Інтернет магазин VINUR
Корзина

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями


Фотоелектричні або фотогальванічні системи збирають енергію сонячного світла, перетворюючи її на постійний струм. Ви можете використовувати електрохімічні сонячні батареї для зберігання енергії або підключити їх до домашньої мережі.

При монтажі та повсякденній експлуатації подібних систем, включаючи технічне обслуговування та ремонт, не варто забувати про заходи безпеки. Щоб уникнути травм та інших загроз для здоров'я, а також ефективно використовувати сонячні панелі та батареї, необхідно пам'ятати та дотримуватись правил і техніки безпеки.

Неважливо, підключаєте ви панелі один до одного або збираєтеся тільки встановлювати монтажний каркас, при недостатній увазі можна впасти з висоти, травмувати пальці або впустити конструкційні елементи, серйозно їх пошкодивши.

Робоче місце та його ризики

Немає двох однакових будинків і немає двох однакових комерційних об'єктів. Перед встановленням системи сонячних панелей фахівці повинні відвідати об'єкт для оцінки. Під час цього візиту майстри повинні виконати певні дії, включаючи:

  • вибір правильних та ефективних інструментів для оцінки об'єкта;
  • визначення найкращого місця для встановлення панелей, інверторів, сонячних батарей та інших систем, щоб досягти ідеального балансу;
  • пошук місця з підходящою орієнтацією, доступом до достатнього сонячного світла, достатньою площею для встановлення та перевіреною структурною цілісністю;
  • виявлення потенційних небезпек на місці;
  • складання плану майбутнього будівельного майданчика з розташуванням існуючих будівель та обладнання;
  • вимірювання сонячного випромінювання та середньої температури, щоб визначити можливу продуктивність системи;
  • кількісне визначення потреб будинку в електроенергії (вивчення рахунків за комунальні послуги, зняття показань лічильників, спілкування із власником).

Як то кажуть, попереджений — отже, озброєний. Установник сонячної енергії, який витрачає час на оцінку безпеки об'єкта, готується до будь-яких несподіванок. Докладний план робочого місця допомагає вирішувати проблеми ще до виникнення.

Все обладнання, необхідне для роботи, має бути підготовлене та оцінене. Це необхідно, щоб переконатися у його працездатному та функціональному стані, перш ніж переміщатися на робочий майданчик.

Сходи та їх безпека

Найчастішим місцем встановлення сонячних батарей є дах. У зв'язку з цим сходи є обов'язковою вимогою доступу до сайту. Інсталятор повинен вибрати найкращі моделі для своєї роботи. Основні правила безпеки при цьому такі:

  • Достатня довжина.

Сходи повинні виступати не менше ніж на 90 см над сходинкою, на якій стоїть робітник. Ця вимога відноситься до ступінчастих, прямих або розсувних сходів. Інсталятор повинен визначити це під час візиту для оцінки об'єкта.

  • Вибір розташування.

Розміщення сходів допускається тільки на сухій стійкій основі. Вона не повинна блокувати прорізи дверей, проходи або лінії електропередач.

  • Вибір потрібних матеріалів.

В даний час найчастіше використовуються сходи з алюмінію чи металу. Однак вони можуть бути небезпечними при роботі на енергетичних об'єктах та поруч із лініями електропередач. Тому доцільно використовувати сходи з непровідних матеріалів.

Рекомендації щодо поводження з сонячними панелями

Сонячні панелі та батареї можуть бути дуже незручними та важкими для підйому. Коли робітники завантажують та встановлюють панелі з вантажівок на будмайданчик, можливі різні травми – вивихи, розтяг м'язів і навіть переломи.

Слід враховувати і той факт, що як тільки панелі одержують доступ до сонячного світла, вони можуть нагріватися, викликаючи опіки. З цих причин слід дотримуватися таких правил безпеки при користуванні панелями:

  • будь-які операції з панелями повинні виконуватися як мінімум удвох, щоб уникнути будь-яких травм або пошкоджень;
  • уникайте підйому сходами при перенесенні сонячних батарей - найкращим варіантом стане використання крана, підйомника або системи лебідок;
  • обертайте сонячні панелі непрозорим папером, щоб запобігти накопиченню тепла, щоб уникнути опіків при їх нагріванні;
  • використовуйте відповідне екіпірування – захисні каски, рукавички, нековзна спецвзуття.

Також рекомендується використовувати перед встановленням сонцезахисні креми для запобігання сонячним опікам шкіри.

Падіння з висоти

Коли йдеться про дах, не можна забувати про можливість падіння з висоти. Ви можете впасти не тільки з даху, а й зі сходів, а також у будь-якому іншому місці на майданчику. Роботи на висоті можуть бути надзвичайно небезпечними через обмежений простір під час встановлення сонячних панелей.

Щоб уникнути нещасних випадків, слід заздалегідь вивчити майбутнє місце роботи. Необхідно видалити будь-які перешкоди з даху і закласти на час будь-які отвори на самій покрівлі або на робочому майданчику на рівні землі.

При роботі на висоті понад півтора метра потрібна наявність огорож по краях. Співробітники повинні використовувати страхові ремені безпеки та натягувати захисні сітки по периметру робочого майданчика.

Електрична безпека

Сонячні електричні системи постачаються з різними компонентами. Коли ці компоненти знаходяться під напругою, вироблення енергії сонячного світла може призвести до ураження електричним струмом, опіків та інших травм.

В якості запобіжного заходу робітники повинні використовувати непрозорі матеріали, щоб закрити панелі після їх розпакування. Важливо дотримуватися запобіжних заходів при підключенні фотоелектричних сонячних батарей (знеструмити об'єкт, перевірити відсутність напруги, не працювати з системою під навантаженням).

Інструкції з безпеки використання сонячної енергії захищають установників від травм або іншого небезпечного впливу. Дотримання відповідних стандартів та правил техніки безпеки, а також керівництво виробника гарантує безпеку працівників.