Інтернет магазин VINUR
Корзина

Як організувати резервне живлення для квартири



Генератор – потрібний пристрій, який завжди приходить на допомогу при відключенні електрики. Як правило, ми використовуємо подібне обладнання у приватному будинку, але чи можна скористатися всіма перевагами такого агрегату у квартирі?

Безумовно, перше, що спадає на думку, коли ми замислюємося про генератор у квартирі, це його розміри, вага, шум при роботі, а також наявність вихлопних газів, які є в будь-якому пристрої з двигуном на бензині, дизелі чи газі.

Виникає цілком логічне питання: а чи можна взагалі використати звичний для всіх нас генератор у квартирі? Наприклад, портативний інверторний бензиновий генератор має «валізу» розмір і вага близько 20-25 кг.

При цьому він може бути зручним для запуску пристроїв у вашій квартирі. Єдиний нюанс полягає в тому, що він працює на паливі, тому необхідно як мінімум встановити його зовні квартири і отримати дозвіл домовласника та інших мешканців будинку на його використання.

Чи можна використовувати стандартний генератор у квартирі?

Якщо ви бажаєте придбати бензиновий інверторний генератор для власної квартири, дійте дуже обережно! Будь-який пристрій подібного типу виділяє чадний газ – небезпечна речовина без запаху та кольору, що може призвести до смерті.

Заборонено та небезпечно використовувати бензинові чи дизельні генератори у замкнутому просторі квартири. Якщо у вас є балкон, ви можете розглянути варіант із розміщенням на ньому свого генератора, але це може бути проблематично.

Для початку вам потрібно буде проконсультуватися з вашим орендодавцем та врахувати місцеві правила пожежної безпеки. Якщо ваш балкон знаходиться поруч із квартирою вашого сусіда, чадний газ може потрапити до неї через вентиляційні отвори та вікна.

Якщо ви займаєте апартаменти на даху, і в безпосередній близькості немає нікого, варіант з використанням бензинового або дизельного генератора може бути дозволений. При цьому необхідно отримати безліч дозвільних документів, що забирає багато часу та нервів.

Вихід знайдено?

Безумовно, особистими апартаментами можуть похвалитися одиниці, але що робити іншим мешканцям міських квартир? Їм необхідний маленький компактний та ефективний генератор, який буде максимально корисним, але при цьому повністю безпечний у міських умовах.

Якщо відсікти моделі, які працюють на бензині або іншому паливі, наприклад дизельному, залишається єдиний варіант: портативні зарядні станції на акумуляторних батареях. Ці пристрої можуть заряджатися від мережі або від сонячних панелей, що додатково купуються.

Акумуляторні портативні зарядні електростанції – найбезпечніший варіант генератора для квартир. Цей тип пристроїв має ряд переваг:

  • швидка зарядка від мережі (від 0 до 80% за 40-45 хвилин);
  • безшумна робота;
  • відсутність сторонніх запахів;
  • універсальність;
  • безліч роз'ємів різного типу для підключення приймачів;
  • мінімальна вага;
  • компактність;
  • відсутність необхідності в обслуговуванні та регулярній заміні зношених компонентів.

Ці типи генераторів за розміром можна порівняти зі звичайною коробкою під взуття, при цьому вони здатні забезпечувати живлення пристроїв і невеликих побутових приладів протягом декількох годин.

Якої потужності генератора буде достатньо?

Невеликий генератор потужністю не менше 1000 Вт зможе живити холодильник, ноутбук та кілька джерел світла протягом трьох-п'яти годин. Ви завжди можете підібрати варіант портативної зарядної електростанції з меншою потужністю, якщо періоди відключення живлення у вашому регіоні є досить короткостроковими.

На спеціалізованих сайтах завжди можна скористатися онлайн-калькуляторами, які допоможуть розрахувати необхідну для конкретних умов потужність компактної зарядної станції з урахуванням навантаження, яке підключається, і часу безперервної роботи.

Поради щодо безпечної експлуатації

Як і інше аналогічне обладнання, генератор з батарейним живленням повинен експлуатуватися відповідно до рекомендацій та порад виробника. Це гарантує його довговічну та надійну роботу, а також безпеку використання.

Основні правила такі:

  • Бережіть генератор від потрапляння всередину води та вологи.

Генератор та всі його деталі завжди повинні бути абсолютно сухими. Волога, що потрапляє всередину, може викликати різні проблеми, такі як короткі замикання, пожежі, вибухи чи збої в роботі.

  • Перш ніж заряджати генератор, дайте йому охолонути.

Якщо генератор все ще гарячий, коли ви намагаєтеся його зарядити, це може стати на заваді ефективній зарядці. З метою безпеки ніколи не залишайте квартиру під час заряджання генератора.

  • Ніколи не поміщайте сторонні предмети в розетку генератора.

Металеві деталі, дроти, дріт або штифти можуть спричинити перевантаження та призвести до короткого замикання пристрою.

  • Переконайтеся, що ви повністю заряджаєте, а потім повністю розряджайте акумулятор кожні три місяці.

Це важливе технічне обслуговування генератора, щоб підтримувати акумулятор у справному стані. Якщо ви не використовуєте генератор протягом тривалого часу, це може порушити термін служби батареї.

Крім того, не можна піддавати генератор з батарейним впливом екстремальних температур, так як це може призвести до його пошкодження і порушення працездатності.

Коли термін служби батареї добігає кінця, про що ви дізнаєтеся, тому що пристрій не працює належним чином, вам доведеться її утилізувати. Оскільки акумулятори небезпечні для навколишнього середовища, дотримуйтесь місцевих правил утилізації та переробки.