Інтернет магазин VINUR
Корзина

Найбезшумніші стабілізатори напруги


Коли ми використовуємо вдома або на роботі стабілізатор напруги, це обладнання працює в безперервному режимі. Щосекундне відстеження можливих флуктуацій у мережі необхідно для своєчасного реагування на стрибки та просідання напруги.

Це гарантія того, що підключена побутова техніка, цифрові прилади та інше обладнання отримуватиме стабільну напругу, а нам не доведеться турбуватися за пошкодження майна або заподіяння шкоди здоров'ю через короткого замикання або пожежі, наприклад.

Залежно від типу стабілізатора і його характеристик можна часто стикатися з таким явищем, як настирливий шум. Спочатку на нього особливо не звертаєш уваги, але з часом він може стати неприємним та дискомфортним.

Причини гучної роботи стабілізатора напруги

Розглянемо ситуацію, коли спочатку тихий у роботі стабілізатор з кожним днем стає все гучнішим і настирливішим. Чому починає з'являтися шум стабілізатора напруги? Чи можливо якимось чином вирішити цю проблему?

Фахівці виділяють кілька можливих причин надто гучної роботи такого обладнання:

  • Коли вугільна щітка рухається, між витками чути помітне клацання або з'являється вогонь. Це спричинено поганим контактом між вугільною щіткою та котушкою. Можливо, виріб давно не чистився, у ньому накопичився пил. Інша причина в тому, що поверхня котушки нерівна, брудна чи окислена.
  • Якщо стабілізатор напруги навантажений електродуговою піччю, випрямлячем з кремнієвим керуванням та подібними ресиверами, його гармонійна складова змусить регулятор час від часу видавати переривчастий звук.
  • Коли внутрішні частини конструкції стабілізатора напруги ослаблені, наприклад, гвинти та гайки кріплення залізного сердечника, це призводить до появи сильного та досить нерівномірного шуму та «стукання» під час роботи.
  • Коли система обладнання стабілізатора напруги замкнута накоротко або заземлена, стабілізатор напруги видаватиме "тріск" через великий струм у ланцюзі. У важких випадках стабілізатор напруги видаватиме сильне «ревіння».

Також причиною шумної роботи обладнання може стати система охолодження. Якщо ми говоримо про стабілізатори з невеликою потужністю, то в них зазвичай не застосовують примусову систему охолодження, а повітря циркулює всередині корпусу природним шляхом.

Стабілізатори великої потужності можуть оснащуватися кулерами (вентиляторами), щоб виконувати ефективне відведення тепла з корпусу. При роботі такого кулера на максимальних обертах шум може стати досить настирливим та неприємним.

Що можна порадити у подібних ситуаціях? Насамперед, слід виправити першопричини появи подібних типів шуму у роботі. Для цього слід відключити стабілізатор від мережі та ретельно видалити будь-який пил та забруднення в його корпусі.

Якщо ви не можете видалити особливо стійкі забруднення, можна скористатися наждачним папером, щоб відполірувати окислену частину котушки. При цьому необхідно бути обережними, а метою полірування буде забезпечення хорошого контакту між котушкою і вугільними щітками.

Також можна спробувати зменшити навантаження, по можливості замінити котушку, замінити щітки та інші елементи конструкції. В окремих ситуаціях може бути актуальним повністю замінити стабілізатор новою та сучасною безшумною моделлю.

Який безшумний стабілізатор вибрати

В даний час на ринку є кілька основних різновидів стабілізаторів напруги. Серед них:

  • електронні;
  • релейні;
  • електромеханічні;
  • гібридні;
  • тиристорні;
  • симісторні;
  • інверторні.

Кожен різновид використовує свій принцип роботи, при цьому найгучнішими традиційно вважаються електромеханічні та релейні пристрої, у конструкції яких багато рухомих частин та контактів. До переваг їх використання можна віднести більш ніж доступну вартість, але встановлювати вдома бажано їх в окреме приміщення.

Найбезшумнішими вважаються інверторні стабілізатори напруги, в конструкції яких немає традиційного трансформатора та рухомих елементів. Натомість застосовуються перетворювачі статичного типу - інвертор і випрямляч, які не видають під час роботи сторонніх шумів та звуків.

Ви цілком можете встановити подібні стабілізатори на кухні, наприклад, або в будь-якому іншому приміщенні в будинку чи квартирі. Маючи ефективну систему конвекційного охолодження, у своїй роботі такі стабілізатори не виділяються із загального побутового шумового фону, тому є причиною появи дискомфорту.

Крім того, подібні інверторні стабілізатори використовують у процесі коригування напруги досить цікавий принцип. Вони працюють з подвійним безступінчастим перетворенням: вхідна напруга з мережі «перетворюється» на постійну, а після цього перетворюється знову на змінну.

Подібний принцип роботи дозволив досить суттєво розширити технічні можливості подібного обладнання для стабілізації напруги та зробив його одним із найкращих на ринку у співвідношенні якості та ефективності.