Інтернет магазин VINUR
Корзина

Порівняння релейного та симісторного стабілізаторів напруги

Якість електрики в мережах рідко повністю відповідає нормам ДСТУ. Зазвичай ця проблема проявляється у коливаннях напруги, різних збоях і перешкодах. Домашня техніка, яка допомагає зробити наше життя зручним і приємним, відрізняється високою вартістю і сильною чутливістю до якості електроенергії. Практично будь-який електроприлад, який використовується в сучасному будинку, схильний до ризику пошкодження через неякісне живлення. Сюди входять комп'ютери, принтери та інша оргтехніка, телевізори, пральні і посудомийні машини.

З метою попередження незапланованих витрат на покупку нової техніки експерти радять встановлювати стабілізатор напруги. Подібне обладнання допомагає підтримувати якісну напругу в мережі. Це практичний пристрій, що дозволяє зберегти побутові прилади в робочому стані, а також зберегти ваші гроші й нерви. Стабілізатор напруги забезпечує надійний захист не тільки певної техніки, але й постачає якісним живленням міські квартири, дачі, заміські будинки і котеджі.

Принцип роботи і переваги релейних приладів

Релейний стабілізатор

Сучасний ринок пропонує декілька типів обладнання. Одним з найбільш затребуваних вважається пристрій релейного типу. Така популярність обумовлена досить простою конструкцією і доступною ціною товару. Ключова відмінність механізму подібних моделей від аналогів полягає в наявності реле, завдяки якому проводиться перемикання між певними обмотками трансформатору. В основному реле розміщують в закритих корпусах, які забезпечують захищеність від пилу і проникнення вологи. Серед ключових переваг даних моделей можна виділити наступні:

  • Незначні габарити. Це обумовлено тим, що трансформатор лише компенсує різницю між напругою на вході та виході, з цієї причини має невеликі розміри.
  • Широкий діапазон параметрів вхідної напруги (для окремих моделей воно варіюється у діапазоні 100 — 280 вольт);
  • Великі рамки робочого температурного режиму. Деякі стабілізатори здатні працювати за максимальної та мінімальної температур (від -40 до +40°C).
  • Мінімальний шум (звук видається лише при перемиканні реле);
  • Низький ступінь сприйнятливості до спотворень вхідного струму і частоти напруги.

Окрім того, багато експертів відзначають, що релейний стабілізатор здатен пропрацювати протягом тривалого часу (до 10 років). Усі прилади, що експлуатуються в домашніх умовах, повинні проходити систематичне техобслуговування. Дана процедура повинна проводитися не менше одного разу на рік. У процесі її проведення необхідно звертати увагу на такі моменти:

  • Ступінь надійності з’єднань дротів.
  • Рівень повітряної циркуляції у роботі обладнання.
  • Наявність будь-яких пошкоджень.
  • Грамотність роботи усіх вимірювальних приладів.

При виявленні ослаблених з'єднань або забруднених ділянок, слід вимкнути прилад і усунути проблему. Приміщення, де розташовано прилад, повинно бути чистим і сухим. Атмосферна вологість повинна бути менше 80%. У процесі використання всі отвори для вентиляції завжди знаходяться у відкритому стані. Невід’ємним правилом експлуатації вважається підключення до контуру заземлення і відсутність у безпосередній близькості легкозаймистих предметів.

Особливості симісторних пристроїв

Симісторний стабілізатор

Симісторний стабілізатор — пристрій, що миттєво (протягом 10 мс) реагує на будь-які зміни напруги. Решта типів пристроїв працюють набагато повільніше. До того ж, майже ніхто з них не здатний демонструвати такий вагомий показник ККД, рівний 98%. Дані пристрої займають найвищу цінову нішу і гарантують максимальний захист вашої техніки. Основна особливість подібних моделей полягає у тривалому періоді служби. Це можливо завдяки використанню в якості силових ключів напівпровідникових симісторів. Такі стабілізатори мають ряд незаперечних переваг перед своїми аналогами. З цієї причини, вони мають ККД до 98% і чудово функціонують в діапазоні потужності до 40-50 кВт.

Подібний вид обладнання часто називають нормалізаторами напруги, і на сьогоднішній день вони є кращими, оскільки відрізняються максимальною надійністю і функціональністю. Під час запуску обладнання або при утворенні перевантажень в електричній мережі дані агрегати попереджають збої в роботі техніки. Ні граничне навантаження, ні короткотривале її підвищення не впливають на оптимальне функціонування деталей. Стабілізатори відмінно підходять для використання в промислових і побутових умовах.