Інтернет магазин VINUR
Корзина

Рекомендації щодо експлуатації джерел безперебійного живлення


Використання безперебійника дозволяє уникнути втрати незбережених документів при несподіваній втраті електроживлення комп'ютера і коректно завершити його роботу. Крім того, з його допомогою можна запобігти пошкодженню блоку живлення через різке переривання енергопостачання, оскільки, в цьому випадку, він просто миттєво переключить електроніку на живлення від штатного акумулятора.

При цьому і саме джерело безперебійного живлення вимагає до себе відповідального відношення, яке тільки сприятиме його довговічності та ефективному функціонуванню.

Як вводити ДБЖ в експлуатацію?

Перед підключенням електроніки до ДБЖ варто слідувати кілька нескладних, але обов'язкових умов:

  • дати йому відстоятися в приміщенні години чотири, після того, як його занесли з холодної вулиці. Різкий перепад температур сприяє утворенню конденсату, який може стати причиною виходу пристрою з ладу;
  • встановити там, де безперебійник не буде доступний сонячним променям, подалі від приладів опалення, але з доступом повітря для охолодження;
  • забезпечити підтримку температурного режиму. Діапазон робочих температур устрою знаходиться в межах від 0 до +40 градусів, але ідеальними вважаються 20-25 градусів;
  • акуратно прокласти робочі кабелі, без натяжки та з мінімальним доступом. Правила безпеки вимагають підключення силового кабелю ДБЖ до заземленої розетки;
  • зарядити акумулятор пристрою. Для цього потрібно залишити безперебійник на добу включеним у розетку.

Деякі ДБЖ потребують встановлення програмного забезпечення або активації системи самодіагностики, яка перевірить стан апарата, правильність його підключення та проінформує про результати користувача.

У будь-якому випадку перед початком експлуатації джерела безперебійного живлення не завадить вивчити інструкцію з експлуатації.

Підключення навантаження та робота з нею

При підключенні до ДБЖ навантаження слід врахувати, що її сумарна потужність не повинна перевищувати номінальну потужність приладу.

Як правило, до нього підключається системний блок ПК та монітор. Але якщо є роз'єм, наприклад, для струминного принтера, можна підключити і його, але з урахуванням величини загального навантаження. Не варто намагатися підключати набагато потужніший лазерний принтер, з яким, при пікових навантаженнях, безперебійник може не впоратися, а також освітлювальні прилади та іншу електротехніку, яка при відключенні електроживлення може цілком обійтися без такого захисту.

Завжди потрібно пам'ятати, що надмірне навантаження на ДБЖ, яке не відповідає його можливостям, може призвести до того, що він просто «скине» навантаження, залишивши без захисту блок живлення та жорсткий диск ПК. Звичайно, це загрожує і втратою важливих даних.

Крім того, не рекомендується використовувати всі можливості акумулятора для продовження роботи комп'ютера, щоб не знизити ємність батареї та не перевантажувати її.

Як продовжити термін експлуатації ДБЖ?

Акумулятор, встановлений у джерелі безперебійного живлення, здатний забезпечити роботу підключеної техніки на 15-20 хвилин. При правильній експлуатації батарея може прослужити до трьох років. Щоправда, в On-line ДБЖ завдяки більш «м'якій» технології зарядки термін служби може досягати 5-10 років.

При цьому відразу слід зазначити, що не варто намагатися продовжувати життя акумуляторної батареї, за прикладом автомобілістів, пробуючи розібрати її і долити дистильовану воду. У безперебійниках використовуються повністю герметичні батареї, які просто замінюються, після закінчення ресурсу, на нові.

Щоправда, є кілька правил, які можуть допомогти у продовженні терміну служби акумуляторної батареї:

  • слід уникати невиправданих переходів підключеної техніки на живлення від акумулятора. Тобто якщо при невеликому стрибку напруги відбувається перехід, варто звернути увагу на коректність налаштувань верхніх і нижніх порогів перемикання. Визначивши оптимальні показники, що дозволяють техніці нормально працювати можна уникнути значних навантажень на батарею;
  • необхідно стежити за нагріванням ДБЖ. Зовнішня температура, як і температура під корпусом пристрою, не повинна бути більше 30 градусів. Тобто, система охолодження має бути максимально ефективною;
  • слід уникати механічних впливів на безперебійник.

У багатьох користувачів нерідко виникає питання щодо доцільності придбання запасного акумулятора. У цьому сенс, коли наявний ДБЖ експлуатується з великою інтенсивністю і може знадобитися резерв. Але якщо потреби в цьому немає, то тримати запасну батарею не варто, оскільки при тривалому зберіганні вона втрачає свої функціональні властивості.

Таким чином, ефективність і довговічність джерела безперебійного живлення залежить від користувача. За дотримання всіх правил експлуатації, він зможе пропрацювати без будь-яких поломок досить довго. Але якщо проблема все ж таки виникла, то не варто намагатися розібрати безперебійник самостійно. Навіть при повному відключенні від мережі, начинки пристрою все одно можуть перебувати під напругою.