Інтернет магазин VINUR
Корзина

Підключення газового генератору до магістрального газопроводу

Підключення газового генератору до магістрального газопроводу обґрунтовано в місцях, де централізована електромережа функціонує нестабільно або періодично відсутня. У такій ситуації мініелектростанція в авторежимі підключить енергопостачання і гарантує безпечну експлуатацію електроприладів, комфорт для проживаючих. На відміну від балонної, газгольдерної подачі газу до генератора, під'єднання до магістралі узгоджується з місцевою газслужбою, держнаглядом.

З чого почати

Чи можна підключити газовий генератор до газової труби

При врізанні у магістраль буде потрібно скоординувати процес зі службою газу. Порядок процедури визначено нормативними документами. Власнику газової міні-електростанції для узгодження необхідно надати в локальне газове господарство:

  1. Заява на приєднання.
  2. Техпаспорт пристрою, що встановлюється.
  3. Сертифікат відповідності виробу.
  4. Документи на власність.
  5. Паспорт замовника.

Документи повинні бути російською/українською мовами. Сертифікат та техпаспорт отримують при придбанні обладнання у продавця. Необхідно також вибрати компанію, яка буде проводити проектно-монтажні роботи та сервісне обслуговування обладнання.

Газслужба повинна визначити, надати заявнику в дво-тритижневий термін зміни до технічних умов. У документі вказується, що необхідно зробити власнику для отримання дозволу на виконання врізки у газову магістраль.

Підготовчі та встановлювальні роботи

Найбільш простий варіант — газовий генератор встановлюється зовні. З сервісною компанією укладається договір на монтаж і техобслуговування. Це обов'язкова вимога газслужби. Після його оформлення підписується акт про розмежування. У ньому сервісна служба, замовник і служба газу обговорюють найбільш повно відповідальність кожної зі сторін. Після підписання документу замовнику необхідно буде отримати дозвіл на врізання і пуск газу.

За умови, коли газовий генератор встановлюється всередині будівлі, будуть потрібні дозвільні документи від інших органів держнагляду. Приміщення повинно повністю відповідати вимогам, зазначеним виробником в керівництві з експлуатації. Власнику необхідно виконати підготовчі роботи. Привести приміщення в повну відповідність з нормативами.

Підготовка приміщення

Мініелектростанції, що працюють на газі, які не мають захисного всепогодного кожуха, обов'язково розміщуються всередині будинків. У приміщенні площею не менше 15м² повинні бути проведені підготовчі заходи:

  • виконано утеплення, за необхідності підведено опалення, Tmin ≥0°С;
  • підготовлена притяжна вентиляція;
  • створена газовідвідна система продуктів згоряння;
  • обладнана примусова вентиляція.

Власник будинку має облаштувати окреме приміщення відповідно до будівельних та санітарних норм і правил. Виведення вихлопних газів повинно здійснюватися назовні. Для цього використовується металевий шланг для газу. Він щільно одягається на трубу відведення вихлопу газового генератора і міцно кріпиться за допомогою хомута.

Усі підготовчі роботи не представляють труднощів. Власник пристрою зможе виконати їх самостійно. Монтажні роботи зі встановлення агрегату проведе сервісна служба. Після цього замовнику необхідно звернутися до газової служби та оформити дозвіл на виконання врізання.

Що необхідно зробити, щоб отримати дозвіл на врізання

У газслужбі для виконання врізання необхідно отримати дозвіл. Для цього замовник укладає договір на виконання робіт зі спеціалізованою компанією. Потім йому необхідно звернутися до бухгалтерії РЕМу (ГЕСа) або їх філій. Там йому випишуть кошторис на роботи, який він повинен сплатити. Оплата здійснюється в найближчому банку.

Замовник пред'являє в бухгалтерію чек, після цього йому ставиться підпис на дозволі. У техвідділ надаються документи, що засвідчують готовність об'єкту до врізання. Виробничий відділ після перевірки відповідності призначає дату проведення врізання. Фахівці служби газу в цей день проведуть з'єднання газової системи генератору з магістральною.

Перший пуск газового генератору

Підключення газового генератора до магістрального газопроводу

Врізання у магістраль передбачає встановлення прямо перед центральним трубопроводом редуктору та відсічного клапану. Сервісна служба відповідно до укладеного договору виробляє тестування об'єкту. Вводить газовий генератор в експлуатацію.

Після перевірки засвідчується акт приймання / передачі об'єкту підписами власника і представника сервісної служби. Надалі співробітник спеціалізованої компанії у встановлені терміни виробляє техобслуговування генератору. За необхідності робить чистку обладнання, заміну комплектуючих, діагностику, необхідні регулювання параметрів.