Інтернет магазин VINUR
Корзина

Найпотужніший генератор у світі


Який електрогенератор по праву можна вважати найпотужнішим у світі? Слід розуміти, що існує безліч типів подібних установок, які відрізняються як розмірами та габаритами, так і сферою використання.

Для будинку або офісу ви навряд чи використовуватимете промислові генераторні установки потужністю 500 кіловат і вище, але навіть такого показника може виявитися мало для потреб великого промислового комплексу, аеропорту або невеликого містечка далеко від цивілізації.

Генератори можуть працювати на різному паливі або використовувати природну енергію, що відновлюється (сила вітру, підводні течії, сонячні промені). У кожному випадку йдеться про різну потужність, вагу, вартість експлуатації та інші параметри обладнання.

Генератори для АЕС

Відносно нещодавно відомий виробник Китаю Dongfang Electric оголосив про створення одного з найбільших і потужних генераторів у світі, який призначений для АЕС «Тяйшань». Заявлена потужність цього агрегату становить значні 1750 МВт.

Генератор для атомної станції буде використовуватися як для забезпечення потреб самої АЕС (приблизно 90 мегават потужності для насосів та охолодження), так і для виробництва електроенергії, яка подаватиметься в мережу (приблизно 1660 мегават).

Як стверджує виробник, цей генератор EPR-1600 є найбільшим і найпотужнішим подібним агрегатом у світі. При цьому в рамках цього проекту передбачено виробництво ще двох генераторів для фінської та французької АЕС, але їх потужність буде на 30 мегават менша.

Найпотужніший вітрогенератор

Якщо ми говоримо про використання відновлюваних джерел енергії, не можна не згадати про найпотужніший вітряний генератор, який встановлений компанією GE Renewable Energy в порту Роттердама. Вітрогенератор моделі Haliade-X має вражаючу потужність - 12 мегават.

Планується, що ця установка вироблятиме щорічно близько 66-68 ГВт/год енергії. Цього об’єму має вистачати для задоволення потреб у електропостачанні 17 тисяч домогосподарств у Європі. Використання такого способу отримання чистої енергії дозволить зменшити викиди вуглекислого газу в атмосферу на 42 тисячі тонн.

Вітрогенератор Haliade-X оснащений ротором довжиною 220 м, який приводить в дію трансмісійний привід і безпосередньо сам електрогенератор з постійним магнітом. На даний момент ця установка вважається найбільшою і потужною у світі, випереджаючи найближчих конкурентів (компанії Vestas і Siemens випускають вітрогенератори потужністю «всього» 10 мегават).

Найпотужніші дизельні та бензинові генератори

Якщо ми говоримо про «традиційні» електрогенератори, до яких давно звикли і використовуємо повсюдно, то їхня гранична потужність суттєво відрізняється. Найпотужнішими паливними генераторами вважаються промислові дизельні електростанції.

Їх потужність може змінюватись від 40 до 2000 кіловат, при цьому деякі виробники пропонують створювати на основі кількох таких генераторів цілі комплекси з вироблення електроенергії потужністю до 50 мегават!

Можливостей дизельних промислових генераторів вистачає для забезпечення потреб таких споживачів, як, наприклад:

  • лікарні та госпіталі;
  • котеджні містечка;
  • промислові цехи з безперервним циклом виробництва;
  • великі адміністративні установи;
  • будівельні об'єкти;
  • стадіони і таке інше.

У той же час ціна таких генераторів досить висока, тому для побутових цілей найчастіше застосовують бензинові електрогенератори потужністю до 20 кіловат. Безумовно, існують і промислові версії установок, що працюють на бензині та видають потужність понад 400 кіловат, проте їх використовують досить рідко.