Інтернет магазин VINUR
Корзина

Особливості розрахунку потужності джерела безперебійного живлення

Більшість покупців не дуже уявляють собі як розрахувати потужність ДБЖ. В результаті стикаються з неприємностями - придбаний апарат не тягне підключається навантаження. Cпоживана потужність ДБЖ і видаваєма в навантаження потужність - це абсолютно різні величини. Перша - завжди більше другий і сильно залежить від схемотехніки приладу, яких може бути кілька:

  • резервна;
  • інтерактивна;
  • подвійного перетворення.

Це пов'язано з тим, що ККД приладу завжди менше одиниці. Схеми подвійного перетворення втрачають більше енергії на перетворення змінного струму в постійний, а далі знову в змінний. Однак це не завжди суттєво. Для покупця найбільш цінним параметром є той, який отримують на виході. У разі ДБЖ подвійного перетворення низький ККД компенсується чистої синусоїдою зі стабільним значенням амплітуди.

розрахунок потужності ДБЖ

Значення в Вт і ВА - це одне і те ж

Виробники вказують на своїх пристроях значення номінальної потужності на яку розрахована та чи інша модель. Однак плутанина виникає через те, що одиницями її вимірювання можуть бути Вт або ВА. Перше значення справедливо для активного навантаження, до числа яких можна зарахувати всі нагрівальні елементи: ТЕНи, праски, електроплити, лампи розжарювання, електрокаміни. Для ємнісного або індуктивного навантаження вводиться додатковий коефіцієнт, який виникає через зсуву фаз напруги і струму в таких ланцюгах. Його наявність створює труднощі при перерахунку і деяку плутанину. При розрахунку необхідно підсумувати споживання кожного приладу, який планується підключати до ДБЖ в аварійній ситуації. Конденсатори і котушки індуктивності вносять додатковий опір, а також зрушують фази струму і напруги відносно один одного. У разі резистивного навантаження ніяких зрушень не відбувається і тому косинус кута зсуву дорівнює 1. Так як множення на одиницю нічого не дає - її опускають, не враховую. Однак, коли зсув становить певний кут - коефіцієнт починає грати важливу роль.

Метод розрахунку

Для найвірнішого розрахунку слід спочатку визначиться з максимальною кількістю приладів, які планується одночасно живити за допомогою ДБЖ. А далі на основі цих даних проводити розрахунок. Потрібно спочатку порахувати сумарне активне навантаження, а далі сумарну повну. Відповідно для перекладу Вт в ВА слід розділити паспортне значення параметра на зазначений коефіцієнт cos кута. Привівши все значення до ВА підсумувати їх і отримати загальне повне споживання. Так само зробити і для активної складової. На підставі цих даних зробити вибір ІБП, завищивши його споживання на 20%. Для сучасних джерел безперебійного живлення вказують обидва значення потужностей: активну і повну. Це дозволяє уникнути маси проблем в майбутньому, так як враховується характер підключаємих споживачiв. Реактивною потужнiстю просто не можна нехтувати, адже це може призвести до перевантажень, а вони можуть привести до спрацьовування вбудованого захисту і знеструмити побутові прилади від електрики. Особливо актуальний окремий розрахунок повної і активної потужності для промислового обладнання.

розрахунок потужності джерела безперебійного живлення

Тонкощі і нюанси

Девайси с електродвигунами мають величезні пускові струми. Тому при розрахунках слід завищувати їх розраховуваємую потужність від 3 до 5 разів. Ті реактивні пристрої на яких не вказано косинус кута зсуву фаз - розраховують з усередненим коефіцієнтом 0,7. Розрахунок потужності ДБЖ - нескладна штука і потрібно в основному тоді, коли кошти на покупку потужної моделі обмежені. Крім того деякі покупці враховують і той факт, що досить рідко одночасно підключають всі споживачі. Це дозволяє придбати більш малопотужний екземпляр і використовувати його правильно. Наприклад в момент підключення двигунів відключати інші споживачі. Таким чином компенсуючи стрибок струму, що утворюється в момент включення.

Слід пам'ятати, що розмір девайса не говорить про його потужності. В реальності великий корпус може бути для зберігання більш енергоємної батареї, яка впливає лише на автономність (час роботи). Також потрібно пам'ятати, що в деяких випадках зразок може задовольняти вимогам споживачів за значенням активної потужності, але не підходити за значенням повної. Це часто трапляється при підключенні яскраво вираженою індуктивного навантаження. Яскравим прикладом тому може бути підключення електромоторів. Адже активного опіру в такому випадку дуже мало. Це наслідок того, що обмотки двигунів виконані з мідного дроту і дуже добре проводять струм. Реактивний ж опір дуже велике і пропорційне значенню індуктивності і частоті живильного струму.