Інтернет магазин VINUR
Корзина

Як правильно встановити та підключити сонячні панелі на даху будинку


Дотепер багато людей добре знайомі з тим, що таке сонячна енергія і як використовувати її для живлення будинку або робочого місця. Сонячні панелі є частиною сонячних енергетичних систем, що використовують відновлювану природну енергію.

Простими словами сонячні панелі або фотоелектричні модулі є великими листами скла, які вловлюють сонячну енергію і перетворюють її на електрику. Потім ви використовуєте енергію у своєму будинку чи робочому місці.

Чи потрібна вам система сонячних батарей для дому чи офісу?

Сонячна енергія має багато переваг. Ви можете поставити питання, чи варто купувати сонячні батареї і що необхідно враховувати перед вибором подібної системи додаткового або основного живлення. Одним із основних факторів при ухваленні рішення про покупку є ваше місце розташування.

Сонячним панелям для роботи потрібна сонячна енергія. Отже, ваш будинок має бути розташований у місці, де немає проблем із доступом до сонячної енергії. Високі будівлі, дерева та інші перешкоди, що блокують сонячне світло, не дозволять вашим фотоелектричним модулям працювати на повну силу.

Ідеальним буде розташування панелей на даху або на землі у дворі будинку з безперебійним прямим впливом сонячних променів та відсутністю тіні. Поряд із місцем розташування, ви також повинні враховувати клімат, в якому ви живете.

Якщо у вашій місцевості часто похмуро, то сонячні батареї не працюватимуть оптимально. Важливо попередньо проконсультуватися з постачальником сонячних панелей і попросити його оцінити ваш район, щоб дізнатися, чи сонячна енергія є правильним вибором для вас.

Вивчаємо особливості даху

Ваш дах, на якому буде встановлена фотоелектрична система, є основою для успішного проекту. Дуже важливі орієнтація та кут нахилу даху. Необхідно оцінити її міцність, оскільки фотомодулі досить тяжкі (близько 20 кг), а загальна вага системи може перевищувати тонну.

Крім того, панелі мають дуже довгий термін служби. Більшість сучасних сонячних панелей, швидше за все, прослужать довше, ніж ваш дах! Бажано, щоб перед встановленням було виконано професійний огляд даху фахівцями.

Тільки після цього можна зробити висновок, чи підходить вона для встановлення сонячних батарей. Ви повинні бути впевнені, що матеріали даху досить міцні, щоб витримувати вагу сонячних панелей протягом максимально тривалого періоду часу.

У ваших інтересах також переконатися, що ваш дах повністю відкритий небу. Необхідно встановити панелі під кутом, що забезпечує максимальну дію сонячного світла – це значення знаходиться в діапазоні від 28 до 40 градусів.

Вивчаємо щотижневе чи щомісячне споживання електроенергії

Після того, як ви визначили, що розташування вашого будинку підходить для встановлення сонячних батарей, необхідно розглянути свої потреби в електроенергії. Слід дізнатися про свій загальний рівень споживання електроенергії, щоб розуміти, скільки сонячних панелей потрібно встановити.

Знову ж таки, краще викликати професіоналів, які зроблять це за вас. Вони розглянуть ваші минулі рахунки за електроенергію, загальну кількість приладів у вашому будинку та інші фактори, щоб визначити правильну кількість та тип сонячних панелей для вашої житлової чи комерційної будівлі.

Завжди бажано додатково встановлювати кілька «запасних» модулів. Вони виступатимуть як буфери у разі виникнення надзвичайних ситуацій (поломка, пошкодження, ремонт робочих панелей).

Які фактори впливають на ефективність сонячних батарей?

Більшість сонячних панелей має фіксований діапазон, у межах якого вони працюють оптимально. Однак, на цю ефективність можуть вплинути певні фактори. До цих факторів належать:

  • Затінення.

Навіть невелика кількість тіні може різко зменшити ефективність вашої сонячної панелі. Перед встановленням сонячної панелі завжди консультуйтеся з фахівцем, щоб визначити найкраще положення для встановлення.

  • Становище даху.

Кут нахилу даху також визначає, скільки енергії сонячна панель може використовувати протягом дня. Оптимальний кут більшості ситуацій становить 30-48 градусів.

  • Обслуговування.

Технічне обслуговування сонячних батарей дуже важливе для збереження їх продуктивності та ефективності. Переконайтеся, що ваші сонячні панелі регулярно перевіряються та чистяться від пилу, піску, листя, пташиного посліду та інших забруднень.

  • Температура.

Чим більша кількість сонячного світла потрапляє на сонячну панель, тим краще, але це не стосується температури. Надзвичайно високі температури ушкоджують сонячні панелі та знижують їхню ефективність.

Хто має виконувати монтаж панелей

Дуже важливо, щоб попередньою оцінкою, монтажем та підключенням сонячних панелей займалися професіонали. Вони мають необхідний досвід та знання, а також розуміють усі можливі ризики, пов'язані із встановленням та обслуговуванням енергетичних систем на висоті.

Застосовуючи необхідне обладнання та інструмент, а також використовуючи захисне екіпірування, фахівці мінімізують ризик таких проблем, як отримання опіків, розтягувань, вивихів та інших видів травм, пов'язаних з підйомом панелей на висоту, їх підключенням та обслуговуванням.