Інтернет магазин VINUR
Корзина

Що таке стабілізатор напруги для дому?

Стабілізатор напруги являє собою електричне обладнання, призначене для нормалізації напруги в мережі при навантаженні у вузькому діапазоні. Його завдання — подати напругу на всі споживачі в межах 220 вольт ±10%, тобто побутова техніка буде нормально працювати при напрузі 198 — 242 В. Тобто стабілізатор напруги для дому необхідний для регулювання показників напруги при більшому відхиленні від номінального значення. Стандарт IEC 60038: 2009 передбачає норму напруги 230 В ±10% з частотою 50 Гц ± 0,2. Сьогодні систему 220 — 240 вольт використовують досі, як і в радянські часи. За правилами устрою електричних установок (ПУЕ) в значеннях використовується показник 220 вольт, але фактично споживач отримує напругу 190 — 250 вольт. Якщо вивчити стандарт ДСТУ 13109, то допускається відхилення не більше 10% від номінального показника напруги в мережі — 220 вольт. Також в ГОСТ 29322-92 (МЕК 38-83) сказано, що побутова напруга повинна відповідати показникам 230 вольт.

Стабілізатори напруги для будинку — це однофазні пристрої низької мережевої напруги, що працюють в діапазоні 220 — 230 вольт. Хоча сьогодні також можна купити і трифазні стабілізатори напруги від 10 кВт, які необхідні для промислового використання.

Побутові стабілізатори напруги

Стабілізатори побутові розраховані на різні умови експлуатації, так як їх завдання — підвищувати або знижувати напругу, щоб отримати номінальне значення 220 В ±10%. Якщо споживач знаходиться недалеко від трансформаторної підстанції, то мережева напруга може підніматися вище допустимої норми.

Дискретні (релейні або симісторні) стабілізатори мають конструктивну схожість з лінійно-інтерактивними джерелами безперебійного живлення (ДБЖ), тільки в стабілізаторах немає акумуляторів та інвертору. Якщо з ДБЖ прибрати ці елементи, то вийде простий стабілізатор напруги дискретного типу. Це не найкращий варіант заміни повноцінного пристрою, але виконувати функції підвищення або зниження напруги дане обладнання зможе. Ми не радимо вам купувати ДБЖ і виймати з нього нутрощі, щоб він працював, як стабілізатор напруги. Краще за все купити повноцінне електрообладнання в компанії vinur.com.ua, яке зможе справлятися з поставленими завданнями.

Сьогодні ви можете купити електричне обладнання для стабілізації напруги в мережі вітчизняного виробника, яке відрізняється підвищеною надійністю і якістю, а ціни — нижче, ніж у закордонних аналогів. Якщо у вашому будинку напруга скаче в широкому діапазоні, а вам потрібно отримати 220 вольт, то без стабілізатору напруги вам не обійтися. Можна звичайно використовувати ДБЖ з подвійним перетворенням, але стабілізатор обійдеться вам дешевше, та й за надійністю він буде краще.

Класифікація стабілізаторів для дому

Сьогодні конструктори стабілізаторів напруги для створення електрообладнання використовують різні технологічні ідеї, які можуть бути інноваційними або старими і всім відомими. Кожна ідея може мати ряд переваг і недоліків, а також своїх шанувальників серед виробників.

Стабілізатори побутові можна розділити на 2 основні групи — низького (220 В) і середнього мережевого споживання (до 10 кВ), які можуть бути однофазними або трифазними. Також пристрої можуть поділятися за типом регулювання — ступінчасте (дискретне) і плавне. Якщо стабілізатор регулює напругу ступінчастим способом, то це пристрій, що працює на симісторах (тиристорах), або релейного типу. З плавним регулюванням добре справляються пристрої з сервоприводом і ферорезонансні пристрої.

У повсякденному житті широко використовуються ступінчасті стабілізатори напруги — релейного і симісторного типу, а також сервоприводні пристрої. У своїй конструкції всі вони мають автотрансформатор. Якщо регулювання виконується плавно, то уздовж обмотки автотрансформатору переміщається струмознімач, який приводиться в рух сервоприводом. При ступінчастому регулюванні напруги від автотрансформатору є відводи, які з'єднуються з силовими групами — реле або симісторів, де відбувається ступінчасте регулювання напруги. Від кількості ступенів (відводів) залежить точність регулювання стабілізатору. Відхилення показників напруги на виході з пристрою ступеневого регулювання напруги становить ±1-8%. Симісторні стабілізатори напруги мають миттєве перемикання в обмотках трансформатору в точці переходу синусоїди через нульове значення. Пристрої релейного типу поступаються попередньому обладнанню в швидкодії, але теоретично можуть виконувати ту ж роботу. Релейне обладнання може працювати при великих навантаженнях.

Що можна сьогодні купити

Сьогодні для виконання покупок потрібно розуміти структуру ринку, який працює за ланцюжком «виробник — продавець — покупець». Хотілося б купити стабілізатор напруги за цінами виробника, але це не завжди можливо. Оскільки ми привели вам простий ланцюжок продажів, тут мінімальна націнка на продукцію. Але в ланцюжку може бути і більша кількість учасників, кожен з яких має свій комерційний інтерес з продажу стабілізаторів напруги.

В Україні в покупці стабілізаторів напруги зацікавлені власники приватних будинків і люди, які проживають у видаленні від великих міст і населених пунктів. Це пов'язано з поганою якістю напруги в мережі, що призводить до нестабільної роботи побутової техніки та устаткування. За стандартами споживач повинен отримати напругу 220В ±10%, тобто вона повинна бути в діапазоні 198 — 242 В. Але це трапляється рідко в багатьох населених пунктах, які розташовані в сільській місцевості та на великій відстані від міст.

Сьогодні на вітчизняному ринку можна зустріти продукцію трьох категорій — українські, російські та китайські стабілізатори. Але навіть стабілізатори, на яких написано «зроблено в Україні» не завжди виробляються там, де вказано. Але не будемо зациклюватися на цьому, тому що ця обставина не впливає на якість і надійність обладнання.

Таблиця 1: Однофазні стабілізатори напруги для дому


Стабілізатор напруги для дому


Основна задача продавця електрообладнання — це отримання товару від виробника і реалізація його за доступною для покупця ціною.

Таблиця 2: Трифазні стабілізатори напруги


Трифазні стабілізатори напруги


Де купити стабілізатор?

Якщо у вас виникли запитання щодо електрообладнання, то їх можна задати фахівцям компанії Vinur.com.ua. Також ви можете отримати безкоштовну консультацію співробітників нашої компанії за телефонами (044) 33-111-90, +38 (067) 218-85-71.