Інтернет магазин VINUR
Корзина

Як збільшити ефективність сонячних панелей: поради щодо максимального використання сонячної енергії


Фотоелектричні панелі допомагають нам виробляти необхідну для життя та роботи електроенергію із сонячного світла. Однак оптимізація їхньої продуктивності може зробити їх ще більш ефективними та корисними.

Підвищення ефективності панелей може допомогти знизити витрати на електроенергію та підвищити рентабельність усієї сонячної установки. Крім того, підвищення ефективності також може продовжити термін служби панелей та знизити витрати на технічне обслуговування.

ККД сонячних батарей – чому він такий низький і що з цим робити?

Це пов'язано з тим, що сонячне світло віддає максимум енергії під час падіння на панелі під певним кутом. Якби панелі завжди розташовувалися під ідеальним кутом, вони генерували б найбільшу потужність і відрізнялися б високим коефіцієнтом корисної дії.

Правильно регулюючи кут нахилу сонячних панелей, можна максимізувати вихідну потужність, зводячи до мінімуму можливі втрати. При цьому можливості регулювання кутів нахилу можуть бути сильно обмежені, якщо панелі встановлюються на даху або на стіні будівлі.

Ще один спосіб підвищити ефективність — наскільки можна збільшити відстань між окремими рядами панелей. Якщо ряди панелей розташовані надто близько, вони можуть перекривати сонячне світло і перешкоджати передачі максимальної потужності.

Хороше емпіричне правило - намагатися вибудовувати ряди на відстані 150-180 см. Звичайно, досягти цього досить складно на обмеженій площі покрівлі, наприклад. Однак для великих промислових сонячних станцій ця умова є обов'язковою.

Що впливає на ефективність сонячних батарей?

Налаштування правильної орієнтації панелей може підвищити продуктивність. Мало правильно виставити кут нахилу, необхідно по можливості вибрати південну орієнтацію при встановленні панелей. Це пов'язано з тим, що сонячне світло буде максимально ефективним саме при такому розташуванні.

Крім того, не забувайте про те, що панелі необхідно регулярно очищати від пилу, піску, листя та інших забруднень. Продуктивність сонячної установки безпосередньо залежить від того, як чистими будуть фотоелектричні елементи на панелях.

Перешкоди на шляху сонячного світла впливають на ефективність використання ваших панелей. Дерева, будівлі, будівлі та споруди можуть відкидати тіні на фотоелектричні панелі, що зменшить їхню продуктивність. Особливо це критично у зимовий період, коли інтенсивність сонячного випромінювання знижується.

Вкрай важливо переконатися в тому, що протягом усього дня на панелі потрапляє світло по всій площі. Найчастіше проблеми із затіненням можуть виникати при встановленні системи на вільній ділянці землі біля вашого приватного будинку.

Також слід використовувати виключно якісні компоненти при побудові системи, починаючи від кабелів живлення та закінчуючи інверторами. Економія на комплектуючих може спричинити недоотримання вами очікуваної ефективності від сонячних панелей.

Важливість звернення до професіоналів

Недостатньо просто вибрати та купити найдорожчі та надійні сонячні панелі відповідної потужності від відомого виробника. Критично важливим моментом є їх правильне, надійне, безпечне та довговічне встановлення з урахуванням особливостей кожного конкретного випадку.

Хоча підвищення ефективності панелей переліченими вище способами дає багато переваг, деякі користувачі досі вважають, що воно того не варте, оскільки:

  • збільшує загальну вартість системи;
  • збільшує час монтажу;
  • може бути недостатньо ефективним, щоб змінити ситуацію у короткостроковій перспективі.

Безумовно, регулювання правильного кута нахилу та вибір потрібної орієнтації потребують інженерних навичок, додаткових матеріалів та зайвого часу. Все це здається непотрібним і марним власникам сонячних панелей, які не є експертами в цій галузі.

Вони вважають, що не варто переплачувати зайві гроші, якщо куплено дорогу сонячну установку і є вільне місце для її монтажу на подвір'ї або на даху. Але, як показує практика, у всьому цьому є сенс у довгостроковій перспективі, адже такі системи працюють понад 25 років, а загальна ефективність панелей із роками поступово знижується.