Інтернет магазин VINUR
Корзина

Несправності джерел безперебійного живлення та їх ремонт

І в офісах, і в приватних будинках, де активно користуються комп'ютерами, майже завжди є такий вид обладнання, як джерела безперебійного живлення (ДБЖ).

Які функції виконують ДБЖ

Користувачі комп'ютерної техніки знають, як неприємними є раптові відключення електроживлення. По-перше, це практично завжди призводить до втрати незбережених даних. По-друге, це шкідливо впливає на жорсткий диск комп'ютера. Але комп'ютер можуть негативно вплинути як відключення живлення, а й перепади напруги, перевищують встановлені стандартами межі. Джерело безперебійного живлення здатне захистити техніку від усіх цих неприємностей. В той же час,несправності ДБЖможуть спричинити у себе і відмови у роботі підключеної до нього техніки. Ось чому при виникненні будь-яких несправностей ДБЖ слід відразу вжити заходів для їх усунення.

Існує кілька типів ДБЖ, але будь-який містить альтернативне джерело електроенергії – акумуляторну батарею або складання батарей. ДБЖ має два режими роботи: мережевий та автономний. Коли подається нормальне живлення, акумулятор заряджається, а якщо відбувається збій централізованого живлення, подача електроенергії здійснюється від акумулятора. При цьому користувач має достатньо часу, щоб зберегти всі дані та коректно завершити роботу комп'ютера.

Характерні несправності

Як показує практика, існують типові несправності ДБЖ, з якими найбільше часто стикаються користувачі.

Так, іноді ДБЖ просто не включається. Це може спричинити порушення контакту з акумуляторною батареєю. Вихід із ладу запобіжників призводить до того, що в ДБЖ не надходить мережеве харчування. Крім того, може відбуватися пошкодження мережевого кабелю ДБЖ. Несправність датчика напруги призводить до того, що після підключення акумулятора живлення починає падати. Іноді спостерігається відсутність заряджання акумулятора, хоча індикатор показує, що заряджання відбувається. У цьому випадку причини несправності можуть бути різними: збій програми блоку управління ДБЖ, несправність елементів електричного кола та ін. Якщо ж в апараті з'являється запах гару або дим, то потрібна, швидше за все, заміна ДБЖ, ремонт пристрої вже неможливо.

Діагностика та ремонт ДБЖ

Щоб кваліфіковано виконати ремонт, треба спершу точно визначити причину виникнення проблеми. Для цього перед ремонтом виконується діагностика апарату. Іноді визначити причину відмови можна просто візуальним оглядом (наприклад, у разі обриву кабелю), але здебільшого потрібно більш детальне вивчення та виявлення причин несправності (включаючи проведення вимірів певних електричних параметрів). Досвідчений фахівець, знаючи основні несправності ДБЖ, може впевнено виявити причину відмови пристрою та намітити спосіб усунення. Це може бути ремонт електронних вузлів блоку керування, заміна акумуляторів тощо.

Користувачеві не заважає знати, які причини можуть призводити до тих чи інших несправностей ДБЖ. Однак тому, хто не має у цій галузі професійних знань та навичок, не варто самостійно намагатися виконуватиремонт ДБЖ- Дуже складного електротехнічного пристрою. Такі спроби можуть лише посилити ситуацію та призвести до необхідності виконання складнішого ремонту.