Інтернет магазин VINUR
Корзина

Як правильно обслуговувати електрогенератор


Електричний генератор є досить дорогим агрегатом, який покладено рішення досить відповідального завдання з енергозабезпечення конкретного об'єкта. Природно, що він вимагає особливої уваги, що полягає в регулярному обслуговуванні, сприяючим його стабільному, надійному, ефективному і тривалому функціонуванню.

При цьому ігнорування проведення періодичного техобслуговування генератора призводить до:

  • передчасного зносу силового агрегату;
  • підвищення рівня робочого шуму;
  • проблем із запуском силової установки;
  • до виходу обладнання з ладу в найнесподіваніший момент.

Звичайно, виникнення серйозних проблем з електростанцією вимагатиме чималих витрат на їх усунення, а то й на придбання нової установки. Але їх можна уникнути, якщо не нехтувати регулярним обслуговуванням агрегату.

Періодичність та структура техобслуговування

Періодичність ТО залежить від режиму функціонування електрогенератора. Якщо він виконує роль резервної установки та задіюється 2-3 рази на рік, то частий і складний догляд не потрібний. Але якщо станція експлуатується по 6-7 годин на добу, то вона потребує більш частого обслуговування та ремонтних робіт.

Планове ТО середньостатистичного електрогенератора, як правило, виконується за такою схемою:

  • після 30-50 годин роботи чиститься або змінюється паливний та повітряний фільтр. Стан фільтрів впливає на якість повітряно-паливної суміші, отже, і на стабільність роботи установки. Чисті фільтри дозволяють мінімізувати витрати палива та вихлопи в атмосферу;
  • через 100 мотогодин проводиться заміна моторного мастила. При цьому перша заміна виконується після 20-30 годин обкатки двигуна. Для заміни слід використовувати тільки те мастило, яке рекомендує виробник генератора. І економити мастило не варто, оскільки старе мастило втрачає плинність, міцність плівки, опір окислам та утворенню піни. Одночасно з мастилом, рекомендується і заміна мастильного фільтра. Перед кожним запуском слід перевіряти рівень мастила;
  • після 200 мотогодин, як правило, настає час проведення більш масштабних робіт. Вони передбачають встановлення нової свічки запалювання, перевірку кабелю високої напруги, стану акумулятора, якщо він передбачений, цілісності заземлення, підшипників, огляд обмоток стартора та ротора, очищення корпусу від різних забруднень. Якщо є пошкодження захисного покриття корпусу, слід їх усунути, щоб попередити корозійні прояви.

Консервація електрогенератора

Якщо передбачається тривалий простій електростанції, більше одного місяця, то слідує:

  • злити з бака паливо, що залишилося;
  • запустити двигун для повного виробітку палива, після чого він повинен сам затихнути;
  • замінити мастило, якщо воно довго не змінювалося.

Для тривалого зберігання установки слід вибрати сухе приміщення, яке добре провітрюється. При цьому, щоб компоненти конструкції, що труться, не застоювалися і не закисали, раз на місяць варто запускати генератор на кілька хвилин, після чого, звичайно, знову злити паливо.

Багато операцій з технічного обслуговування електрогенератора можуть бути виконані власником установки самостійно. Однак, для заміни деяких компонентів або при виникненні проблем, які потребують серйозного втручання в конструкцію електростанції, завжди краще звертатися до фахівців, які мають відповідну кваліфікацію та обладнання.