Інтернет магазин VINUR
Корзина

Як розрахувати необхідну кількість палива для генератора


У зв'язку з витратами на енергію і паливо, що постійно зростають, в наші дні кожна людина хотіла б і постійно прагне до того, щоб максимально знизити споживання палива. При цьому основними цілями залишаються економічні та екологічні: ми витрачаємо менше грошей та знижуємо негативний вплив на довкілля.

Але як розрахувати необхідну кількість палива для вашого домашнього, офісного чи промислового електрогенератора? Фахівці стверджують, що необхідний для ефективної роботи вашої генераторної установки об'єм палива залежить від кількох факторів, серед яких:

  • потужність генератора у кВт;
  • тип палива, що використовується;
  • якість палива;
  • стан фільтрів;
  • якість моторного мастила;
  • підключене навантаження;
  • ККД двигуна.

Крім того, на споживання палива можуть впливати і зовнішні фактори – низькі температури взимку, наприклад.

Який генератор вибрати для економії

В даний час ми використовуємо три основні типи генераторних установок:

Кожен тип обладнання має свої особливості, переваги та недоліки, тому підбирається індивідуально для конкретного використання та конкретного навантаження.

Ключовим чинником, що впливає споживання палива, є потужність генератора. Очевидно, що бензиновий генератор на 2 кіловати споживатиме менше палива, ніж така ж установка з потужністю 5 кіловат при підключеному навантаженні.

Чим більший і потужніший генератор, тим більше споживачів можна до нього підключити. Такі установки потребують більш продуктивного двигуна для забезпечення повного навантаження. З великими двигунами збільшується витрата палива.

Другим важливим фактором є тип палива для генераторної установки. Різні види електрогенераторів працюють на різному паливі, яке спалюватиметься з більшою чи меншою швидкістю. Це безпосередньо впливає на об'єм споживаного бензину, дизеля чи зрідженого газу.

Наприклад, генератори, що працюють на природному газі, споживають більше палива, ніж дизельні генератори, але вартість газу нижче, ніж у дизельного палива. Споживання бензину порівняно із споживанням дизеля у генераторів аналогічної потужності також вище, але бензинові генератори коштують значно дешевше, що є важливим фактором для багатьох приватних покупців.

Способи регулювання подачі палива

Ефективність двигуна генераторної установки також важлива у плані забезпечення економічної роботи та меншого споживання палива. Відомо, що більшість недорогих електричних генераторів з низьким енергоспоживанням та стабільним навантаженням оснащуються механічним або гідравлічним регулятором, який контролює подачу та кількість палива, що подається у двигун.

Такий спосіб управління та контролю не вважається особливо ефективним, адже навантаження часто буває нерівномірним. Більш досконалими та економічними можуть вважатися установки з електронними системами керування подачею палива.

Наприклад, інверторні генератори можуть працювати з автоматичною потужністю, що варіюється, і змінювати подачу палива в двигун в залежності від різних факторів, включаючи навантаження.

Скільки палива необхідно бензиновому генератору

Бензин є найпоширенішим типом палива для домашніх портативних та інверторних генераторів. Подібні установки використовуються у застосуваннях, де потреба у високій продуктивності не особливо велика. В середньому для потреб приватного домоволодіння достатньо потужності бензинової генераторної установки від 3 до 8 кіловат.

Портативні генератори зазвичай не використовують багато палива, а це означає, що вони мають тільки невеликий бак, і вони ідеально підходять для робіт і заходів на свіжому повітрі, що вимагають енергії. Інверторний генератор є найбільш ефективним портативним генератором, оскільки його споживання палива змінюватиметься залежно від необхідної вихідної потужності.

Як розрахувати витрати бензину в літрах на годину? Для бензинових генераторних установок існує просте правило розрахунку: необхідно взяти стандартний коефіцієнт споживання палива (0,35) і помножити його на потужність обладнання.

Якщо у вас є, наприклад, бензиновий генератор потужністю 3 кіловати, то середня витрата палива при стандартному навантаженні в 75% перебуватиме в межах одного літра бензину на годину.

Скільки палива витрачає дизельний генератор

Дизельне паливо є найбільш поширеним паливом для професійних та промислових генераторів через його високу енергоємність. Це дозволяє використовувати резервні дизельні генератори при відключенні електроенергії, щоб забезпечити достатню потужність для всіх пристроїв на об'єкті.

Для оцінки того, скільки палива споживає дизельний генератор, необхідно помножити потужність установки на стандартний коефіцієнт споживання дизеля, що становить 0,2. Таким чином, дизельна установка потужністю 3 кіловати спалюватиме за годину близько 0,6 літрів палива.

Пам'ятаємо про те, що це емпіричне правило, і витрата може змінюватись в залежності від різних факторів, таких як температура або якість палива.

Скільки палива витрачає генератор на зрідженому газі

Зріджений газ – ефективний спосіб знизити витрати на паливо. Він використовується як для малих, так і великих вимог до потужності. Проблема з генераторами на зрідженому газі полягає в тому, що вам необхідно мати можливості для безпечного зберігання палива на ділянці.

Для вироблення 1 кіловат потужності генератор на зрідженому газі споживає від 0,3 до 0,45 літрів палива. Відповідно, встановлення потужністю 3 кіловати спалюватиме до 1,5 літрів палива.

Залишається тільки вирішити, який тип палива для вас буде найдоступнішим, а також те, скільки ви готові витратити на покупку генератора.