Інтернет магазин VINUR
Корзина

Як довго може працювати газовий генератор?


Альтернативою традиційним електрогенераторам на бензині чи дизелі сьогодні стали газові генератори, які вважаються більш екологічними та простими в обслуговуванні. Як паливо в них можуть використовуватися:

  • природний газ (генератор підключається безпосередньо до магістральної газової лінії);
  • рідкий пропан (генератор використовує паливо у балонах).

Виникає логічне питання: чим краще цей тип генераторних установок? Чому його обирають як для промислових потреб, так і для побутових цілей? І головне: як довго може працювати в цілому та безперервному режимах таке обладнання?

Особливості

У електрогенераторах, які використовують як паливо газ, реалізовані новітні технології екологічно чистої енергії. Слід розуміти, що природний газ, наприклад, у порівнянні з тією ж нафтою, з якої виробляють дизель і бензин, доступний удосталь.

Його простіше видобувати, він не потребує ретельної переробки та очищення, що знижує собівартість такого палива. На нього можна розраховувати у найпоширеніших аварійних ситуаціях. Природний газ поставляється по магістральній лінії безперервно, тому вам не потрібно планувати дозаправку паливного бака або турбуватися про те, що він закінчиться.

Крім того, це джерело палива не втрачає своїх характеристик з часом (як бензин, наприклад) і не потребує спеціальних присадок для розрідження взимку (як дизель). Через те, що природний газ вважається одним з найчистіших копалин палива, вуглецевий слід і викиди в атмосферу при його спалюванні мінімальні.

Чому ваш вибір – газові генератори

Якщо ми розглянемо традиційні дизельні або бензинові електрогенератори, які використовуються в багатьох різних комерційних та промислових додатках, то відразу ж зіткнемося з їхньою головною проблемою - зберіганням палива.

Вам потрібно завжди мати запас палива, для чого потрібно знайти підходяще приміщення або місце для зберігання. Крім того, важливо розуміти, що бензин та дизельне паливо мають свій термін придатності, протягом якого вони зберігають свої характеристики. Якщо ви не використовуєте паливо протягом півроку, його якість не дозволить використовувати генератор максимально ефективно.

З іншого боку, аварійні резервні генератори на природному газі не вимагають зберігання палива на місці, оскільки паливопровід підключений до комунальної мережі природного газу. Це постійне підключення до джерела палива усуває проблему зберігання палива, а також гарантує постійну готовність генератора до роботи.

Якщо ви використовуєте дизельні або бензинові генератори, їх автономність та час безперервної роботи повністю визначається об’ємом вбудованого або додатково підключених баків для палива. Якщо для побутових потреб використовують резервуари на кілька десятків літрів, то для промислових цілей потрібні баки на тисячі літрів і більше.

Проблематика

Існує низка рішень, які необхідно ухвалити при розгляді системи подачі палива генератора — насамперед простір або квадратні метри, доступні для цього сховища палива. Не на всіх об'єктах є додаткове місце для розміщення великих дизельних баків, тому потрібно шукати варіанти.

Інші фактори, такі як місцеві будівельні норми та правила та екологічні проблеми, пов'язані зі зберіганням дизельного палива та усуненням розливів, також мають бути вивчені. Крім того, зберігання дизельного палива на місці спричиняє періодичні додаткові витрати.

Наприклад, потрібно, щоб менеджер підприємства тримав резервуари для зберігання повними та планував постачання дизельного палива. У більш екстремальних або тяжких випадках, наприклад, під час тривалих відключень, забезпечення аварійного постачання дизельного палива може стати додатковою відповідальністю.

Оскільки природний газ постачається комунальними службами, він завжди доступний — постачання палива не потрібне. З цієї причини багато хто вибирає генератор на природному газі. Менеджер об'єкта також відповідає за:

  • підтримання якості палива та бака;
  • планування регулярного технічного обслуговування;
  • перевірки паливної системи через регулярні проміжки часу тощо.

Це все потребує часу та збільшує загальну вартість експлуатації. Оскільки паливо, що зберігається, має термін придатності від 12 до 16 місяців, перш ніж воно почне розкладатися, потрібне технічне обслуговування палива, яке видаляє воду, органічні утворення, викликані бактеріями і грибками, а також будь-який бруд і сміття з палива, які можуть засмітити або іншим чином пошкодити паливну систему.

Всі ці витрати і зусилля можна уникнути, якщо використовувати генератори, що працюють на природному газі. Це дозволяє більше часу приділяти обслуговуванню та розвитку інших напрямів у компанії. Вибір газу як джерело енергії дозволяє власникам бізнесу та керівникам об'єктів суттєво економити час та гроші.

Як довго може працювати газовий генератор

Ми з'ясували, що газові генератори є більш екологічними та менш витратними в обслуговуванні, але що щодо їхньої автономності? Перш за все слід розібратися з тим, який тип охолодження використовується в конкретній моделі.

Якщо у вас газовий електрогенератор із повітряним охолодженням (стандартний побутовий варіант), то термін безперервної роботи становитиме 5-6 годин. Він прописаний у техпаспорті пристрою та залежить також від підключеного навантаження. Після 5-6 годин безперервної роботи слід зробити годинну перерву і при необхідності долити мастила.

Газогенератори з рідинним охолодженням зустрічаються досить рідко - в основному це промислові моделі, які можуть безперервно використовуватися 100 годин і більше, після чого потрібно робити перерву на технічне обслуговування.

Щодо загального терміну служби, то моторесурс газових генераторів залежить від конкретної моделі, потужності та виробника. Якщо у бензинових генераторів ресурс становить 2-3 тисяч годин максимум, то у газових аналогів він «стартує» з 6-7 тисяч і в деяких моделях може становити 30 тисяч і більше годин.