Інтернет магазин VINUR
Корзина

Економія енергії: як електричний генератор може заощадити ваші гроші


Багато людей, які бажають залишатися енергонезалежними в будь-яких умовах, намагаються купити відповідний електрогенератор. На ринку сьогодні є безліч моделей, які відрізняються за своїми параметрами. Серед них, наприклад:

  • тип палива (газ, бензин, дизель);
  • потужність;
  • наявність системи стабілізації напруги;
  • наявність автоматичного введення резерву;
  • автономність тощо.

В останні кілька років стали особливо популярними інверторні електрогенератори, які вирізняються компактними розмірами, мінімальною вагою, чистою синусоїдою вихідного сигналу (для живлення чутливої електроніки).

Крім того, інверторний генератор дає змогу вам заощаджувати електроенергію: така установка виробляє саме стільки енергії, скільки споживають під'єднані до неї приймачі. Це ключова відмінність від традиційних бензинових і дизельних установок, які видають на виході повну потужність, незалежно від кількості та загальної потужності ресиверів.

Інверторний агрегат, маючи невеликі габарити і вагу, працює ефективно, економно витрачаючи електроенергію, що в перспективі дає змогу вам заощаджувати на купівлі пального та витратних матеріалів. Крім того, він працює досить тихо й потребує мінімального обслуговування.

Інверторний генератор потужності - як це працює?

Інверторний генератор працює за дещо іншими принципами, ніж установки рамного типу. Основна відмінність - відсутність маховика та більш досконала технологія роботи, в результаті якої на виході забезпечується так звана згладжена синусоїдальна хвиля.

У конструкції пристрою можна виділити, серед іншого:

  • бензиновий двигун внутрішнього згоряння;
  • генератор;
  • інвертор;
  • низку керуючих та допоміжних елементів, таких як вимикач перевантаження, глушник, система управління, кабелі, з'єднання та розетки.

Безумовно, одним з найважливіших компонентів є інверторний блок, завдяки роботі якого ініціюється вироблення якісної, безпечної та чистої електроенергії, яка на виході перетворюється в постійний струм.

Практично у всіх сучасних інверторних генераторів є вбудований стабілізатор напруги - AVR. Цей блок дає можливість підтримувати напругу, яка виробляється установкою, в необхідному діапазоні, незалежно від зміни частоти обертання двигуна.

Сфера застосування інверторного генератора

Як згадувалося вище, інверторний генератор менший та легший навіть за найбільш портативний рамний бензиновий або дизельний аналог. Завдяки цьому такі пристрої можна легко переміщати в різні місця, наприклад, брати з собою на ділянку або кемпінг. Де ще можна використовувати інверторний генератор?

Серед напрямків його використання можна виділити, наприклад:

  • військово-спортивні ігри на природі;
  • майстерні - як професійні, так і аматорські;
  • будинок, приватна квартира або офіс - у випадку відключення електроенергії;
  • автобудинки, кемпінги та каравани;
  • кабінети лікарів та медичні установи - для живлення медичного обладнання;
  • компанія або промислове виробництво - у випадку вимкнення електроенергії;
  • будівництво;
  • будинки та бази відпочинку;
  • котельні та підвали.

Який інверторний генератор вибрати?

На ринку доступні різні типи електрогенераторів, при цьому важливо знати, на які параметри слід звернути увагу. Це допоможе вибрати модель, яка буде на 100% адаптована до наших потреб та запитів.

Перш за все, слід ретельно проаналізувати, який тип пристроїв і якої загальної потужності ми бажаємо живити своїм пристроєм. Як тільки це буде вирішено, вибір стане набагато простішим.

Перед купівлею пристрою також слід звернути увагу на такі моменти і параметри, як:

  • Потужність.

Необхідно пам'ятати, що потужність пристроїв, під'єднаних до генератора, не може бути більшою за номінальну потужність генератора, водночас номінальна потужність генератора має бути приблизно на 20% більшою за потужність під'єднаних пристроїв. Перед купівлею пристрою перевірте потужність пристроїв, які ви бажаєте живити від генератора.

  • Витрата палива.

Чим нижча витрата палива, тим довший час роботи пристрою, а отже, і нижчі ваші експлуатаційні витрати.

  • Ємність паливного бака.

Найкраще вибрати бак більший за об'ємом, завдяки чому ваш генератор пропрацює довго, і вам не доведеться робити часті перерви для дозаправки.

  • Автономність. Час роботи на повному баку палива.
  • Додаткові функції.

Наявність системи автоматичного введення резерву, наприклад, або датчик низького рівня палива.

Інвертор чи звичайний генератор?

Який тип генератора підійде найкраще в конкретному випадку, залежить від індивідуальних потреб кожного споживача. Якщо ви бажаєте, щоб генератор можна було легко транспортувати в різні місця, найкращим вибором стане інверторний генератор.

Пристрої цього типу легкі, невеликі за розміром, часто оснащені коліщатками та зручною ручкою. Це не єдина перевага інверторних генераторів - такі установки також вирізняються економною витратою палива залежно від під'єднаного навантаження, тихою роботою та підходять для живлення пристроїв, дуже чутливих до зміни напруги, наприклад комп'ютерів.

Також корисно пам'ятати, що звичайні генератори хоч і можуть бути енергоефективними та оснащуватися стабілізаторами напруги, але порівняно з інверторами вони все одно програють. Тому стандартні генератори зазвичай рекомендуються для пристроїв, більш стійких до стрибків напруги, наприклад, для електричних газонокосарок.

Резюме

Інверторні генератори електроенергії набувають дедалі більшої популярності, вони працюють за так званою технологією згладженої синусоїдальної хвилі й дають змогу живити навіть пристрої, дуже чутливі до змін напруги. На ринку представлено безліч моделей інверторних агрегатів у широкому ціновому діапазоні. Вибір цієї єдиної моделі залежить насамперед від ваших індивідуальних потреб.