Інтернет магазин VINUR
Корзина

Які основні функції мають бути у сонячних батарей для зручності використання


Сонячні фотоелектричні системи стають все популярнішими з кожним роком. За умови грамотного підбору типу панелей, їх кількості, сумарної потужності, а також супутнього обладнання можна суттєво економити на споживанні зовнішньої енергії.

Але що відрізняє ефективну та зручну у використанні сонячну установку? Насамперед, відсутність проблем із продуктивністю у будь-яких умовах експлуатації. Кожен споживач хоче отримувати сонячну енергію без витрат особистого часу та додаткових витрат на обслуговування, налаштування та ремонт.

У зв'язку з цим, зручна для використання сонячна установка – це, як правило, обладнання від відомого виробника з максимальним терміном гарантії на всі компоненти, що входять до комплекту. Така система не повинна займати все вільне місце на вашій ділянці, бути простою в обслуговуванні та очищенні від забруднень.

Ефективність – важливий нюанс у зручності використання

Що визначає такий важливий параметр, як ефективність чи продуктивність роботи сонячної установки? ККД фотоелектричних панелей - це відношення пікової потужності панелі до кількості сонячного світла, що потрапляє на її комірки.

Іншими словами, це показник, що показує здатність модуля перетворювати сонячне світло на електроенергію, необхідну для функціонування різних побутових приладів. Слід розуміти, що перше питання, яке виникає у переважній більшості випадків у всіх людей, які розглядають можливість встановлення фотоелектричних панелей: «А це взагалі ефективне та рентабельне рішення?».

Все дійсно знаходиться в руках користувача – тільки від нашого рішення залежатиме те, наскільки функціональними та продуктивними будуть ті чи інші сонячні батареї. При цьому важливим моментом є як їхній правильний вибір, так і грамотний монтаж.

Кут нахилу сонячних панелей

Як уже з'ясувалося, ефективність роботи сонячних батарей залежить від того, яку модель панелей ми вибираємо. Крім того, важливе місце встановлення та кут нахилу панелей. Модель для встановлення на даху буде добре працювати лише в тому випадку, якщо покрівля звернена на південь або має 45-градусний нахил на схід чи захід.

Якщо цих умов не дотримано, встановлення фотоелектричних панелей на даху будинку практично не має особливого сенсу. У цій ситуації єдиним рішенням буде монтаж панелей на землі у правильному напрямку та під правильним кутом нахилу.

Затінення та бруд

Чи знаєте ви, що навіть незначна (на вашу думку) тінь від труби димоходу, що опало на панелі листя або послід птахів, що відвідують дах, можуть істотно вплинути на характеристики панелей. Для панелей на землі проблема ускладнюється, якщо на них потрапляє тінь від будинку, паркану або поряд дерев.

Затінення навіть окремих осередків не тільки викликає їхнє сильне нагрівання, а й знижує енергетичну віддачу в такій ситуації. Рішенням, що заслуговує на увагу, в даному випадку є так звані «обхідні діоди», що відповідають за виключення затінених осередків з панельного ряду.

Орієнтація панелей

Фотоелектричні панелі, розташовані на даху будинку, слід розміщувати так, щоб вони, по можливості, були спрямовані у різні боки світла. Завдяки цьому, незалежно від того, де буде сонце, ми матимемо гарантію, що вони працюватимуть бездоганно.

Підбір інвертора

Вибір відповідного інвертора також впливає на те, чи будуть панелі, що використовуються, заслуговувати на звання найефективніших і продуктивних. Завдання інвертора можна порівняти із нервовою системою в організмі людини.

З його допомогою виконується перетворення сонячного випромінювання на постійний струм, який потім перетворюється на змінний струм, перш ніж він потрапить в електричні розетки в будинку. Ціна інвертора становить близько 20% вартості всіх вкладень.

Щоб згодом заощадити собі додаткові витрати, при виборі інвертора варто враховувати такі моменти, як:

  • ефективність устрою;
  • діапазон робочих температур;
  • швидкість знаходження та підтримки точки максимальної потужності;
  • простота встановлення;
  • дотримання стандартів та регламентів;
  • рівень безпеки;
  • простота контролю та налаштування роботи;
  • потужність, що відповідає потужності встановлених панелей.

Надійність та якість кріплень

Багато користувачів не приділяють особливої уваги вибору якісних систем кріплень під час монтажу сонячних батарей. Тим не менш, тільки міцні, надійні та стійкі до зовнішнього впливу кронштейни, рами та інші кріплення здатні гарантувати безпеку та зручність експлуатації вашої сонячної установки.