Інтернет магазин VINUR
Корзина

Принцип роботи і типи ДБЖ

Для попередження виходу з ладу електротехніки та електроніки, внаслідок виникнення істотних перешкод в електромережі, у побуті, офісах та на різних комерційних об'єктах, рекомендується використовувати джерела безперебійного живлення (ДБЖ). В даний час використовуються різні типи ДБЖ. Найбільш актуальними є пристрої лінійно-інтерактивного (Line Interactive), онлайн (Online) та офлайн (Offline) типу. Їх відрізняють функціональні здібності та експлуатаційні властивості, що дозволяє підібрати модель, що оптимально підходить, за своєю конфігурацією, для певних цілей.

Як працює ДБЖ Онлайн

Безперебійники цього типу застосовуються для захисту серверів, цифрових пристроїв, телекомунікаційного та іншого дорогого обладнання, що вирізняє велике споживання електроенергії.

Online ДБЖ з подвійним перетворенням трансформує змінну напругу мережі на постійне. Для цього може бути використаний і випрямляч. Потім, інвертор здійснює операцію з зворотного перетворення. В результаті, вбудований акумулятор, приєднаний у місці комутації штатного інвертора з випрямлячем, виконує енергоживлення в режимі аварійного режиму. Причому, зарядка може виконуватися як за допомогою випрямляча, так і моноблочного адаптера. Акумулятор може підключатися різними способами.

До переваг, якими володіє Онлайн ДБЖ, можна віднести те, що:

  • зміна навантажень проходить без затримок за часом;
  • мережеві перешкоди не впливають на стабільність напруги, що видається;
  • при переході з автономної роботи на нормальний режим, не з'являються перехідні процеси.

Щоправда, є деякі недоліки, що включають чималу вартість і складність таких пристроїв, і навіть відчутні втрати енергії, пов'язані з процесом подвійного перетворення.

Як функціонує лінійно-інтерактивний безперебійник

Під захистом лінійно-інтерактивних пристроїв можуть бути монітори, комп'ютери, принтери та інша оргтехніка.

ДБЖ Line Interactive наділено Оффлайн комутатором, що працює спільно з авторегулятором напруги, основою якого є ступінчастий трансформатор. При змінах напруги, прилади цього типу здатні забезпечити стабільне живлення підключеного до них обладнання без догляду в автономку. Такі можливості є дуже актуальними, оскільки більшість перешкод – це істотні перепади напруги.

Перевагами таких пристроїв є:

  • високий ККД, під час роботи з мережевим підключенням;
  • надійність та хороший ресурс;
  • універсальні здібності та прийнятну вартість.

Серед недоліків варто відзначити середній показник ефективності, суттєві навантаження на електроживлення від акумулятора і не нульовий час зміни функціонального режиму.

Як функціонує ДБЖ Офф лайн

Резервні Offline UPS мають невелику потужність, що обмежує їх застосування забезпеченням живлення окремих гаджетів, у тому числі, ноутбуків, сканерів, принтерів і так далі. Причому їх рекомендується використовувати в місцях з якісними електромережами.

Схема таких пристроїв включає автоматичний комутатор. В автономному режимі роботу навантаження забезпечують інтегровані акумуляторні батареї, а в нормальному - навантаження переключається на стаціонарну мережу.

Існують інверторні моделі для забезпечення обладнання, здатного впоратися мілісекундні провали напруги в мережі.

Standby UPS досить прості конструктивно і мають доступну вартість, але не відрізняється нульовим часом зміни режимів функціонування, не має стабілізатора напруги і може перемикатися на автономку при незначних перешкодах, що впливає на акумуляторну батарею та інші малоресурсні компоненти.

Як зробити вибір?

При придбанні безперебійника варто враховувати його потужність, час автономної роботи, наявність фільтрів придушення імпульсних мережевих перешкод, а також особливості застосування та комутації.