Інтернет магазин VINUR
Корзина

Як правильно підключити джерело безперебійного живлення?


Підключення ДБЖ не пов'язане з особливими труднощами. Але починати слід з вивчення інструкції з експлуатації, заразом ознайомившись з його керуванням та іншими важливими моментами. При цьому, бажано, щоб підключенням все ж таки зайнявся фахівець.

Порядок дій

Насамперед, слід встановити акумуляторну батарею, з'єднавши клеми, до яких ведуть дроти червоного кольору, що відповідають «плюсу», та чорного – «мінусу». Потрібно відзначити, що не всі UPS мають захист від переплюсування, тому підключаючи батарею, потрібно бути дуже уважним.

Після цього слідує:

  • підключити мережевий кабель, увімкнути апарат і переконатися, що зі свідченнями напруги на дисплеї все гаразд;
  • вимкнути пристрій і підключити до нього навантаження, після чого знову включити ДБЖ і знову перевірити рівень напруги;
  • імітувати припинення живлення від електричної мережі шляхом вимкнення в електричному щитку фазного автомата і знову перевірити інформацію на дисплеї.

До цього потрібно додати, що безперебійник повинен бути заземлений, через розетку, що має заземлення або окреме відведення, може підключатися тільки послідовно, а акумулятор забороняється заряджати від зовнішньої зарядки, якщо вона підключена до UPS.

Як підключається різне обладнання

Місце розташування вихідних роз'ємів для підключення навантаження зазвичай служить задня панель пристрою. Їх кількість і вид може відрізнятися, що може вимагати придбання необхідних кабелів.

В основному, джерела безперебійного живлення застосовуються для забезпечення особливо чутливої відповідальної техніки, до якої можна віднести:

  • комп'ютер. При підключенні ПК слід відключити всі компоненти схеми, включаючи сам комп'ютер і безперебійник. До ДБЖ можна підключити не тільки комп'ютер, але й периферійні пристрої, а також лінії зв'язку, якщо дозволяє конструкція апарата. Потрібно враховувати можливість нерівноцінності наявних роз'ємів. Одні можуть бути призначені для важливого навантаження, інші – для некритичного, як, наприклад, аудіо пристрою. Природно, що при відключенні електропостачання пріоритетним буде живлення важливого навантаження. При використанні UPS змінюється схема включення ПК. Тепер необхідно спочатку включати саме безперебійник, щоб попередити швидке знос акумулятора;
  • опалювальний котел. Його висока чутливість до якості електроживлення потребує обов'язкової присутності ДБЖ. Оскільки різні моделі котлів можуть мати суттєві відмінності, універсальної схеми комутації з ними безперебійників немає. Так, наприклад, у деяких моделей котлів, крім стандартного приєднання нейтралі та фази, потрібна присутність у схемі ще однієї обов'язкової нейтралі. При цьому, необхідний і поділ вхідної та вихідної нейтралі. Деякі особливості підключення ДБЖ до опалювального котла можуть бути вказані в інструкції з його експлуатації;
  • насос. Як і котли, насоси є фазозалежним обладнанням. Тому можна говорити про аналогічну ситуацію та схожі принципи підключення до них безперебійників.

У принципі, якщо є необхідність, то джерелу безперебійного живлення можна підключити практично будь-яку техніку, крім тієї, що має високу потужність. Йдеться про багатофункціональні пристрої, лазерні принтери, електрочайники, мікрохвильові печі, пилососи та іншу подібну техніку. Використання, наприклад, принтера або МФУ, вимагає присутності у схемі під'єднання безперебійника мережного фільтра, до якого підключається, і UPS, і потужне навантаження.