Інтернет магазин VINUR
Корзина

Як вибрати бензогенератор для зварювання


Залежно від типу зварювального апарату, який ви хочете запустити, використовується той чи інший тип та потужність електричного генератора. Більшість невеликих зварювальних апаратів MIG та портативних зварювальних апаратів на 120 вольт можуть працювати від генератора потужністю від 5000 до 7000 Вт. Потужні дугові зварювальні апарати вимагатимуть потужнішого генератора або вихідного струму 50 ампер.

Серед варіантів генераторів на ринку можна вибрати:

  • бензинові;
  • дизельні;
  • газові електрогенератори для зварювання.

Досвідчені зварювальники зазвичай вибирають інверторні бензинові генератори, які мають низку переваг у вигляді компактності, легкої ваги, економічності та практично чистої синусоїди напруги на виході, що важливо для забезпечення рівного ідеального шва.

Є багато факторів, які слід враховувати при виборі генератора бензогенератора відповідного типу для зварювання. Найбільш важливим параметром тут є необхідна потужність. При цьому слід брати до уваги пікову, а номінальну потужність, мінімальне значення якої має становити 5-6 кВт.

Необхідні розрахунки

Необхідна потужність генератора для нормальної роботи зварювального апарату зазвичай розраховується шляхом складання потужності обладнання для зварювання та будь-якого іншого електричного обладнання, підключеного до зварювального апарату.

Ви також повинні мати на увазі, що зварювальники втрачають до 3,5% потужності на кожні 300 метрів над рівнем моря. Рекомендований розмір генератора має перевищувати отримане розрахункове значення на 30-40%. Звертайте увагу, що малопотужний бензогенератор з більшою ймовірністю даватиме великі стрибки напруги та частоти, що ускладнить процес зварювання.

Для максимальної ефективності використовуйте генератор, який може забезпечити потужність, що вдвічі перевищує максимальну потужність зварювального апарату. Слід розуміти, що зазвичай стандартному зварювальникові потрібна потужність не менше трьох тисяч ват.

Якщо ви плануєте використовувати додаткове обладнання, таке як свердлильний верстат, наприклад, зварювальний апарат з інвертором потрібно в 1,5 рази більше потужності. Крім того, ви повинні переконатися, що генератор захищений від перевантаження, відключення або напруги коливань.

Сила струму зварювання та потужність

Від сили струму, яка використовується під час зварювання, також залежить правильний вибір генератора. Виходимо з того, що зварювальнику зазвичай потрібна вихідна напруга близько 224 вольт. Якщо вам потрібно запустити зварювальний апарат, який споживає потужність 2000 Вт, знадобиться генератор на 6000 Вт.

Як правило, зварювальний апарат із максимальною потужністю 120 ампер може працювати з генератором потужністю 5000 Вт. Зварювальникові, якому потрібно 140 ампер струму, знадобиться більше 3000 Вт робочої потужності, але може знадобитися і 4000 Вт. Це означає, що вам потрібен генератор, який може працювати від трьох до чотирьох тисяч ват у піку. Зварювальнику, якому потрібно чотири тисячі ват безперервної потужності, знадобиться генератор на 5000 ват.

Зварювальні апарати можуть відрізнятися за вихідною потужністю і дуже важливо розуміти різницю між ними. Ватт вимірює енергію, а ампер використовується для вимірювання теплової енергії. Вхідний струм дорівнює ватам розділеним на напругу. Чим більше ампер, тим більша потужність зварювального апарату. Тим не менш, вищі параметри не завжди кращі.

Потужність зварювального апарату залежить від виконуваної ним роботи. Зазвичай зварювальний апарат на 120 В споживає близько 2100 Вт. Однак зварювальник, споживаючий двісті або більше ампер, може одночасно виконувати більше завдань. У цьому випадку ви можете вибрати нижчий або вищий вихідний струм.

Чим більше ампер, тим товстіший метал, який може зварювати даний зварювальний апарат. Для більшості робіт достатньо зварювального апарату на 110 В. Максимальна товщина металу, з якою ви зможете працювати при цьому, становить близько 6-7 мм.

Сила струму, необхідна для зварювальних робіт, залежить від типу матеріалу і типу зварюваного металу. Чим більша сила струму, тим вище температура металу, який ви зварюватимете. Зварювальнику з вхідною потужністю 2800 Вт потрібно три тисячі ват пікової потужності, що необхідно врахувати при виборі бензогенератора.

Який використовувати генератор для зварювання

Вибір правильного генератора має вирішальне значення. Багато генераторів мають різні вимоги до потужності, а це означає, що потужність, необхідна вашому зварювальному апарату, буде залежати від моделі. Наприклад, меншому зварювальному апарату не знадобиться така ж потужність, як більшому зварювальному апарату MIG. Тому важливо з'ясувати, що рекомендує виробник для придбання генератора.

Виберіть відповідний зварювальний генератор для зварювального апарату. При пошуку генератора зверніть увагу на його аксесуари. Деякі з них включають повний зварювальний комплект, а інші поставляються у вигляді окремого апарату. Аксесуари можуть бути корисні вам як новачкові, але не забувайте дотримуватися рекомендацій виробника.

Купуючи зварювальний апарат, переконайтеся, що ви вибрали той, який може працювати з наявним генератором. Перевірте специфікації виробника, щоб переконатися, що вони сумісні. Якщо це не так, ви можете використовувати перетворювач для перетворення потужності змінного струму на потужність постійного струму.