Інтернет магазин VINUR
Корзина

Що буде якщо перевантажити стабілізатор напруги?


Коректна, безпечна та ефективна робота різного електрообладнання багато в чому залежить від якості напруги в електричній мережі, від якої воно живиться. Якщо нестабільні показники, то вирішити проблему може допомогти стабілізатор напруги, який підбирається для кожного конкретного об'єкта, з урахуванням потужності передбачуваного навантаження. Цей прилад здатний приймати струм із некоректними показниками і видавати необхідні 220 чи 380 вольт. Однак і він розрахований на роботу в певному діапазоні.

Робочі діапазони

Як правило, діапазон вхідної напруги в однофазній електромережі становить від 140 до 260 вольт, а трифазної – від 240 до 430 вольт. Саме при відхиленнях у цих межах стабілізатор здатний коригувати напругу. При цьому, велику небезпеку для обслуговуваних електроприладів представляє саме висока напруга.

Не менше неприємностей може завдати і надмірне навантаження на прилад, що істотно перевищує його можливості. Тому перед придбанням стабілізуючого пристрою варто точно розрахувати все можливе загальне навантаження, з урахуванням стартових струмів деякого електрообладнання, і передбачити 10-20-процентний запас потужності.

Якісний захист

Практично всі сучасні моделі стабілізаторів наділені системами захисту від:

  • перевищення допустимого навантаження;
  • аномальних стрибків напруги;
  • перегріву.

Тобто, при виникненні будь-якої з цих проблем, стабілізуючий пристрій вимкнеться. Причому, навіть якщо не спрацює система захисту, що реагує на надмірне навантаження, на тепло, що виділяє при цьому, зреагують теплові датчики і відключать прилад.

Проте історія не завжди закінчується простим відключенням стабілізатора. Наслідки можуть бути неприємнішими.

Можливі наслідки навантаження

Спроби стабілізатора впоратися з неадекватними навантаженнями супроводжуються інтенсивнішою роботою перемикачів, що може призвести до:

  • швидкого зносу щіток та забруднення приводів в електромеханічних пристроях;
  • підгоряння та залипання контактів реле в релейних моделях;
  • виходу з ладу транзисторних ключів;
  • проблем із платою управління.

Якщо ж є впевненість, що проблеми стабілізуючого пристрою не пов'язані з умовами його експлуатації, варто звернутися в сервісний центр, щоб знайти і усунути неполадку в самому приладі.