Інтернет магазин VINUR
Корзина

Чи можна використовувати безперебійник у якості стабілізатора напруги?


Не секрет, що низька якість електромереж та загальний ступінь їхньої зношеності є основними причинами проблем зі стабільною напругою. Причому це стосується як звичайним побутовим використанням техніки для дому, так і промислового виробництва.

Стабільні параметри напруги – необхідна найважливіша умова для нормальної роботи підключеної до мережі побутової техніки, промислових верстатів, медичного обладнання та інших споживачів. Крім того, це гарантія того, що не буде завдано шкоди майну та шкоди здоров'ю через коротке замикання і виникла внаслідок цієї пожежі, наприклад.

Для підтримки працездатності підключеного навантаження можна використовувати спеціальне обладнання. Найпоширенішими його видами для стандартного будинку, у квартирі чи офісі залишаються безперебійники ДБЖ та стабілізатори вхідної напруги.

При цьому багато користувачів досі не розуміють особливої різниці між подібними видами силового обладнання. Виникає цілком логічне питання, що стосується їхньої взаємозамінності. У чому полягає основна різниця між цими пристроями і що краще використовувати для захисту підключеного до них обладнання та техніки?

Виявляємо основні відмінності

Стабілізатор вхідної напруги – це, простими словами, електромеханічний пристрій із трансформатором, оснащеним перемикачем відгалужень чи реле. Він також має блоки захисту від перенапруги та запобіжники, вбудовані в ланцюг.

Коли висока напруга, перемикач відгалужень змінює своє положення таким чином, що він діє як понижувальний трансформатор. Коли напруга низька, положення змінюється таким чином, що він діє як підвищуючий трансформатор.

В результаті в обох випадках на виході завжди буде напруга в необхідному та бажаному діапазоні. Наявність системи захисту від перевантаження допомагає запобігти стрибкам напруги, а також гарантує значний захист від блискавок під час грози.

Що стосується такого пристрою, як джерело безперебійного живлення, то, як випливає з назви, його використання передбачає безперервну подачу без перебоїв. Крім того, багато сучасних пристроїв такого типу оснащені вбудованими системами стабілізації напруги і надають той же функціонал, що і звичайні стабілізатори.

Другим важливим елементом безперебійника є вбудований акумулятор, в якому зберігається певний накопичений заряд. Батарея підключається під час збою або повного відключення зовнішнього живлення. Єдина проблема тут полягає в тому, що системи ДБЖ потребують невеликого обслуговування, тому що їх батареї потребують регулярної заміни через певний період використання.

Безперебійник буде ідеальним рішенням для того, щоб правильно завершити роботу домашнього або офісного комп'ютера при відключеннях світла. Ви зможете зберегти важливі дані та документи, не втративши жодної інформації.

Раптові перебої в подачі електроенергії або навіть елементарні збої тривалістю понад 0,1 секунд можуть призвести до таких проблем, як:

  • пошкодження електроніки в домашніх кінотеатрах, ігрових консолях та телевізорах;
  • втрата та пошкодження важливих файлів операційної системи;
  • перевантаження в домашній мережі та ін.

Системи ДБЖ забезпечують необхідний ступінь захисту для підключених до них ресіверів, підключаючи в роботу своє необхідне резервне живлення у разі збою або вимкнення зовнішнього живлення. Часу автономної роботи безперебійника має бути достатньо для правильного вимкнення важливих пристроїв за допомогою власних засобів керування.

Резюме

Не потрібно турбуватися, якщо у вашому будинку використовується ДБЖ, тому що він пропонує всі функції захисту, які може гарантувати стандартний стабілізатор. Єдині відмінності полягають у необхідності заміни батареї та трохи вищої початкової вартості.

Також буде невелике збільшення рахунків за електроенергію, якщо використовується ДБЖ, тому що його необхідно тримати увімкненим для постійного заряджання акумуляторів.

Фахівці рекомендують завжди використовувати якісні стабілізатори вхідної напруги та безперебійники тільки від перевірених та надійних виробників. Обладнання низької якості може не мати належних функцій безпеки та становити серйозну небезпеку ураження електричним струмом та займання.

У стабілізаторах повинен використовуватися трансформатор із мідною обмоткою. У деяких пристроях використовуються трансформатори з алюмінієвою обмоткою. Однак захист, що забезпечується подібними пристроями, недостатній і ненадійний при серйозних стрибках напруги.

Звертайте увагу на параметри пристроїв. Пам'ятайте, що потужність може вказуватись як вольт-амперах (ВА), так і у стандартних ватах (Вт). Зазвичай на шильдику і техпаспорті вказуються обидва цих значення, але якщо це не так, то просто помножте номінальну потужність у ВА на 0,6.

Стабілізатори та безперебійники ніколи не повинні підключатися до подовжувача, а лише до настінної розетки. Дорогі ресивери, такі як домашні кінотеатри, телевізори та ігрові приставки, не повинні підключатися до одного подовжувача.

Кожна з них повинна бути індивідуально підключена до окремих розеток стабілізатора або ДБЖ. Інші пристрої можуть бути підключені до загального подовжувача, який переважно повинен бути підключений до іншої розетки на стіні або розетці, що залишилася на ДБЖ або стабілізаторі.

У разі систем ДБЖ акумулятори повинні постійно заряджатися, тому таке обладнання має бути включене 24 години на добу, 7 днів на тиждень. Крім того, акумулятори ДБЖ слід замінювати, коли вони виходять з ладу або не забезпечують колишній рівень автономності через знос.