Інтернет магазин VINUR
Корзина

Несправності дизельного генератора і рекомендації по їх усуненню

Дизельна електростанція – це досить надійна та витривала установка, що виділяється високою продуктивністю та стабільністю роботи. Щоправда, і з нею іноді трапляються неприємності.

Проблеми із запуском електростанції

Щоб зрозуміти, чому не заводиться дизельний генератор, варто дати раду схемі його функціонування. Як правило, вона передбачає:

  • наявність у ДВЗ голчастих форсунок, що розпорошують паливо під високим тиском;
  • одночасне надходження в циліндри повітря, яке змішується з соляркою;
  • сервірування повітря та палива відбувається через окремі клапани. Маючи низький тепловий опір, дизпаливо, при впливі значного тиску, самозаймається.

Таким чином, причиною проблеми із пуском двигуна може бути зношений клапанний механізм голчастої форсунки. Можна спробувати відрегулювати його шляхом впливу на спеціальний гвинт. Якщо це не допомогло, то знадобиться заміна форсунки.

Іншою причиною, чому дизельний генератор не запускається, може бути падіння рівня компресії в циліндрах двигуна, через знос ущільнювальних кілець, що перешкоджає запаленню паливної суміші. У цьому випадку, усунення проблеми вимагатиме капітального ремонту ДВЗ, що передбачає його повне розбирання.

Установка не тримає навантаження

Якщо електростанція нездатна тримати навантаження, причину варто шукати, насамперед, у перевантаженні електричної мережі. Можливо, до генератора підключено дуже багато електроприладів.

Іншою причиною, через яку дизель генератор не тримає навантаження, може бути його перегрів, через забитий брудом радіатор або повітряний фільтр, що підлягає регулярному інспектуванню.

Відключення генератора може спричинити також неважлива подача олії. Тому періодично повинна перевірятися і система мастила.

До падіння напруги можуть призвести і погані або підгорілі контакти кабелю з перемичкою діодів, які відповідають за роботу первинної обмотки альтернатора. У багатьох випадках проблему можна вирішити, підтягнувши гайки контактів.

ДВЗ глухне

Безпроблемна робота дизеля багато в чому забезпечується достатньою кількістю масла, повітря і палива. Тому, якщо глухне дизель генератор, то цілком можливо, є недолік одного з цих компонентів. Так, причиною нестачі повітря, необхідного для утворення паливної суміші може бути брудний повітряний фільтр, який слід регулярно міняти. Крім того, слід контролювати рівень масла по щупу та наявність достатньої кількості солярки у паливному баку.

Ще однією причиною проблеми може бути утворення конденсату в паливному баку, який може з'явитись при суттєвих температурних перепадах. Вода також погано впливає на роботу двигуна. Для усунення конденсату слід злити паливо і добре просушити бак.

На всі відхилення від норми реагує система захисту, яка глушить генератор.

Обслуговування дизельного електрогенератора

Потрібно зазначити, що багато несправностей дизельного генератора можна попередити шляхом проведення регулярного технічного обслуговування, в процесі якого слід перевірити:

  • цілісність електропроводки;
  • стан усіх кріплень та місць з'єднання окремих компонентів;
  • стан акумулятора;
  • рівень олії;
  • стан системи подачі палива;
  • рівень охолодної рідини;
  • стан вихлопної системи.

Після загальної перевірки слід замінити паливний, масляний і повітряний фільтр. Якщо є необхідність, оновлюється антифриз та олія.

На завершення, під навантаженням, перевіряється функціонування системи автоматичного введення в резерв і виявляються помилки дизель генератора, які слід виправити, не чекаючи погіршення проблеми.