Інтернет магазин VINUR
Корзина

Чому джерело безперебійного живлення видає писк, клацання, гудіння і інші звуки

Чому пищить джерело безперебійного живлення? Джерело безперебійного живлення (ДБЖ) є необхідним аксесуаром для домашньої та спеціалізованої техніки. Його купують ті люди, які побоюються стрибків напруги або раптового відключення світла. Тобто для покупки безперебiйника існує дві основні причини: безпека і практичність. Перша дозволяє уникнути перегоряння внутрішніх частин техніки, а друга зберегти інформацію і безпечно завершити роботу пристроїв. Пристрій використовують, як в домашніх умовах і офісах, так і в промисловості.

чому пищить джерело безперебійного живлення


Звуки в ДБЖ

Часто, безперебiйник починає видавати різні звуки, які можуть призводити в замішання багатьох користувачів. Не варто панікувати, писк в пристрої не означає що з'явилася велика проблема. Звичайно, сторонній шум можуть викликати різні несправності, але не завжди. Якщо пищить безперебiйник - це може бути звичайна ситуація, при якій пристрій повідомляє користувачеві про наявність проблеми. Крім того, ДБЖ може клацати і подавати власнику світлові сигнали за допомогою індикаторів.

Існує три основних типи сигналу, що подається безперебiйником:

  • звук;
  • світло;
  • комбінований.

Останній має на увазі одночасну появу писку і миготіння індикаторів. Розглядати світлові сигнали немає особливого сенсу, адже часто такі пристрої ховають в шафу або ставлять в інше непомітне місце. Звукові сигнали можуть бути довгими або короткими. Зазвичай, для того, щоб дізнатися призначення сигналу, досить почитати інструкцію до приладу.

Типові звуки видавані більшістю безперебійних пристроїв:

  1. Гудки — вони можуть бути короткими або довгими, а також мати різну ступінь інтенсивності. Середній ступінь інтенсивності гудка зазвичай говорить про те, що джерело перейшло в режим роботи від батареї при виключенні електрики в будинку. Якщо інтервал між гудками зменшується, значить акумулятор пристрою розряджається. У такому випадку, краще швидко зберегти дані і вимкнути систему. Також, гудки можуть означати проблеми з самою батареєю, яка не в змозі видати необхідної напруги. Довгі гудки говорять про те, що електрика надходить до комп'ютера, але обходить стабілізуючі блоки.
  2. Клацання — можуть мати будь-який інтервал. Найчастіше це не означає що є серйозна проблема. Більшість типових ДБЖ клацає через компенсації високої та низької напруги в мережі. Звичайно, якщо клацання відбуваються часто, це не дуже добре. При постійних клацаннях, відбувається перепад мережі енергопостачання. Напруга може опускатися до 180 вольт або підніматися вище 230. У такому випадку, краще звернутися за кваліфікованою допомогою до енергетичної компанії для усунення стрибків.
  3. Постійний звуковий сигнал — якщо пристрій видає весь час один і той же звук без пауз, це означає що скоріше за все, воно вийшло з ладу.
  4. Гудіння джерела безперебійного живлення відбувається, коли він працює в напруженому режимі. Взагалі гуде не він, а система охолодження, яка знаходиться всередині нього. Гул не означає, що сталася поломка. Якщо прилад сильно гуде, краще розвантажити його, відключивши кілька пристроїв.
  5. Писк при включенні означає, що пристрій запустився і готов до роботи. Писк при виключенні світла, означає, що вiн перейшов в автономний режим роботи. Щоб не втрачати інформацію на комп'ютері, рекомендується якомога швидше закінчити роботу, зберегти все і вимкнути ПК штатним чином. Безперервний писк, також може свідчити про перевантаження. В такому випадку, рекомендується відключити від ДБЖ деякі пристрої, які не потрібні в даний момент. Якщо це сигнал перевантаження, то споживана потужність знизитися і постійний сигнал припиниться. Безперервний сигнал може свідчити і про серйозну поломку, при якій пристрій не віддає струм призначеним для користувача приладів. Якщо таке сталося краще віддати ДБЖ в ремонт.

Чи варто відключати докучливий звук?

чому клацає джерело безперебійного живлення

Навіть саму терплячу людину можуть дратувати звуки якi видає безперебiйник при його запуску. Відключати звук чи ні, повинен вирішити сам користувач. Звичайно, тиха робота приладу буде тільки на руку, але в такому випадку, Ви не можете почути сигнал, який свідчить про проблему і вчасно на нього відреагувати. Це в свою чергу, може привести до поломки самого пристрою і техніки, яка до нього підключена. Іноді, можна відключити звук, якщо Ви хочете якийсь час попрацювати в тиші або не хочете турбувати людей, що живуть з вами в одному будинку. Штатний режим роботи безперебiйника виключає будь-які сигнали, крім тих, що можуть з'являтися при включенні приладу.