Інтернет магазин VINUR
Корзина

Стабілізатор напруги — будова та принцип роботи

Стабілізатори напруги в основному випускаються в металевому корпусі, який має прямокутну форму. Встановлювати пристрій можна двома способами — на підлогу або монтувати у підвішеному стані на стіну. Основні елементи обладнання встановлюються на спеціальну платформу — шасі, яке має захисну конструкцію у вигляді металевого корпусу. Для того щоб стабілізатор було легко переносити, виробник передбачив металеві ручки.


Купити трифазний стабілізатор напруги

Як показано на зображенні нижче, лицьова панель обладнання має РК-дисплей, який є індикатором робочих показників пристрою, а також виводить інформацію про вхідному і вихідному напрузі. Також ми можемо бачити, що є автоматичний вимикач підвищеної надійності з незалежним розчеплення. Ви можете купити однофазний або трифазний стабілізатор напруги в Україні.


Управління стабілізатором напруги

Вмикання і вимикання стабілізатору

У верхній частині пристрою напруги ми маємо:

Вигляд зверху

Щоб підключити пристрій до мережі, необхідно зняти кришку, яка є захистом від дотику до струмоведучих елементів. Також знімна кришка призначена для захисту від потрапляння всередину металевих предметів, які можуть замкнути контакти. Дану кришку необхідно знімати тільки при встановленні або знятті стабілізатору напруги. В робочому стані кришка повинна закривати клемні з'єднання. Також вона необхідна для дотримання правил транспортування і зберігання пристрою.

Перемикач робочих режимів «Стабілізація — Транзит» дозволяє користувачеві переводити пристрій в різні режими роботи.

Важливо: перемикати пристрій в інший режим потрібно тільки при відключенні його від електричного живлення. Це можна зробити за допомогою автоматичного вимикача на лицьовій панелі пристрою.

Розетка для підключення зовнішнього навантаження на виході з пристрою. Необхідно підключати пристрій, який не перевищує за потужністю номінальне значення стабілізатора напруги.

Для стаціонарного підключення стабілізатору до електричної мережі використовуються клемні з'єднання. Підключення варто виконувати з дотриманням техніки безпеки — вимиканням електричного струму в мережі. Обов'язково підключайте пристрій відповідно до написів біля клем: «Вхід», «Вихід,«Ф-фаза» і «0-нуль».

Індикатор підключення пристрою до мережі являє собою світлодіод, який загоряється при включеному автоматі.


Конструкція стабілізатору напруги


Вольтододатковий стабілізатор напруги конструктивно складається з автотрансформатору, силових ключів симісторного типу і електронного контролеру. Під час роботи електрообладнання електронний контролер здійснює показники електричної напруги і його зміни як на вході, так і на виході з пристрою. Для того щоб додати або зменшити напругу, контролер дає команду силовим ключам, які виконують перемикання між обмотками автотрансформатору. Таким чином, вдається отримати стабільні показники напруги на виході.


Електрична схема стабілізатору

Встановлення стабілізатору напруги

Щоб виконати встановлення електроустаткування, необхідно ознайомитися з будовою даного обладнання і прочитати наші рекомендації.

Стабілізатор встановлюється на підлогу або вішається на стіну. Перш за все, потрібно визначитися, який вид монтажу підійде вам для подальшого використання пристрою. Якщо це стаціонарний метод, то найкраще пристрій закріпити на стіні в безпосередній близькості до центрального силового автомату і лічильнику електроенергії.


Схема підключення стабілізатору


Вступний автоматичний вимикач повинен бути аналогічної потужності перемикачу на пристрої.

Підключення пристрою

Для початку потрібно відкрутити кріплення захисної кришки і зняти її з пристрою. Кришка розташована на верхній частині корпусу стабілізатору. Слідкуйте за тим, щоб металеві предмети (гвинти та шайби) не впали всередину пристрою.

Необхідно виконати підключення електричного кабелю відповідно до написів біля клемних колодок. Будьте уважні при підключенні силового кабелю до стабілізатору. Якщо ви не вмієте цього робити, то довірте виконання підключення професійному електрику. Стабілізатор напруги має такі клеми:

  • «Ввід-фаза» — клема розташована з крайньої правої сторони.
  • «Ввід 0 - нуль» — клема розташована поряд зліва.
  • «Вихід 0 - нуль» — клема розташована зліва від попередньої.
  • «Вихід — фаза» — крайня зліва клема.


Клемне підключення


Щоб виконати підключення електроустаткування якісно, необхідно забезпечити щільний контакт електричного дроту з колодками клем. Також перевірте цілісність ізоляції дротів, розташованих поруч один з одним, щоб запобігти короткому замиканню. Слідкуйте за тим, щоб всередину стабілізатору напруги не потрапили сторонні металеві предмети — обрізки кабелю, гвинти, шайби.

Особливу увагу приділіть вибору кабелю для підключення стабілізатору до електричної мережі. Перетин жили повинно відповідати навантаженню в електричній мережі і мати запас міцності, що дозволить уникнути перегріву кабелю, його пробиття і виникнення короткого замикання. Після того як клеми добре обтиснуті, потрібно провести встановлення захисної кришки на місце.

Все, стабілізатор напруги готовий до першого запуску. Трифазний стабілізатор напруги підключається аналогічним способом за такою схемою:


Підключення 3-фазного стабілізатору


У даному випадку до електричної мережі 380 вольт підключається 3 однофазних стабілізатори необхідної потужності, до яких підводиться одна з фаз. Принцип підключення аналогічний попередньому. Якщо ви не можете самостійно провести монтаж даного обладнання, то запросіть професійного електрика.

Якщо у вас виникли питання щодо вибору стабілізаторів напруги, його монтажу або технічного обслуговування, то можете зв'язатися з фахівцями компанії Vinur.com.ua. Також ви можете зателефонувати нам за телефоном (044) 33-111-90 (Київ) або мобільними номерами: +38 (067) 218-85-71, +38 (050) 339-17-74.