Інтернет магазин VINUR
Корзина

Де використовуються стабілізатори напруги?


Будь-який пристрій, що працює від електричного струму, чи то побутові прилади чи промоустаткування, розрахований на живлення від електромережі постійного чи змінного струму зі стабільними показниками струму, що відповідають певному стандарту. При цьому, про безпеку та ефективність експлуатації таких пристроїв, що гарантуються їх виробником, можна говорити тільки при їх функціонуванні в допустимих межах напруги.

Однак, багато користувачів продовжують зустрічатися з нестабільною якістю електропостачання, що виявляється падінням або стрибками напруги, спотворенням виду сигналу, імпульсними та ВЧ перешкодами.

Причини нестабільності мережного сигналу бувають різними, але наслідками в більшості випадків є поломки або повний вихід з ладу електроустаткування. І в цій ситуації оптимальним вирішенням проблеми може стати стабілізатор напруги

Які завдання здатен вирішувати стабілізатор?

Перш за все апарат повинен коригувати і підтримувати необхідний рівень напруги, що видається, і в разі зміни його значення в мережі, і при перетворенні струму навантаження. Щоправда, більшість сучасних пристроїв мають і чимало додаткових функцій, що дозволяють:

  • коригувати форму вихідного сигналу;
  • захищати навантаження від перегріву та короткого замикання;
  • відключатися при неприпустимих показниках напруги, що входить. Причому верхня та нижня межа може задаватися користувачем;
  • пригнічувати перешкоди за допомогою вихідного фільтра;
  • задавати необхідні рівні напруги, що видається, відрізняються від стандарту;
  • контролювати параметри та дистанційно керувати нормалізатором.

Особливості застосування стабілізуючих пристроїв

Слід зазначити, що діючими ГОСТом допускається відхилення показників напруги в мережі на 10% від стандартного показника. Тобто, наприклад, для однофазної мережі допустимі коливання від 198 до 242 вольт. Більшість електротехніки впорається з цим без проблем. Однак, особливо чутлива електроніка, наприклад, в особі комп'ютерів, електронного керування газових котлів опалення або імпортних електроприладів з країн з вищими стандартами якості струму, такі коливання можуть не пережити. Тому для їхньої безпроблемної експлуатації нормалізатор знадобиться обов'язково.

Стабілізуючі пристрої представлені виробами різного типу, що відрізняються швидкістю відгуку зміни рівня сигналу в мережі і точністю його коригування. Ці параметри істотно впливають на можливість вирішувати конкретні завдання. Однак на те, яким чином буде використовуватися прилад, не меншою мірою впливає і його потужність. З урахуванням цього показника:

  • малопотужні стабілізатори потужністю до 1-2 кіловат використовуються для індивідуального обслуговування однієї-двох одиниць техніки. Наприклад, пральна машина або комп'ютер з принтером;
  • моделі до 5 кіловат вже здатні захищати невелику групу електроприладів. До них можна підключити найважливішу техніку. Мова може йти, наприклад, про холодильник, комп'ютер та іншу побутову електроніку;
  • прилади потужністю від 5 кіловат, що встановлюються на вході мережі живлення, перед електролічильником, забезпечують стабільність у всій внутрішній електромережі, будь то житловий будинок, торговельний заклад, виробниче приміщення і так далі. Тобто, такі апарати здатні забезпечити безпроблемне функціонування всіх електроприладів, що використовуються на об'єкті, починаючи з електричної лампочки.

Застосування стабілізатора безсумнівно може захистити техніку, що використовується, а також підвищити її ресурс, уникнувши значних витрат на ремонт, а то й на придбання нової.