Інтернет магазин VINUR
Корзина

Несправності стабілізаторів напруги та їх ремонт

Як відремонтувати стабілізатор напруги і чи можливий ремонт своїми руками? Відразу варто відзначити важливий момент: це обладнання може мати досить складну конструкцію, тому, не маючи досвіду і навичок, не розуміючи принципів роботи, виконати ремонт самостійно практично неможливо.

Якщо у вас зламався стабілізатор напруги, це можна зрозуміти за декількома ознаками. Серед них:

  • постійне включення та вимикання;
  • сторонні гучні звуки у роботі;
  • відсутність індикації;
  • некоректна робота;
  • запах горілої проводки тощо.

Як тільки стало зрозуміло, що потрібний ремонт стабілізатора напруги, слід виконати кілька простих кроків. Перш за все, необхідно розібратися в його пристрої та елементах, що входять до конструкції. Почергова перевірка цих елементів на справність полегшує пошук проблеми та спрощує її усунення.

Що вам потрібно

Як правило, несправності стабілізатора напруги, що виникають, пов'язані з елементами, що знаходяться всередині корпусу. Щоб дістатися до них, вам знадобиться мінімальний набір інструментів – викрутки, наприклад.

Крім того, необхідні вимірювальні прилади – вольтметри, омметри, ватметри. В ідеалі можна мати універсальний мультиметр, що дозволяє вимірювати практично будь-які параметри (напруга, опір, силу струму, ємність конденсаторів).

Також потрібна електрична схема з чітким позначенням кожного компонента та його місця у системі. Ви також повинні розуміти, за що відповідає кожен елемент та як працює система загалом. Що стосується конструкції, то загальна її структура приблизно однакова і включає:

  • автоматичний трансформатор із обмотками;
  • електронна плата керування;
  • вольтметр;
  • система перемикання між обмотками.

Вольтметр стабілізатора необхідний постійного контролю мережевого напруги. Він передає інформацію блок управління, у своїй система контролю перемикання між обмотками підвищує чи знижує вольтаж залежно від параметрів напруги на вході.

Види поломок

Розрізняють кілька основних причин поломок та несправностей у роботі стабілізаторів напруги:

  • поломка двигуна із-за крайнього ступеня зношеності;
  • проблеми із системою управління;
  • деформація резисторів, конденсаторів та інших електронних елементів із втратою робочих характеристик.

На сервопривідних стабілізаторах частою причиною поломки є струмознімальні щітки, які зношуються досить швидко при контакті з витками котушки трансформатора.

Найскладнішою поломкою є несправність плати управління, яка є найдорожчим і при цьому вразливим елементом усієї конструкції. Механічні впливи, висока вологість та температура можуть спричинити деформацію плати, корозію контактів її елементів.

Якщо на перший погляд з нею все нормально, необхідно використовувати осцилограф, наприклад. До цього слід звернути увагу на можливі тріщини, відколи, оплавлення на платі, які можна побачити візуально без використання спеціального обладнання.

Послідовність дій

При ремонті стабілізатор відключається від мережі, розбирається та очищається від пилу та інших забруднень. Візуально відзначаються будь-які дефекти на платі управління, а також деформовані елементи та розплавлені контакти. Ремонт непрацюючого табло або кнопки увімкнення виконується шляхом їх повної заміни.

Здуті конденсатори акуратно випоюють і змінюються на нові. Те саме стосується почорнілих транзисторів та діодів. Важливо розуміти, що в такий спосіб можна знайти і діагностувати причину некоректної роботи, проте важливо розуміти, що призвело до цього – висока вологість у приміщенні або постійна підвищена запиленість, наприклад.