Інтернет магазин VINUR
Корзина

Сонячні батареї з соляним акумулятором

Енергія сонця в останні 20 років широко використовується людиною для отримання електроенергії для побутового та промислового використання. У штаті Невада поруч з містом Тонопа була побудована потужна сонячна станція компанією Crescent Dunes, яка здатна виробляти 110 МВт. У світі альтернативних джерел енергії дана споруда визнана найпотужнішою і найбільшою сонячною електростанцією в світі. Проект вже реалізований і запущений в експлуатацію.


Сонячна електростанція у Неваді


Ми всі прекрасно знаємо, що сонячна станція може виробляти електрику протягом усього дня, але як бути з її використанням у нічний час? У той час як в Україні люди намагаються забезпечити свої будинки напругою гідної якості, купуючи стабілізатор напруги 10 кВт, у Неваді придумали потужний соляний акумулятор. Це накопичувач електричної енергії, який в конструкції використовує розплавлену сіль. Такий соляний акумулятор дозволяє зберегти достатньо електроенергії і зберігати її тривалий час для використання в нічний час.


Сонячні батареї


Накопичення електроенергії дозволяє скоротити ймовірність стрибків напруги в мережі, з чим борються українські споживачі. Стрибки напруги — це звичайний процес при використанні сонячних батарей в перехідному періоді від дня до ночі.

Ефективність Crescent Dunes

За своєю ефективністю у використанні альтернативних джерел енергії проект Crescent Dunes випереджає всі існуючі досягнення. Станція має близько 10 000 дзеркальних панелей, які по-науковому називаються геліостатами. Такі панелі збирають сонячну енергію і передають її на центральну вежу електростанції, в якій і знаходиться соляний акумулятор. Прогріта сіль опускається у спеціальну турбінну установку, де і відбувається генерація електричної енергії.


Альтернативні джерела енергії


Використання солі дуже вигідно, тому що вона грає роль не тільки «транспорту» для теплової енергії, а й її накопичувача. Тепло отримане протягом дня може зберігатися досить довго в соляному акумуляторі. Електростанція працює у звичному режимі в нічний час, черпаючи теплову енергію з соляного акумулятору. Утримання станції в робочому режимі можливо протягом 6 годин після того, як припинилася подача теплової енергії від дзеркальних панелей. Цього достатньо, щоб сонячна електростанція працювала безперебійно в цілодобовому режимі.

Сьогодні станція проходить пусконалагоджувальний період і експериментальне випробування обладнання. Незабаром до електростанції буде підключено багато зовнішніх мереж. Сьогодні усі геліостати станції пройшли всі етапи калібрувальних налаштувань. Також були виконані роботи з прискорення провідних систем, в яких буде використовуватися вода, повітря, пар та інші природні форми речовин.

Для скорочення споживання води у системі охолодження інженери компанії Solar Reserve пропонують використовувати конденсатор з сухим холодоагентом. Це інноваційна розробка, яка не використовується на інших сонячних електростанціях.

Станція за рахунок сонячної енергії здатна виробляти електрику до 500 тис. МВт на рік, чого вистачає для роботи споживачів в 75 000 будинках при максимальному навантаженні.