Інтернет магазин VINUR
Корзина

Схеми підключення резервного дизель генератора

Резервний дизельний генератор найчастіше під'єднують за стандартною схемою. Відмінності у варіантах підключення можуть бути в залежності від вихідної напруги, на яку розрахований електрогенератор (однофазна чи трифазна), від наявності або відсутності панелі автоматичного включення резерву (АВР), від типу місця розташування блоку контролю стану зовнішньої мережі (в панелі АВР або в панелі управління автономної електростанції).

Нижче приведена однолінійна електрична схема підключення генераторної установки з панеллю АВР:

Дизельний генератор з одним АВР

На даній схемі вказані наступні елементи:

  • Дизель генератор. Резервна дизельна електростанція.
  • АВР сеть - ДГ. Панель автоматичного включення резерву, яка здійснює перемикання живлення навантаження між зовнішньою мережею і дизельною електростанцією.
  • QS. Перекидний рубильник лінії «обвідного каналу» (байпас). Даний рубильник здійснює перемикання живлення навантаження безпосередньо від мережі, виключаючи з ланцюга енергопостачання панель АВР. Ця опція не є обов'язковою для схеми резервного електроживлення, але вона дуже зручна, оскільки дозволяє відключити панель АВР (наприклад для ремонту) без необхідності тривалого відключення навантаження.
  • Панель управления. Панель управління дизель генератором.
  • Щит ЩРдг. Електрощитова, в якій розташовані автоматичний вимикачі навантажень, які резервуються від автономного генератора.
  • QF1. Вихідний автоматичний вимикач генераторного агрегату.
  • QF2. Автоматичний вимикач для захисту кабелю власних потреб. Зазвичай встановлюється в електрощитовій.
  • Силовой кабель. Даний кабель прокладається між резервним генератором і панеллю АВР. Ним на навантаження передається електроенергія, яку виробляє дизель генератор. З боку генераторного агрегату силовий кабель підключається безпосередньо на клеми вихідного автоматичного вимикача (QF1). З іншого боку силовий кабель підключається на відповідні клеми панелі АВР.
  • Кабель управління. Даний кабель прокладається між резервною електростанцією та панеллю АВР. Призначення кабелю управління (сигнального кабелю) змінюється в залежності від місця розташування блоку контролю зовнішньої мережі. Даний блок здійснює контроль наявності зовнішньої мережі, контроль відповідності якості основного енергопостачання заданим параметрам (напрузі і частоті), дає команди на запуск і зупинку генератора електрики, а також управляє перемиканням панелі АВР. Якщо блок контролю зовнішньої мережі розташований на панелі АВР, то кабелем управління від панелі АВР на генератор дизельний надходить сигнал про запуск або зупинку. Якщо ж блок контролю зовнішньої мережі розташований в панелі управління автономної електростанції, то з даного кабелю здійснюється управління переключенням панелі АВР. В останньому випадку від зовнішньої мережі на електрогенератор необхідно прокласти додатковий кабель (не показаний на наведеній вище електричній схемі), який підключається на панель управління, і за яким здійснюється контроль наявності та якості основного енергопостачання.
  • Кабель власних потреб. Даний кабель прокладається від генераторної установки в електрощитову. Коли дизельна електростанція не працює, даним кабелем здійснюється живлення автоматичного підігріву охолоджуючої рідини двигуна і автоматичного підзаряду акумуляторних батарей від зовнішньої мережі. Необхідно пам'ятати, що кабель власних потреб повинен бути захищений окремим автоматичним вимикачем, який на схемі показаний як QF2.

Рекомендації щодо перетину зазначених кабельних ліній, а також щодо номінальних струмів автоматичних вимикачів для захисту кабелю власних потреб, в залежності від потужності дизельної електростанції Ви можете подивитися в статті «Перетин кабельних ліній для дизель генератора».

Дуже часто на об'єкті є два незалежних вводи від основного енергопостачання, що підвищує відмовостійкість системи електроживлення в цілому. В даному випадку дизельні генератори підключаються аналогічним способом, як і в наведеній вище схемі, тільки між двома мережевими вводами додається ще одна панель АВР (АВР сеть - сеть на однолінійній схемі нижче).

Дизель генератор з двома АВР

Однак не завжди генератори дизельні резервують все навантаження на об'єкті. Часто споживачів ділять на групи в залежності від їх критичності (наприклад, за величиною фінансових втрат у разі їх відключення від електроживлення). Найменш критичною є група навантажень («Споживачі 1 категорії» на схемі нижче), яка живиться тільки від зовнішньої мережі, і її енергопостачання резервується перемиканням між двома мережевими вводами. Більш критичні навантаження виділяються в так звану «Особливу групу 1 категорії». Крім двох мережевих вводів даних споживачів також резервують дизельні електростанції (ДЕС), які запускаються в разі зникнення основного енергопостачання з обох вводів. Найважливіші навантаження, для яких не прийнятне навіть секундне переривання в електроживленні, виділяються в «Критичну групу». Споживачів «Критичної групи» резервують не тільки електрогенератори, але і джерела безперебійного живлення (ІБП), які включаються послідовно в електричний ланцюг і забезпечують відсутність зникнення енергопостачання на час запуску резервної електростанції.

Електрогенератор з джерелом безперебійного живлення

Якщо Ви плануєте купувати дизель генератори або джерела безперебійного живлення, рекомендуємо Вам звернутися до фахівців компанії «ВІНУР» для правильного підбору обладнання та побудови надійної схеми енергопостачання.