Інтернет магазин VINUR
Корзина

Як правильно заряджати сонячні батареї та як довго вони можуть служити


Подібні питання досить часто можна зустріти на інтернет-форумах, присвячених фотовольтаїці. Тут слід зазначити наступний момент: безпосередньо сонячна батарея є повністю самостійним пристроєм генерації, який перетворює сонячну енергію, що потрапляє на панелі, в електричну енергію постійного струму.

Надалі отримана енергія використовується для запитування підключеного навантаження або заряджання і накопичення енергії в акумуляторі. У зв'язку з цим питання "Як правильно заряджати сонячні батареї" вважається не зовсім коректним, адже сама панель не заряджається, а лише передає заряд на акумуляторний блок.

Щоб цей процес проходив максимально ефективно і без втрат, необхідно не тільки правильно підібрати та встановити саму сонячну батарею потрібної потужності, а й вибрати акумулятор достатньої ємності. Крім того, вам знадобиться контролер заряду та інвертор.

Що щодо терміну служби?

Чи варто інвестувати у сонячні установки? Останні два десятиліття галузь, що займається виробництвом фотоелектричних елементів, значно «прискорилася». Люди в усьому світі прагнуть використовувати відновлювані джерела енергії, а фотоелектричні установки — один із найпростіших способів отримання електроенергії у екологічний спосіб.

Звісно, разом із попитом на модулі зросла й конкуренція серед виробників цього виду обладнання. У зв'язку з цим спостерігалися суттєві відмінності в якості продукції. Створюються все нові та нові панелі та осередки гарної якості, які забезпечуватимуть нас енергією на довгі роки.

Довіра виробників до свого продукту видно, наприклад, за продовженим гарантійним терміном працездатності куплених панелей. В даний час стандартом є 25-річна гарантія виробника, яка поширюється на характеристики панелей. Підвищення якості панелей, що випускаються наступні роки, також підтверджується дослідженнями.

Наприклад, у 2012 році Національна лабораторія відновлюваних джерел енергії (NREL) перевірила цей факт на майже 2000 сонячних панелях. На підставі спостережень та вимірювань, проведених вченими, було зроблено висновок, що коли осередки панелей перестають працювати на 100%, щорічне зниження ККД становить 0,8%. Сьогодні так звана швидкість деградації становить лише 0,5%. Такі дані змушують нас зрозуміти, що інвестиції у фотоелектричну установку дуже привабливі.

Від чого залежить термін служби сонячних батарей?

Навіть якщо ми купуємо кращу доступну модель фотогальванічних елементів, ми повинні знати, що термін їхньої служби залежить і від інших факторів. Передбачається, що протягом 25 років панелі можуть працювати на повну потужність.

Після закінчення цього терміну ККД має бути не менше 80% від початкового. Після закінчення цього періоду ємність осередків трохи «слабшає» з кожним наступним роком. Звичайно, це властиво не кожній моделі, адже деякі панелі працюють без проблем до 35-40 років.

На їхню працездатність впливають атмосферні явища, наприклад:

  • сильний вітер;
  • сніг;
  • зливи;
  • град;
  • перепади температур тощо.

Однак це справді мають бути екстремальні умови, адже масивні панелі стійкі до суворих погодних умов як взимку, так і влітку. На щастя, Європа є однією з частин світу, де зниження ефективності панелей найменше через рідкість екстремальних погодних умов.

Також слід пам'ятати, що панель – це не лише поверхня, що поглинає сонячне проміння. Важливу роль відіграє інвертор, який перетворює постійний струм, що виробляється модулями, змінний струм, який ми використовуємо в наших будинках. Це надзвичайно важливий та інтенсивний процес, тому термін служби інверторів може бути меншим. Проте гарантійний термін на них зазвичай становить 10 років.

Деякі фотоелектричні установки влаштовані таким чином, що електрика від кількох осередків надходить на один інвертор. Потім він зазнає особливо великого навантаження. Однак нові рішення все частіше ґрунтуються на мікрохвилях.

При цьому установка працює паралельно, а не послідовно, що сприяє більшій ефективності. Завдяки цьому не лише знижується вартість заміни окремих елементів, а й продовжується термін їхньої служби.

Як продовжити термін служби сонячних батарей?

Хоча сонячні панелі практично не вимагають технічного обслуговування, варто пам'ятати, що правильне технічне обслуговування може підвищити їхню ефективність. Тому варто стежити за станом вашої установки, що можна зробити декількома способами.

Одним із них є перевірка продуктивності, наприклад, шляхом зчитування з інвертора. Зручне рішення – спеціальний додаток для смартфона, що дозволяє стежити за станом панелей. У вас також має бути доступ до історії експлуатації з точними даними, завдяки яким ви зможете розрахувати можливе зниження продуктивності.

Також слід перевірити проводку. Будь-яке пошкодження може викликати зниження кількості енергії, що виробляється, тому варто робити це регулярно, наприклад, раз на рік. Кабелі між панелями особливо вразливі і можуть вийти з ладу, наприклад, через замерзлу або стоячу воду.

На закінчення

Багато виробників гарантують, що панелі справно працюватимуть протягом 25 років, що підтверджується відповідною гарантією компанії. При правильній експлуатації та, насамперед, своєчасному технічному обслуговуванні ми можемо розраховувати на повну працездатність пристроїв до 35 років.

Згодом ефективність фотоелектричних панелей знижуватиметься, але втрати, пов'язані зі швидкістю виродження 0,5% на рік, практично непомітні. Ми також повинні пам'ятати, що технології одержання енергії з відновлюваних джерел постійно розвиваються, тому можна розраховувати на те, що з часом з'явиться ще якісніше та довговічніше обладнання.