Інтернет магазин VINUR
Корзина

Як правильно підключити генератор до електромережі будинку або офісу


Генератор електроенергії нині є найкращим рішенням, коли йдеться про резервне живлення для приватного будинку на одну сім'ю, офісу або навіть великої компанії. До переваг такого рішення можна віднести:

  • простоту використання;
  • практично необмежений час роботи (залежно від кількості палива);
  • можливість розміщення на вулиці;
  • мобільність (у разі невеликих інверторних агрегатів);
  • вигіднішу ціну порівняно з акумуляторними рішеннями.

Якщо ми вирішили купити генератор, залишається тільки вирішити питання, який агрегат купити і як його підключити?

Який генератор купити для будинку або офісу

Насамперед слід подумати, які пристрої живитимуться у разі відключення електрики від електромережі. Це має дати нам уявлення про те, яка потужність нам потрібна. Візьмемо, наприклад, приватний будинок площею близько 100 м2 з газовим опаленням без кондиціонера.

Якщо ми хочемо за відсутності електрики користуватися всіма основними побутовими приладами, окрім індукційної плити і пральної машини, то в цьому випадку достатньо електричного генератора номінальною потужністю близько 6-7 кВт.

Наступне питання, яке виникає під час вибору, це тип генератора. Який варіант обрати - однофазний чи трифазний? У разі малої потужності (до 12 кВт), несиметричного навантаження і відсутності трифазних пристроїв найкраще використовувати однофазний генератор.

Однофазний блок потужністю, наприклад, 9 кВА генеруватиме сумарно 9 кВА на всіх фазах. Зі свого боку, трифазний генератор потужністю 9кВА генеруватиме максимум 3кВА на кожній фазі. При цьому важливо правильно підключити такий генератор, щоб не було дефіциту потужності в будь-якій точці трифазної установки.

Важливим параметром є наявність автоматичного регулятора напруги AVR. Це синусоїдальне регулювання, завдяки якому генерована вихідна напруга не становить загрози для чутливих електронних пристроїв, а такі пристрої нині є скрізь. Електрогенератори без цього регулятора підходять для живлення, наприклад, інструментів на будівництві.

При виборі генераторної установки ми повинні вирішити, чи буде вона запускатися вручну або автоматично через систему автоматичного введення резерву АВР. Слід уважно поставитися до цієї теми, тому що генератори з системою АВР будуть коштувати дорожче.

Чи має резервне джерело живлення вмикатися автоматично у нашому випадку? Для бізнесу та офісу це одна з обов'язкових умов, але для приватного будинку можна розглянути простіші та дешевші варіанти з ручним запуском.

Де поставити електрогенератор

Тут ми обов'язково повинні дотримуватися рекомендацій виробника. При цьому слід дотримуватися двох основних умов:

  • електроустановка має стояти на твердій та стійкій основі;
  • необхідно забезпечити відведення вихлопних газів (наприклад, якщо генератор розташований всередині будівлі).

Крім того, агрегати можуть бути виконані в корпусах, які потребують захисної покрівлі, або в захисних кожухах, що дозволяють розміщувати їх на відкритому повітрі.

Як підключити генераторну установку

Залежно від того, яку генераторну установку ми вибираємо, у нас є різні способи підключення генераторної установки. Перед його підключенням необхідно правильно підібрати переріз живильного кабелю до генератора.

Другим важливим питанням є вибір пристроїв/ланцюгів для живлення від електрогенератора на випадок відключення електроенергії від мережі - так звані "ланцюги резервного живлення". Що стосується підключення дротів до генератора (з'єднувальна коробка або розетки), у нас є різні рішення залежно від виробника. Схема підключення зазвичай додається до генератора. Більш важливим є з'єднання в самому розподільному пристрої.

Основні варіанти підключення:

  • Електрогенератор з ручним запуском.

Вимикач мережі-генератора має бути встановлений у головному розподільчому пристрої. Більшість виробників модульного обладнання випускають такі вимикачі. Після відключення живлення від мережі запустіть електрогенератор, а потім переведіть перемикач "мережа-генератор" у положення "генератор". Коли мережева напруга повернеться, переведіть перемикач у положення "мережа" і вимкніть генератор.

  • Електрогенератор із системою автоматичного введення резерву.

Деякі виробники генераторів пропонують власні системи АВР, а інші дозволяють використовувати будь-які доступні на ринку варіанти. Залежно від генераторної установки і системи АВР можливі різні можливості підключення ланцюгів управління.

Ланцюг управління може бути 2-х, 4-х і більше провідним. Усе залежить від виробника, тому особливості та питання підключення слід дізнаватися і узгоджувати ще перед купівлею з консультантами магазину.

Система працює в повністю автоматичному режимі. У разі зникнення мережевого живлення запускається генератор. Після того, як генераторна установка готова до навантаження, АВР автоматично перемикає джерело живлення на генераторну установку.

Мережа основного електропостачання завжди є пріоритетом для системи АВР. У разі повернення живлення на основну лінію система АВР перемикається на "мережу" і посилає на генераторну установку сигнал на її вимкнення.

  • Однофазний електрогенератор у трифазній установці.

Однофазну генераторну установку можна під'єднати до трифазної установки, якщо вона живить ТІЛЬКИ однофазні ланцюги та обладнання. Спосіб підключення полягає в замиканні накоротко всіх фаз живлення на мережевому генераторному вимикачі або в системі АВР на вводі живлення "генератор". Однофазні блоки особливо часто використовують саме в домашніх установках.