший генератор, що забезпечує безперебійну подачу електроенергії для безперервного плавного процесу зварювання.

Робота з неякісним генератором може викликати коливання чи стрибки напруги. Це може пошкодити зварювальний апарат та перешкодити процесу зварювання. Коли справа доходить до генератора для інверторного зварювального апарату, одним із способів забезпечити якість електроенергії на виході є знання THD генератора.

Що це таке

Загальне гармонічне спотворення (THD) використовується вимірювання якості електроенергії. При виборі генератора прагнете, щоб коефіцієнт нелінійних спотворень не перевищував 6% для «чистої» електрики. При коефіцієнті нелінійних спотворень вище 6% термін служби електричних кіл може скоротитися, що може призвести до неправильної роботи устаткування.

Високий THD часто означає низькоякісний генератор, який ніколи не слід використовувати для інверторних зварювальних апаратів. Один із способів дізнатися THD генератора – виміряти його за допомогою гарного приладу.

Однак, оскільки це дорогий пристрій, і тест можна провести лише після того, як ви купите генератор, вам краще уточнити цю інформацію у виробника зварювального апарату (іноді її можна знайти в Інтернеті).

Самостійний вибір чи допомога фахівця

Людям, які не мають спеціальних знань та досвіду, які дозволили б правильно підібрати генератор до зварювального апарату, у разі сумнівів слід звернутися до досвідченого електрика або компанії, що здає в оренду зварювальні генератори.

Пам'ятайте, що неправильно підібраний агрегат може не забезпечити нам бажаного комфорту роботи та спричинити поломку зварювального інвертора. Тому варто уважно та відповідально поставитися до його вибору, за необхідності заручившись підтримкою професіоналів. Вибір електрогенераторів зараз настільки великий, що помилитися та купити пристрій із неправильними параметрами дуже просто.